Gyors kerdes: tudja valaki hogyan lehet tutira megelozni azt, hogy trimmelve legyen az ssd? ubuntun vagy debianon?

Tudom nem a kérdésre adok választ, de mégis leírom: Én úgy tudom, hogy a trimmelés az előnyös az SSD-nek. Vagy ki akarod próbálni mi van ha nem trimmel?

Gyors valasz: talan igy:

sudo systemctl stop fstrim.timer
    sudo systemctl disable fstrim.timer

sömikea problema az, hogy ki lett torolve az ssd tartalma a mentes nem all vissza idokozben felulirodtak adatok most epp huzom a lemezkepet localra, hogy majd azon kiserletezzek a vissza allitassal remelem valami lesz belole

sömikeAzt azert iktattam ki, hogy nehogy veletlenul magatol trimmeljen, akkor lottek az adatoknak.

bartasziliNem értem. Tényleg. Ezt el magyaráznád? Vagy valaki? Nincs SSD-m. Nem tudom hogy szeretnék-e, kicsit amúgy is szkeptikus vagyok vele kapcsolatban, de most úgy érzem ez fontos információ lehet. Megijesztesz.

sömikeÚgy tudom hogy ha SSD-n törlünk valamit, az nem törlődik véglegesen. Az adott cellákat az SSD vezérlője csak megjelöli törölhetőnek. A végleges törlést a trim végzi. Tehát, SSD-n akkor van esély adat-visszaállításra, mielőtt lefut a trim.

lala2Tehát: Ha véletlenül kitörlök egy fájlt. Kuka megkerülésével persze. Valamennyi idő múlva lefut a trim. Ezután eszembe jut, hogy mégis kéne ez a fájl. Hiába veszem elő pld a testdisk-et? Nem fogja megtalálni ezt a fált? (Tegyük fel, hogy a törlés óta semmilyen írási művelet nem volt az adott meghajtón) Formázott meghajtó esetében meg aztán ne is álmodjunk róla?

csuhas32Hát nerohangájjunk annyira előre. Mindent szépen sorjában. Nem csak úgy belecsapunk a lecsóba! Ejh ráérünk arra még! Nem eszik olyan forrón a kását. Sokat akar a szarka, de mi van ha nem bírja a farka?

sömikeNagy felhasznalok - adatkozpontokbol rendszergarazdak mondjak, hogy birjak sokaig, nem kell tole felni. Nagyon popec lenduletet ad egy regi gepnek. Hynix, Kingston, Samsung eddig amiket hasznalok. Es backupnak ott csucsul egy bazi nagy HDD.

sömikeAz ssd nem hdd. Memoria cellak tartjak meg az infot. Amig nem reseteled, akkor elengedik. De ugy tudom ugy igyekeznek megirni a firmwareket hozzajuk, hogy a torlesre megjelolt, tehat ujra hasznalatba vehetonek jelolt cellakat nem buzizza, amig van teljesen ures cella. Es ez viszont adott esetben elony a hdd-vel szemben, ha vissza kell allitani fajlokat. Az en esetemben exrta szopas XFS fajl rendszer SoftRAID1-en.... Hogyaza......

bartaszili"Nagyon popec lenduletet ad egy regi gepnek." Kétség kívül így van, ezt tapasztaltam. Csak annyi fajta, annyi technológiával, hogy jajj. Ugyanakkor remekül elfedi a szarul megírt szoftverek égbekiáltó hibáit. Itt most nem a nyilvánvaló "nem működik" típusú hibákra gondolok, hanem péld. az optimalizálatlan megoldásokra, ill. az erőforrás pocsékoló típusú hibákra.

sömikeKét éve van SSD-m, azt sem tudom, mi az a trimmelés. Persze tudom, mielőtt megvettem rengeteget olvastam róla. De amikor megvettem, akkor azt olvastam, hogy a Linux már jobban ért hozzá, mint én, úgyhogy én abban a pillanatban el is felejtettem, amit addig a trimmelésről olvastam. (Annyi maradt, hogy egyes kutyafajták szőrét trimmelni kell.) Csak bedugtam a gépbe, és azóta ketyeg.

bartasziliAkit erdekel, reszemrol az elso szoftver linuxra, amiert erdemes penzt kiadni: https://www.ufsexplorer.com/ufs-explorer-raid-recovery.php

Ennyivel később: egy év