milovenKicsit belenéztem a Kdenliveba. Annak alapján, amit láttam benne, ennek tök mindegy milyen videókártyát veszel. A movit libraryt használja (ha bekapcsolod), erről meg annyit tudtam kideríteni: "A GPU capable of running OpenGL 3.0 or newer. GLES3 (for mobile devices) will also work." Vagyis amelyik GPU nem bírja az OpenGL 3.0-t, az nem lesz jó neked. Van ma ilyen egyáltalán a piacon? :)
Új gép videovágásra
a mesterEz így van. A hardver és a szoftver nagyon összeillik. Ezt én is tapasztaltam. Nálam jelenleg egy régebbi, 2006-os Macbook Pro 1.1 van, Mac OS X 10.6.8-cal és Windows 7-tel. Ezek a verziók ma már nem támogatottak, de a laptop internetezésre, filmnézésre (még Full HD-ban is), videónézésre, zenehallgatásra és régebbi játékokra (körülbelül 2010-ig) a mai napig jó. Még alapszintű videóvágásra és videószerkesztésre is használható. Legalábbis én a laptop beépített kamerájával felvett rövidebb (néhány perces), kis- és közepes képfelbontású (320x240-es és 640x480-as) felvételekkel teszteltem, és működik.
Ez kicsit hasonló kategória, mint "nem kell semmi különösre a gép csak játékra":) nvidia kártya 16-32 GB ram gyors SSD
kltNekem emlékeim szerint eddig csak Ati/AMD Radeon és Intel (és egyéb, nem Nvidia, például Chips and Technologies) videókártyáim voltak, amikkel amúgy semmi baj nem volt, de legközelebb lehet, hogy én is teszek majd egy próbát az Nvidia-val. Vagyis ha nagyon pontos szeretnék lenni, akkor végül is már tettem. A testvérem egyik számítógépében 2016-ban és 2017-ben egy ideig volt egy Nvidia Geforce GT 610 (2 GB) videókártya, de csak néhányszor használtam azt a számítógépet. Az a videókártya nem éppen játékra való, de ő rendszeresen játszott rajta. A YouTube-ra még csinált gameplay videókat is, sőt még liveolt is. Akkoriban másik szolgáltatónál volt mobilinternetünk, és azzal (többnyire) lehetett beltéren is liveolni. A legtöbb videóját az Omsi 2 nevű busz szimulátor játékkal csinálta, de csinált még videót az Euro Truck Simulator 2-vel, az OpenBVE-vel, az Open Rails-szel és egyéb más játékokkal is. Amúgy abban a számítógépben alapból egy integrált AMD Radeon HD 8370D (512 MB) videókártya volt, a fentebb említett videókártyát külön vette hozzá. Ma már külön (más településen, egymástól körülbelül 13 km-es távolságra) élünk. Nem is tudom, hogy mi lett azzal a számítógépével. Jelenleg tudtommal egy régebbi laptopja van, de nem tudom, hogy milyen videókártya van benne. Manapság nem videózik. A legutóbbi videófeltöltése 2018.01.17-én volt.
XplosiveAttól függ, mit akar az ember. Nekem evidens volt a Radeon kártya (sokáig HD6970, aztán, ha jól emlékszem, R9 380 volt), amíg Windowson a Vegas-t használtam. Volt Ryzen 5 1600-am is. Amikor belinuxultam teljesen, és áttértem a Davincire, utána cseréltem nVidiára, és intelre. Ryzen5 1600 + R9 380 ---> i5 8500 + GTX 1060 Nem voltak rosszak az AMD cuccok, de az intel kevesebbet fogyaszt, teljesítményben a 6 magos 8500 pont ugyanott van, mint a 12 szálú Ryzen volt. A GTX1060 viszont könnyedén lelöki a polcról az R9 380-at Davinci alatt (gémer szekcióban nem tudok nyilatkozni). Az NVenc meg egyszerűen fenomenális :))) Az nvidia zárt driverek telepítése nem egy nagy pukk, a Radeon-é viszont mókás, és ha valami félremegy, jól jön a systemback mentés, különben lehet pöszén pislogni - ez tapasztalat :) Az nvidia nyílt drivere nem az igazi (leglábbis, amikor próbáltam utoljára). Emiatt én jobbnak érzem az nvidiát most, de az is világos, hogy a GTX1060-nal sokat szívtam volna Windows + Vegas környezetben azelőtt :) Az egyiknek ez a jobb, a másiknak az.
LinuxKillerPersze, nem árt. De megint attól függ. Nem mindegy, hogy pl. 28Mb/s AVCHD-val fog dolgozni, vagy 440Mb/s DNxHD-val esetleg több sávon is.