Sziasztok! Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni, sajnos elég speciális a problémám. Sry, hogy rögtön egy ilyen témával nyitok. (Ha rossz kategórát választottam, kérlek nézzétek el nekem.) Azzal kezdeném, hogy - nagy jóindulattal - közphaladó Linux felhasználó vagyok, csak saját operációs rendszer gyanánt használok Linux disztribúciókat és azt sem túl rég óta. ;-) A feleségemnek van egy "Lenovo 100s-11iby" típusú laptopja, amit 4 évig használt és eredetileg egy Windows 10 volt ráintegrálva. Eleve nem volt egy szélvész gyors gép, de neki teljesen megfelelt azokra a feladatokra, amik neki kellettek. Viszont az, hogy egy egészen szánalmas 30GB kis SSD van rajta, az már tavaly óta nagy gondokat okozott, a Windows 10-nek ez kevés lett (van azért Office is meg pár kis segédprogram). És ráadásul még csak nem is bővíthető, második SSD-t csatlakoztatni csak a 14"-os változatban van lehetőség, ami pedig a legegyszerűbb lett volna. Mivel kidobni semmiképp nem szerette volna és én meg amúgyis használtam Linux Mint-et, meg Ubuntut is kipróbáltam már, gondoltam jó lesz rá egy kis Linux, amit a Lubuntu személyében meg is találtam. Arra a részre nem térnék ki részleteiben, csak érintőlegesen említem, hogy kb. 2-3 teljes éjszaka (és kb 5 agyvérzés) volt rá telepíteni a Lubuntut, mert ennél a kis Netbooknál ezt alapban szinte lehetetlenné tették. (nem bootol usb-ről, bootolási lista üres, stb. stb.) Lényeg, hogy végül sikerült és még nagy nehezen a "típusproblémákat" is sikerült megoldani (csak biilenytűzet működik, nincs hang, stb.). És valóban negyedannyi hely is elegendő volt (a kis segédprogramokkal együtt), amennyi a Windows 10 addig terpeszkedett. És itt jött a tényleges probléma, amiben kérném a segítségeteket. Az egyetlenegy program, amiben sajnos nem lehettek kompromisszumok, az a MS Office. Végigpróbálgatta egy másik gépen a LibreOffict, WPS Office-t, Openoffice-t és sajnos nem feltek meg (A kis Lubuntun eleve rajta levő AbiWord szintén nem). A helyesírás/nyelvi ellenőrző funkciója sajnos egyiknek sem éri el a MS Word teljességét. Gondoltam, nem lehet annyira lehetetlen feladat, de nem jártam sikerrel. "X az ötödiken" videót megnéztem MS program telepítéséről Linuxra, meg leírást is olvastam és mindenhol csettintésre ment kb. Odági oké volt, hogy Wine + playonlinux (meg asszem még igényelt 1-2 hiányzó csomagot is, de az is meglett a synaptic csomagkezelő segítségével) csomagok telepítése. Meg is volt látszatra minden, ami kellett az Office telepítéséhez. Elindítottam a playonlinuxot és megpróbáltam a MS Home and Business 2010-et telepíteni (tudom, már nem támogatott, de jogtiszta és korábban simán futott a laptopon). A telepítés jónak tűnt, de végén mégis úgy nézett ki, hogy "hibával" települt. Mindegy, gondoltam, próbáljuk az újabbat, ami aktuális. Megcsináltam az "office uninstallját" a playonlinuxban, sőt még a vitruális meghajtó rejtett könyvtárát is töröltem. MS Home and Business 2016. Előrebocsájtom, hogy (ez is) jogtiszta általam vásárolt dobozos licensz és MS fiókból frissen töltöttem le a fájlt is. El sem akarta kezdeni a telepítést a playonlinux (a 3.1.2, vagy valami ilyesmi verziószám nem tetszett neki, mert hogy régi, így manuálisan letöltöttem az újabb verzióját a playonlinux oldaláról és telepítettem). Így már elindult a telepítés, de szinte azonnal kiírta a 0-1018-es hibakódot (ami valami olyasmi, hogy telepítés függőben van). Nem értettem, mert előtte alaposan megcsináltam az uninstallt. És itt már teljesen megakadtam, mert nem segített, sem purge, playonlinux teljes újratelepítése, sem .playonlinux és .wine virtuális meghajtók mappáinak törlése, fogalmam sincs, hogy hol (vagy mi?) lehet az a log, vagy registry, ami aláássa az egészet. (nem is szerettem volna ilyesmibe belebonyolódni, az MS automatikus javaslatával kezdtem ezen hibakód esetén, hogy telepíteni kell valami SetupProd...exe fájlt, az meg hiányolta a .net framework-öt a playonlinux virtuális Windows-án és nem települt). Szóval sajnos jelenlegi Linux-tudásomhoz képest igen nagy fába vágtam a fejszémet, nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni. Üdv. UPDATE: nagyon köszönöm mindenkinek, aki segítséget próbált nyújtani, hálás vagyok érte. Sajnos biztosra semmit sem merek kijelenteni, de célom lenne, hogy - valamilyen ésszerűnek tűnő sorrendben - végigmenjek a megoldási lehetőségeken/ötleteken. Ha időm, energiám engedi és jutok is valamire (akár csak részeredmény is), természesen beszámolok majd róla, hátha vannak akiket érdekel. :-) Üdv.
Lubuntu-(Lenovo 100s)-MS Office telepítési probléma
http://ubuntu.hu/node/37757#comment-579869
d.r.i.Köszi, próbáltam ezt/ezeket a lehetőségeket is. Bennem is felmerült, mint utolsó ötlet, mert a kizárólagos online lehtőség nem tűnt a legjobb megoldásnak, de ha teljesen működött volna, akkor esetleg oké, ha a feleségemnek úgy működőképes lett volna. De úgy láttam (meg máshol is olvastam), hogy a MS Office böngészőből való futtatása az korlátozottabb funkciókkal megy csak sajnos. A MS fiókból való indítás - ami One Drive-ról dolgozna - működik, de valahogy nem értem el a teljes funkciókat, amik a telepített Office-t jellemzik: helyesírás + nyelvi ellenőrzés más nyelveken is/proofreading. (Azt nem tudom, hogy létezik-e az Office 365-nek olyan verziója, vagy használati lehetősége, amivel az ember a telepített - dobozos Home and Business - Office verzió lehetőségeit is eléri, mert ilyent még nem vásároltam, de ha csak évi + 30 ezer Ft körül előfizetéssel menne, akkor perpillanat sajnos nem opció, mivel a jelenlegi érvényes Office is költséges mulatság volt. De azt sem zárom ki, hogy én néztem el valami beállítási lehetőséget a MS fióknál (nem mozgok ott túl gyakran).
d.r.i.Az a gyanúm, hogy online telepítést csináltál (volna, megszakítottad). Mit töltöttél le a microsoft fiókból és miért? Offline telepítést csinálj! A 2007-es office-t javaslom, az alighanem működne. Szerezz be telepítő CD-t, írd ki pendrive-ra és onnan telepíts (NET kapcsolat nélkül). A linux nem windows, bizonyosfokú kompromisszumra szükség van, aki erre nem hajlandó, maradjon a windowsnál (jobbanjár vele!). Egyébként a Softmaker Office legfrissebb verziója alighanem tudja azt, amit hiányoltok! Meg kellene keresni őket, biztosan megbízható választ adnának (akár abban is segítenének, hogy arra a gépre melyik verziójuk lenne az ideális)! Én helyesírás-ellenőrzőt sosem használtam/használok, más szempontból elégedett vagyok a kompatibilitással. Szerk.: A FreeOffice nem nektek való, ezért: ". . . a magyarul is installálható FreeOffice a helyesírás-ellenőrzéshez ugyan a Hunspellt használja, ám magyar szótár nincs benne az alaptelepítésben, így azt külön kell levadászni."
kzprogkzprog! Lehet, hogy kicsit félreérthető, amit írtam korábban. Az elképzelhető, hogy az első próbám az Office 2010-zel online telepítés volt (lett volna), de ennek semmi köze nem volt a MS fiókhoz. Simán a playonlinux telepítő felületéről próbáltam (+ érvényesítő kulcsot beírva telepítéskor) és rá sem gondoltam őszintén, hogy a playonlinux képtelen ilyesmit megcsinálni, mert még csak új sem volt az az Office. A lényeg, hogy nem fejezte be hibátlanul. A másik, ami a nagyobb gond inkább, az az, hogy innen már az Office 2016 Offline(!) telepítését sem tudom megcsinálni, mert képtelen vagyok tiszta lappal kezdeni valami registry dolog miatt. A MS fiókból letöltöttem pedig a megfelelő, teljes méretű telepítő csomagot (Office 2016 Home and Business, sőt még arra is figyeltem, hogy 32 bites legyen), playonlinuxban manuális telepítést választottam, megkeresve a fájl helyét. Elindult a telepítés és szinte azonnak meg is szakadt, a már említett hibakódra hivatkozva. Valahogy teljesen tiszta lappal kellene kezdeni a telepítést (ami egy Linuxnál illene is, hogy menjen), csak nekem nem sikerült sajnos. Köszi a segítő szándékot, értékelem, de nagyon megkérnélek, hogy a kioktató stílust hanyagold, mert eleve már azzal kezdtem a problémám leírását, hogy ez az egy dolog lenne, amiben sajnos nem megy a kompromisszum. És nem azért mert bármelyikünk nem hajlandó rá, hanem mert szükséges az a funkció (és más program sem tudta egyelőre megvalósítani) és (2021-ben) a 2007-es Office használata már nem is a kompromisszum kategória. Te nem használod ezt a funkciót, ez nem releváns. Én sem használom egyébként, de ő olyan feladatokra használja amiket valószínűleg egyikünk sem csinál Wordben, így erre lett volna még szükség (amit még meg kellene oldani), hogy számára teljes értékű gép maradjon. Enélkül a "Laptop mentőakció" sajnos kudarcra van ítélve - mert a "maradjon a Windowsnál" az egyenértékű a Laptop kidobásával. És ha már - sajnálatos módon - a Linux kontra Windows esetet említed, én azért még fogom használgatni a saját feladataimra továbbra is a Linux disztribúciókat (is), de egy újabb taggal gyarapodhat azok száma, aki csak nevet a Linux használhatóságán a Windows mellett, mert a szeretett Laptopja kapott volna egy második esélyt. Pedig amellett, hogy nem vagyok Linux fanatikus, időt és energiát nem sajnálva tettem meg mindent (is) ennek elkerüléséért, meg persze a laptopért.
Thorterv"aki csak nevet a Linux használhatóságán a Windows mellett" A Linux legnagyobb erőssége nem az, hogy Windowsra készített programok tökéletesen működnek rajta. Némelyik működik, némelyik tökéletesen működik, némelyik meg egyáltalán nem... A Linuxot az fogja értékelni, akinek a teleszaladt a hócipője a win10 baromságaival, továbbá képes elszakadni a Microsoft uralomtól, és esetleg alternatív szoftvereket használatba venni.
Thortervkicsit OFF Részemről minden elismerésem a Tied! Ezt a melót amit levágtál! Nem semmi. Tökéletesen érthető az írásod, még szakmailag is közel kifogástalan. Teljesen érthetőek a szándékaid, az indoklásaid. Ja! És a feleséged rendkívül szerencsés, hogy ilyen párja van! Biztosan nagyon szereted Őt! Biztosan Ő is megérdemli, hogy ennyit "kínlódj miatta". ON Én is úgy gondolom, ahogyan Te: A Wine, PlayOnLinux párost kéne valahogy teljesen legyalulni, és ezek telepítését elölről kezdeni, mert tényleg úgy tűnik, mintha beragadt volna valami. Az eltávolításkor a purge megvolt mindkét esetben? Nagy segítség lenne, ha lenne egy visszaállítható lemezkép az eredeti teljes tisztaságú linux telepítésről. Félve mondom: ha oda jutsz, hogy újra telepíted a linuxot, (formázást nem el felejteni!!! )akkor gondolj erre! Készíts mentést a rendszerről! aztán ha kész az office is akkor arról is!!! De tudom, kicsit előre szaladtam, bár csak ott tartanánk!
ThortervSajna ezek a lapikra (billentyűs tabletek) jellemző a kompromisszum. Olcsó, könnyű, viszonylag gyors és sokáig bírja akkuról. Cserébe a 32GB eMMC hamar elfogy és minden alaplapra integrált, ezért bővíthetetlen. Megoldások: 1. Vissza rá a W10-et, utána minden felesleges gyári programot legyalulni (telepítési fájlokat is, esetleges verziófrissítés után visszaállítási fájlokat szintén), használni az MSO-t, mellé tenni USB-n (sajna csak 2.0) egy külső vinyót, vagy nagyobb pen-t/SD-t és mindent oda menteni, vagy felhőbe. 2. Online MSO használata. Felhős tárolás, nincs helyprobléma. Valóban szűkített a menürendszere, de pl. a helyesírás az venne van minden nyelven (véleményezés menü), meg is néztem az MSO 2016-hoz viszonyítva és ugyanúgy működik. 3. Újrahúzni a linuxot (most már könnyebb lesz, hiszen egyszer már kiszenvedted), rögtön rendszermentést csinálni (Clonezilla, Systemback, stb.) és utána nincs gond a beragadt dolgokkal, ha nem megy újrahúzod a mentésből. Esetleg ki lehetne próbálni más ubuntu alapú disztrókat is hátha azokon nem lenne gond (Zorin OS 15.3 Lite, stb.)
Thorterv"Köszi a segítő szándékot, értékelem, de nagyon megkérnélek, hogy a kioktató stílust hanyagold. . ." Szerintem eléggé irreális az elvárásod mind a gépeddel, mind a linux-szal szemben (megkockáztatom, hogy a windows-zal szemben is). Jó pár éve olyan számítógépeket használok, amelyek már elavultnak tekinthetők. Folyamatosan keresem és használom a célnak még éppen megfelelő legoptimálisabb linuxokat, megoldásokat. Kívánom, hogy az akciód sikeres legyen, de őszintén szólva kicsi rá az esély! Ilyen extra igény esetén alaposan finomhangolt rendszerre ( pl. arch) lenne szükség, de az nagyfokú hozzáértést kívánna. Marad tehát a próbálgatás (ami majd ha nem vezet eredményre, alighanem a linux hibájaként rovod fel!). Fogadd meg a többiek tanácsát: Telepítsd újra a linuxot, készíts mentést. Ha valami félre megy, állítsd vissza a rendszert a mentésből és ugorj neki mégegyszer! Sok sikert! (Bocs, de én nem kívánok ezen az úton veledtartani!) (Annyit még elárulok, hogy léteznek direkt tabletekre készült linuxok is, a puppysoknál [puppylinux magyar oldala] olvastam róla tapasztalatokat. Azért nem ajánlottam eddig, mert természetesen nem a microsoft office futtatására készítették! Én most olyan gépeken használok Hubipuppy-t, amelyeken már nem működik a CD olvasó, USB-ről nem bootolható [dehogynem, csak kell hozzá a Plop boot manager floppyról!] mindössze 1 GB rammal, ősrégi, de már a 64 bit-et támogató AMD processzorral. Viszont nekem megfelelnek a linuxos megoldások [a freeoffice-hoz is tölthető le - attól, hogy alapból még nincs benne - szótárfájl, ahogy írtam is].)
kltklt! Igen, ezt én is tudom és amikor elkezdtem használni anno a linuxot én értékeltem is az előnyeit (még most is amúgy), hogy az ember nem külső szemlélő a saját számítógépénél (néha még rendszergazda jogokkal is). És láthattad fentebb, hogy megvolt a szándék az alternatív szoftverekre (nem is kicsi), pech, hogy pont ebben a fontos részben nem sikerült a dolog.
ThortervOFF Nem hiszem, hogy kioktatás lett volna a szándék. :) Mindössze arról van szó, hogy ez egy linux fórum, ezért érthető előnyt élveznek a szabadszoftveres megoldások, így alapból erre terelődnek a javaslatok is. Én a szabályt erősítő kivétel vagyok, hiszen "Windows-t használok. Ráadásul hármat."
sömikesömike! Köszönöm kedves írásod, nagyon jól esett. És így igaz, megérdemli. :-) On Próbáltam, a wine+playonlinux-ot újratelepíteni, purge is megvolt, sajnos nem változtatott az eredményen. Gondoltam a backupre is az Office-os kínlódás előtt (már csak megszokásból is), csak kicsit patt helyzet volt, mert a laptop helyhiánya miatt arra nem akartam beállítani a backupot, egy épp rendelkezésre álló pendrive-val meg órák alatt sem jutott sok eredményre. Külső vinyó erre a célra meg sajnos most nem állt rendelkezésre. De hát igen, attól még az észrevételed teljesen jogos. És amikor többedszer futottam bele a dologba és tudatosult bennem, hogy sehogysem tudok neki "tiszta lapot" összehozni, akkor belémvillant, hogy 1x megyek el kicsit könnyebben valami felett, az nem kicsit bosszulja meg magát. Össze kellett volna hozni azt a biztonsági mentést. :-( Nem tudom, hogy lesz-e időm, energiám újrakezdeni a telepítést - sajnos a sima telepítés után még jópár dologgal nagyon meg kellett küzdeni, hogy minden funkció működjön - de ha igen, akkor nem lehet kérdés a backup, persze.
tenkestenkes! Természetesen. :-) Semmi bajom a szabad szoftveres megoldásokkal, sőt. Üdítően hatnak az embernek néha a többi mellett. Ha ilyen megoldással sikerült volna megoldani a kérdést, az csak még jobb lett volna. Lehet, hogy rossz tipp - de elsőre arra gondoltam, hogy talán kicsit reálisabb egyetlen MS programot működésre bírni, ami már elvileg másnak is sikerült, mintha a szabad szoftvertől irreális/nagyon speciális dolgokat várnék el. De amúgy nem gondoltam azt sem, hogy a szándék kioktatás lett volna, csak a komment hangneme eléggé olyanra sikeredett, ami ugye nem esik jól az embernek, pláne ha nem ad okot rá.
ThortervMielőtt újra telepítenéd a Lenovot! Érdemes elgondolkodni azon amit tenkes írt! Nevezetesen a 3-as pontra gondolok. Felmerülhet, hogy disztró-wine -office telepítő kombináció a probléma gyökere, nem pedig a beragadt információ. Hisz tudjuk jól azt az üzenetet végsősoron emberek írják. Azt is írhatnák, hogy: kiskutya. Tehát: Van egy linuxos géped. Próbáld meg arra feltelepíteni. Tégy fel Virtalboxot, és arra telepíts különféle disztrókat, amire az office-t is feltelepíted. Leszűröd mely esetben működik, mely esetben nem. Persze tudom, hogy a hardver is beleszólhat, de ha azt tapasztalod, hogy nálad sem minden esetben sikerül, akkor az egy jó kiindulási alap, hogy mikkel próbálkozz a Lenovón. Segítséget máshogyan is tudsz kapni tőlünk. Van itt az oldalon egy remek "szolgáltatás" , ez pedig az Ubuntu segítők térképe. Itt kereshetsz hozzád közel lévő emberkét, aki hátha tud segíteni, akár csak a backup-ban is. (pld.: Van megfelelő mennyiségű szabad tárkapacitása) Menü-> Közösség-> Térkép. közvetlen link: http://ubuntu.hu/map/ Aztán simán az lehet a vége, hogy asszonykának venni kell egy normális gépet. Már elnézést, hogy így a végén le "nemNormális"-oztam a Lenovot, de felháborítónak tartom, hogy ilyen cuccokat egyáltalán el mernek adni. Megjegyzem a 128GB-os SSD-vel árult gépekről is ez a véleményem.
kzprogkzprog! Köszönöm a jókívánságokat, bár előző kommentedhez hasonlóan ebben is egy kicsit több az üröm, mint az öröm, miután rögtön utána leírod, hogy kicsi az esély a sikerre. Igaz, olyan nagy esély nincs a sikerre, de valószínűtlenebbnek éreztem Linuxot telepíteni egy olyan gépre, amire a források alapján sokaknak nem is sikerült, mert annyira problémás. (usb-bootolás nuku, sőt a processzor alapból még a linux disztribúcióval sem kompatibilis, azt is át kellett alakítani egy módszer segítségével és még utána bootoltatni egy olyan gépen, ami erre nem hajlandó. Nem is beszélve a "csak külső bilentyűzetet fogad el" és "nincs hang" problémákról, stb.) Ennek ellenére ezeket sikerült abszolválni, aztán, hogy a többivel mi lesz, az már más kérdés. De ha ezek előtt lennék és ezekre írnád, hogy irreális az elvárásom, abszolút elfogadnám, mert ez egy vesztett csatának is tűnt elsőre is. De az hogy ha már ezek összejöttek és lényegében csak egy Office telepítés maradt (amit ráadásul előttem már jópáran megoldottak), azt őszintén szólva nem értem, miért lenne irreális elvárás. Nem is beszélve arról hogy nincs itt elvárás. Meg kell oldani egy konkrét feladatot. Vagy sikerül, vagy nem. :-) Én is nagyobbrészt használt számítógépeket használok egyébként, csak azért egy nagyon kicsit újabbakat. Viszont kellemetlen ismét a nagyfokú hozzáértés hiányát olvasni - bár igaz, én írtam korábban, de akkor sem illik ismételgetni - így nem igazán bánom, ha nem tartasz velem. Amiatt ne aggódj, hogy én bármit a Linux hibájának rónék fel, mert igaz, hogy az élet úgy hozta, hogy nincs igazán Linux tapasztalatom (bár mindenkinek el lehet kezdeni, még ha már nincs is főiskolás korban és el is kell akkor valahol), de villamosmérnöki + számítógép-hálózati szakmérnök diplomával tudom helyén kezelni az ilyen dolgokat. De ez ugye egy nem műszaki beállítottságú embertől nem várható el, ha csak a korábbi mondatomra írtad.
ThortervNekem a maximum a 2013-as MSO volt, amit működésre tudtam bírni a linuxon (ubuntu alatt), de valójában nem használtuk/juk, mert kellemetlenségeink voltak vele (hogy ez most a wine hibája vagy más, azt nem tudom: néha csak úgy bezárult és elveszett a dokumentum egy része). Maradunk a linuxos megoldásoknál. Nem azért, hogy elvegyem a kedved, de megeshet, hogy sikerül felküszködni és látszólag kiválóan teszi a dolgát és mégsem lehetsz majd elégedett teljesen (valami nem úgy fog működni, mint windows alatt)!
sömikesömike! Ó, erre még nem gondoltam, köszi, logikusan hangzik. Úgy érted, érdemes lenne megnézni, hogy egy másik gépen is nem hozze-e esetleg ugyanezt az eredményt a Lubuntu+wine+Office2016? Sry, hogy értetlenkedek kicsit, de az alvásidőm tart a 0-hoz és kicsit kezdi megbosszulni magát. :-D Ha véletlenül lesz időm, meg fogom próbálni, de sajnos az is valóban sanszosan hangzik, hogy egy ilyen problémás hardver ebbe is simán beleszól, ahogy a korábbi dolgokba is. Köszi szépen a backup ajánlatot is és a segítséget is persze. Nem történt semmi, ezt még ő is érzi, hogy annyira sokáig nem lehet húzni a dolgot, bő +1 évet tippeltem így neki a gépére, ha véletlenül sikerülne is megcsinálni, mert ez a 30GB tényleg kriminális.
Thorterv"De az hogy ha már ezek összejöttek és lényegében csak egy Office telepítés maradt (amit ráadásul előttem már jópáran megoldottak), azt őszintén szólva nem értem, miért lenne irreális elvárás." A klasszikust idézve: "Vannak eredményeink, de majd kiküszöböljük őket!" Sajna a linux elég sok próbálgatásból áll. Nehéz megtalálni a hardver/OS/app harmonikus hármasát. Lehet, hogy egy adott gond megoldódik, de az alkalmazott megoldás teljesen kizárhatja egy újabb feladat elvégzését. Összetett a rendszer, egyszerűen nem lehet átlátni. Ezért javasoltam, hogy talán nem is a Lubuntu hegesztése az egyszerűbb út, hiába jutottál el 90%-ig, hanem keresni egy disztrót, ami eleve 90%-ról indul.