Üdv. Eljött az ideje egy új laptop vásárlásának. 6 éve vagyok Linux felhasználó, nem is váltanék másra. Szeretném tudni, hogy van-e valamilyen kizáró tényező a hardvereknél (memória, alaplap, proci, videokártya, bármi), ami nem fér túl jól össze ezzel az oprendszerrel vagy csak rossz vele a tapasztalat. A gép kb reggeltől estig megy, alap funkciókon túl fotószerkesztésre használom, az újnak már elég jól kell bírnia a videók, filmek szerkesztését is. Van valamilyen tanácsotok, hogy mire figyeljek? Nagyon max 350 ezrem van rá. Köszönöm, ha segítesz!
Új gép videovágásra
Ha az általad használt program a videókártyával kevésbé tud rásegíteni, akkor erős proci és sok RAM ajánlott. Ha pedig úgyis folyamatosan menni fog, akkor ne érdekeljen az akkuidő.
Én annyit tudok javasolni, hogy videót akarsz vágni, akkor olyan gépet vegyél, amiben tisztességes hűtés van. Szépek a kompakt gépek, de nem arra vannak tervezve, hogy folyamatosan ki legyenek hajtva. Személy szerint én valami ryzenes gépet vennék: sok mag, meglepően gyors integrált grafikus kártya (a gyári RAM kevésbé érdekes, csak legyen bővíthető legalább 16 GB-ig).
meskobalazsKöszönöm a választ!
milovenVideo editor munkáknál ki lehet használni az M.2 NVME SSD-k adta sebesség potenciált. Ha notit keresel, legyen szempont szerintem az ilyen SSD-s konfig. (ne M.2 SATA legyen). Tipp: https://ipon.hu/shop/termek/lenovo-thinkbook-15-g2-20vg007phv-szurke/1891793 Tovább bővíthető második SSD-vel is. https://psref.lenovo.com/Detail/ThinkBook/ThinkBook_15_G2_ARE?M=20VG0008MH Második SSD-nek kimondottan ajánlott 500GB vagy 1TB kivitelben: https://ipon.hu/shop/termek/kingston-500gb-a2000-m2-pcie-m2-2280-sa2000m8500g/1767584
lev258Ott van a specifikációban, hogy 8GB forrasztva van a másik modul meg rendes SO-DIMM slotban van. Ha kevés a 16GB def. memória, lehet bővíteni még. Alapos utána járással.
sömikeA 8GB-os modult kiveheted a SO-DIMM slotból és tehetsz bele helyette kompatibilis 16GB-os modult. https://i.imgur.com/dG9lVNi.png
Ha fotó és videó van a dologban, szerintem jobban jársz egy desktop géppel, és talán olcsóbban is kijön. Nagyon érdekes lenne, hogy mivel akarsz utómunkázni? Az én választottam a Davinci Resolve lett, ha esetleg ebben az irányban gondolkodsz, akkor jobb az nVidia, és persze a zárt driverei. Ha fullHD fölé kell menned, akkor meg kell vegyed ezt is, assszzzem 300USD körül van a studio. Ha elég a fullHD, és megvagy a firleflancos effektek nélkül, akkor az ingyenes (lite) is megteszi. Szóval, milyen szoftvert tervezel használni? Egyszer már nézegettem, hogy ha veszek egy új laptopot, akkor az olyan legyen, amivel alap szintű dolgokat meg tudok csinálni mozgásban. Akkor az Acer A515 valamit néztem ki, i5 8[valami], 128GB SSD + 1TB HDD, kérhettem volna bele +8GB RAM-ot, IPS kijelző, MX250 dedikált grafika. Ezen a DR elindult volna nekem, gyakorlatilag viszont nincs tapasztalatom, mert még mindig a régi laptopom nyúzom. Egyetlen egyszer volt rá példa, hogy el kellett menjek több napra, és ott helyben vágni: vittem a desktopom, és 1 db monitort.
kltKezdő vagyok még, csak szerettem volna előrelátóan vásárolni. Kdenlive szerkesztővel szórakozom, tetszik. Képekhez egyelőre a RawTherapee. Elég nekem a full HD. Én is a régi laptopomat nyúzom, de már nem sokáig bírja, ezért is kérdezgetek itt, hogy milyen utódot válasszak. Igazából videókártyákban vagyok még picit tanácstalan, a proci már kb megvan, memóriák is.
sömikeIgen, természetesen. De jellemző, igen a Lenovo-nál is a forrasztott RAM. Meg az 1db SO-DIMM foglalat is. Nagyon meg kell nézni a specifikációkat vásárlás előtt.
milovenHa nagyon komolyan ebbe az irányba orientálódsz, akkor Apple.
XplosiveNem. Pákakezű mester kifejti bővebben, hogy miért nem. :-)
emergelekKicsit álmosan, de akkor ugorgyunk neki... Ha valaki kiforrasztaná az eredetit, és visszatenne a helyére egy ugyanolyant (ez volt a mondatban), az ugye teljesen felesleges dolog lenne. Gyakorolná a forrasztást, fényezné az egóját. Ha sikerül. Mert azért egy ilyen bonyolultságú és finomságú nyáknak forrasztópákával nekiállni finoman szólva bátorság. Vannak erre forrasztóállomásnak nevezett céleszközök, gyakorlott műszerész azzal sikeresen végrehajthatja a cserét. Ugyanolyanra cserélni dőreség. Kisebbre szintúgy. Nagyobbra kéne... Aki asztali gépben bűvészkedett már memóriamodulokkal, tudja, hogy a 'kompatibilis' szónak is hatványozott értelme van, vagyis az egyes alaplapok slotjaiba nem rakható akármilyen és akármekkora modul. A chipsetek által kezelt memóriaméret is korlátos. Csak feltételezem, hogy a gyártó nem a foglalat megspórolásán akar extraprofitot elérni, hanem szétnézett a piacon, és a beszerezhető memóriához hangolta a rendszerét. Más méretű chipek kezeléséhez lehet, hogy nem is vittek oda több vezetéket, akkor meg hiába a csere, a másik modul akár el se fog indulni. Szóval: nem.