Sziasztok! Abban kérném a véleményeteket, segítségeteket, hogy hogyan lehet flash tartalmakat használni jelenleg. Van egy régebbi gépem ubuntu 12.04-gyel, azon firefox alatt szépen fut a flash (az altsuli.hu oldalon próbáltam). Viszont az újabb gépemen kubuntu 16.04 alatt már nem jön be a tartalom. Próbáltam a 25.0.0.148-as flasplayert beüzemelni (ez fut a régi gépen) az újabb gépen, nem észleli (ugyanabba a mappába másoltam át/simlinkeltem, mint a régi gépen). Az offline, régen gépre letöltött, net-et nem igénylő tartalmakat sem futtatja. Természetesen tudok kerülő utakat (flashlejátszó, exe-be konvertálás, ruffle böngésző kiegészítő), de az érdekelne, hogy mi tiltja le: a böngésző vagy az operációs rendszer vagy esetleg mindkettő? Természetesen végig fogom próbálni, de az igen sok idő és minden tapasztalat időt spórolna meg nekem. Köszönöm, ha van ilyen tapasztalatotok és megosztjátok velem! Próbáltam még a seamonkey-jel és az operával is, egyikkel sem ment (a google chrome-ot ki sem próbálom, az már jóval előbb kihirdette, hogy nem fogja engedni használni). Nézelődtem és láttam, hogy windows xp-vel, internet explorert használva működik. Ha nem bírok el vele, akkor a régi gépen teljes websuite-ként letöltöm és exébe átkonvertálom az swf fájlokat. De ezt csak a legvégső esetben. Virtuális gépen exét vagy régi ubuntut futtatni ezért, az túlzás, nem éri meg nekem.
Flash 2021-ben?
Ettől az évtől minden friss böngészőben megszűnt a flash támogatás. Amit tapasztaltál az az, hogy csak régi verziójú böngészőkön működik.
https://www.ghacks.net/2020/12/17/how-to-play-flash-content-in-your-browser-in-2021/ (Ruffle is a Flash Player emulator) https://ruffle.rs/#what-is-ruffle Nem próbáltam !
Gyakorlatilag csak kerülőmegoldások vannak, most hogy (végre!) az utolsó szöget is beütötték a Flash koporsójába. Ezek közül talán a már hivatkozott Ruffle, és a BlueMaxima-féle Flashpoint a legígéretesebb. Előbbi általánosabb, utóbbi inkább a Flash játékok megőrzésére hivatott.
meskobalazsA Ruffle-vel sikerült elérni, hogy az online flashtartalmak futnak, de a merevlemezemről az swf fájlokat sehogy sem sikerül lejátszani (a macromedia flash player 7 ígéretes volt, de ma már azzal sem megy). A BlueMaxima-féle Flashpointot megnézem, köszönöm.
kzprogNagyon nem vagyok elégedett: a ruffle-val futtatott online swf-ekben hiányoznak az ékezetes karakterek (oktató-gyakorló programokban, azért jó lenne, ha meglennének). A BlueMaxima-féle Flaspointot feltelepítettem, el is indul a launcher, de üres, nem tudok semmit sem futtatni vele. Megnéztem a naplóját, egy Themes mappát hiányolt a Data mappában, azt létrehoztam, viszont hiányolt még a Data mappából egy execs.json fájlt is, na ezt nem találom sehol. Most jut eszembe, megnézem a windows-os teljes fájlt, hátha abban benne van.
ariszloKöszönöm a tippeket, kipróbáltam mindet! Megosztom veletek, amit találtam: a flash tovább élhet úgy, hogy a felhasználónak nem kell telepítenie plugint! A tartalomszolgáltatóknak van egy bérlési lehetőség egy emulálós megoldásra, a neve cheerpX for flash. Ezt használja pl. az y8.com (de csak azért derült ki, mert volt egy pillanatnyi elérési probléma és kiírta a szokásos a flash már nem használható jelzést). Jó lehetőség vállalatoknak, cégeknek a jól bevált flash adminisztrációs programjaik további használatára.
sömikeNem tudom hogy akartad megnézni, de az emulációs módszer miatt nem is igen láthatnád, ha jól értettem. Valami html5 konverziót is említ. A lényeg, hogy a szolgáltató flash tartalmat ad át cheerpX for Flashnak, ami úgy működteti a felhasználók gépén, hogy nem kell hozzá semmilyen plugin.