Az OMG! Ubuntu! oldalon megjelent cikkben a szerző azt írja, hogy a 12 év alatt, mialatt az Ubuntu-val kapcsolatban blogolt, tonnaszámra látott Linux disztribúciókat jönni-menni, de kevés értékest terveztek exkluzívan tabletes felhasználásra. Szóval, amikor szembejött vele a JingOS, akkor természetesen meglepődött. A tablet-alapú Linux disztribúciók nem egészen általánosak.
A JingOS fejlesztői azt mondják, hogy ez a világ első iPadOS stílusú Linux disztribúciója. A blog szerzője nem gondolná, hogy bárki is vitatkozni fog ezzel az állítással, különösen miután látták, hogy hogyan néz ki. Megnézve amúgy én is ugyanezt tudom mondani.
iPad érzésre, Linux erőben.
A fenti blogbejegyzés szerzője szerint a korai netbook-os korszak rendszerei, mint például a Jolicloud és az Ubuntu Netbook Remix elsődlegesen az egér és billentyűzet beviteli módokra lettek tervezve. Az Ubuntu Touch-nak tabletes külseje volt, de így is csak egy smink volt a desktop paradigmán.
A JingOS más. Ez a disztró elsődlegesen táblagépnek lett tervezve, másodlagosan "laptop-lite" élményhez.
Ez nem próbál desktop Linux lenni, ami tablet alkalmazásokat futtat, hanem egy táblagépes Linux disztribúció, ami képes desktop alkalmazásokat futtatni.
Például ez a disztró saját alapértelmezett alkalmazásokkal jön a naptárhoz, fájlkezelőhöz és a webböngészőhöz, és mindegyiket elsődlegesen érintéses bevitelre tervezték. Szóval akkor mi is ez? Ez egy teljes értékű Linux Ubuntu alapon, kifejezetten táblagépekre tervezve.
Képes desktop alkalmazások (mint például VS Code, LibreOffice, stb) futtatására úgy, hogy az érintéses bevitel az elsődleges.
Támogatja az érintőpad gesztusokat is. Ez jobb élményt ad, ha az eszközödet laptop módban használod.
A fenti blogbejegyzés szerzője szerint ha a fejlesztők jól csinálják, akkor ez lehet 2021 egyik legizgalmasabb Linux disztribúciója.
Még átlagos PC-ket is támogat, de a fejlesztői azt mondják, hogy egy multitouch képernyő nélkül nem fogod megtapasztalni mindazt, amit kínál.
A JingOS hivatalos weboldala alapján annyit már leszűrtem, hogy kompatibilis Surface Pro 6-tal, Huawei Matebook 14-gyel, szóval már vannak hozzá hardverek is.
Ha legközelebb táblagépet veszek, akkor lehet, hogy egy ilyet fogok venni, és nem egy Android-ost.