Üdv mindenkinek. Az Ubuntu 20.04 PC-n lévő Firefox problémája van. Vagyis több Firefox-folyamat fut a háttérben. Amikor a számítógépen dolgozom, sok internet sávszélességet pazarolnak el. Srácok, nem tudom, miért futnak ezek a folyamatok a Firefoxban, és hogyan lehet megoldani ezt a problémát. Tudna valaki segíteni a probléma megoldásában? Minden javaslatot értékelni fogunk.

Szia! "miért futnak ezek a folyamatok a Firefoxban" Ha a Firefoxon belül látod, hogy több folyamat fut, az normális. (Bár ezt nem tudom, hogyan kéne megnézni) Ha a Rendszerfigyelőben látod, hogy több firefox folyamat fut, az valsz nem normális. Legalább is nálam csak egy ilyen van. Ha a htop-ban látod a sok-sok firefox folyamatot, az megint csak normális. Melyik az igaz? Ha mégis nagyon zavar: Firefox-> Beállítások -> keresés mező-> Tartalom folyamatok korlátja Vedd le egyre. Hátha kedved szerint alakul a kép.

ps aux | grep firefox
    megmondja hány folyamat fut pontosan. Itt 11 Pid van, 38 lapon. Szerintem ez normális. Remélem.

sömikeA Rendszerfigyelőben ott vannak még a Web Content és egyéb folyamatok is, az is ide tartozik. De attól még teljesen normális. Az viszont nem világos, hogy a kérdezőnél hogyan tudja a sávszélességet befolyásolni (a RAM használatot még értem).

A Firefox több éve áttért a többfolyamatos architektúrára. A belső kódnevén ez az Electrolysis vagy e10s. A böngésző több folyamatot indít, van amelyik a grafikus felület (más néven chrome) futtatásáért felelős, van amelyik az egyes tartalmakat megjelenítő folyamatokért, illetve egyes kiegészítők is használhatnak saját folyamatokat. Szóval röviden: ez teljesen normális.

Ne használj egyetlen kiegészítőt sem, és csak egy lapot nyiss meg egyszerre. Megspórolsz egy csomó sávszélességet.

sömikeIgazad van, ez gúnyos megjegyzés volt. Ha engem érdekelne ez a dolog, akkor először is bezárnám a Foxot, és átnevezném a profilmappát. Aztán elindítanám, majd újraindítanám letiltott kiegészítőkkel. De előtte még beállítanám kezdőlapnak a nagy semmit. Megnézném mit mutat a Rendszerfigyelő. Azután elindítanék egy lapot, mondjuk az index.hu oldalt. (Ez nem politikai állásfoglalás, én nem szoktam olvasni, de teszteléshez jó lesz) Aztán lehet tesztelgetni, hogy mi mennyi sávszélességet használ. Ja, másik gép, telefon, és TV ne legyen bekapcsolva. (Tudom, hogy nem helyes sávszélességet, meg sebességet emlegetni, de hát ez olyan, mint az ezüstpapír. Fiataloknak: alufólia) Egy másik oldalon épp erről beszélgettünk, hogy egy 70 MB-os letöltésben csak 10 kB a hasznos tartalom.

anaconda"Egy másik oldalon épp erről beszélgettünk, hogy egy 70 MB-os letöltésben csak 10 kB a hasznos tartalom." Erről jutnak eszembe a karakteres webböngészők, például a Lynx és a w3m. Ezeknél javarészt csak a hasznos tartalmat fogja megkapni az ember, szinte mindenféle sallang nélkül. Vagy ha valaki mégkonzervatívabb, akkor ott vannak a Telnet-es/SSH-s BBS-ek (igen, még manapság is vannak, bár jelenleg magyarról nem tudok).

XplosiveJa, csak probalj meg lynxel egy random oldalt megnezni. Mondjuk a vizmuvek, vagy egy telepules honlapjat es a sok JavaScript alapu asszinkron lazyloados pop-upos csilli-villit elocsalogatni akarhogy terminalban. Ha 20 evesek raktak ossze az oldalt, akkor nekik lovesuk sincs ilyenekrol hogy vakoknak tamogatas, text alapon is mennyen. Csak mozogjon, meg csillogjon, meg minden ami eszi a helyet. Kozben pedig egy nyavajas szot vagy mondatot keresel. Esetoeg egy pici kepet... Anno 500kB alatt kellett tartani egy oldalt, hogy betarcsazos modem is elbirjun a nagyjaval. Epp egy ismerosom mondja hogy mar ezevtol nem tamogatjak tovabb a betarcsazos modemeket. (lezereket szervizelnek)

Köszönjük, hogy válaszolt, de a tartalmi folyamat korlátjának megváltoztatása miatt a Firefox lefagyott. A Google-on végzett keresés után itt (https://digicruncher.com/disable-multiple-firefox-processes/) találtam egy javítást. Meg kellett változtatnom, hogy letiltsam a browser.tabs.remote.autostart konfigurációs értéket a Firefoxról a configról.

JohncaverTovábbra sem világos, hogy a Firefox processzek számának mi köze van a sávszélességhez.

JohncaverTaláltál egy oldalt, ahol azt írja, a magát kockának tartó Sanmay Chakrabarti, aki szeret írni a technológiáról, imád szabadon utazni, és élvezi az új PS4 játékát, hogy a több Firefox folyamat miatt a a böngésző állítólag lassúvá válik, sőt összeomlik. Aztán leírja, hogy hogy lehet ezt letiltani. Ilyen ötlet kismillió van a neten. Hogyan tanuljunk meg 2 óra alatt angolul. Ha a Firefox amúgy jól dolgozik, (összehasonlíthatod más böngészőkkel,) akkor álproblémát kergetsz.

lev258Nyilván semmi. A covid tesztem negatív lett, és már megkaptam az első szurit. (Annyi változást észleltem magamon, hogy a szemeim kicsit ferdék lettek, és sárga lett a bőröm) A sebességteszt szerint nálam 350 Mbps a jelenlegi sebesség. (Tavaly a teszt eredménye 650 Mbps volt) Telekom Net 1000/1000 díjcsomagom van, ami max: 1000 Mbit/s, és garantált: 300 Mbit/s sebességet ígér. Nálam egy 1 GB-os fájl 2 perc alatt töltődik le a data.hu oldalról. (Prémium előfizetéssel) Vagyis egy 90 perces film letöltődik 2-3 perc alatt. (A méret itt ugyan számít, de most hagyjuk) Ez "elképesztően nagy sebesség" ahhoz képest, amikor annak idején a YouTube elindult, de a piros csík állandóan utolérte a fehéret, vagyis a zene megállt. Tehát egy 3 perces mp3-as fájl letöltése tovább tartott mint 3 perc. Ma pedig 3 perc alatt egy film töltődik le. És ezt a filmet most a Firefoxban töltöttem le, miközben a fiam is netezik a szobájában, én zenét hallgatok a Spotify-on. Én tehát nem aggódom a sávszélesség miatt, azért meg pláne nem, hogy nem egy szálon történik a letöltés, hanem mondjuk 15 szálon. A torrent kliensek, vagy a letöltésvezérlők ugyanígy működnek.

anaconda"A covid tesztem negatív lett, és már megkaptam az első szurit." AstraZeneca? Csak azért kérdezem, mert Európaszerte negatív véleménnyel és tapasztalattal vannak róla (több ország fel is függesztette a használatát, és még vizsgálódnak is miatta). Én nem merném beadatni magamnak.

XplosiveÚgy látszik, smájlik nélkül nem nagyon ismered fel a viccet. "a szemeim kicsit ferdék lettek, és sárga lett a bőröm" A kínai vakcinát kaptam. Nekem persze ugyanúgy nincs erről pontos információm mint neked, úgy hogy nem is állítom, (amit egyébként olvastam) csak kérdezem: Nem lehet az, hogy ezeket a negatív véleményeket a konkurens amerikai gyógyszer lobbi terjeszti a csillió dolláros üzleti hasznukat féltve? Az amerikai 12 ezerbe kerül, az orosz meg 4 ezerbe. Az amerikait -70 fokon kell szállítani, meg tárolni, az oroszt meg sima hűtőben. Tegnap ezt olvastam: "Arra kérik az amerikai gyógyszergyártó cégek Joe Biden amerikai elnök adminisztrációját, hogy büntessék meg Magyarországot, Chilét, Kolumbiát, Indiát és a Dél-afrikai Köztársaságot, amiért ezek az országok a kifejezett engedélyük és hozzájárulásuk nélkül igyekeznek felgyorsítani a koronavírus elleni vakcinák gyártását" Nyugodtan adasd be magadnak!

anacondaAnnyi mindent lehet olvasni erről az egészről. Most például azt, hogy a kutatások bizonyítani látszanak a kapcsolatot az AstraZeneca vakcina és az egyes embereknél kialakuló trombózis között (korábban meg egyértelműen tagadták a kapcsolatot, sőt kijelentették azt is, hogy az AstraZeneca vakcina csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét). Ki tudja, hogy mi az igazság.

XplosiveAz igazsagot sem hallani, sem latni, sem olvasni nem fogod. Nem online van. Kimesz a vilagba es elsz bameg. Darvin aszongya mittomenhanymillio eve van ember a foldon. A biblia szerint 2 emberrel indult. Es szerinted szimpla matematikai statisztikaval hanyszor futott ossze az emberiseg az idok kezdete ota ilyen es hasonlo virusokkal? Ja es a szamunk no, nem csokken. Faszom az ilyenekbe. Beszaratnak, mas velemenyen levokkel ossze ugrasztanak, felesleges stresszbe raknak, sorolhatnam. Nalunk lassan fingni nem lehet allam bacsi engedelye nelkul. Tobb rendor van az orszagban, mint ember. Egyik barom szabalyt a masikra hoznak ugy higy mar maguk sem tudjak hogyan honnan kezdtek es hova tartanak. Le akarnak zarni mindent, es megis mindennek mennie kell. Csak azt tudom, hogy en ezt baszok kifizetni. Az anyjuk penzevel szorakozzanak ne az en es a kobukunolaimat adositsak el a pofatlan szarjancsik.

XplosiveAzt nem tudom, hogy mi az igazság, bár leírtam a véleményemet. Vagy igaz, vagy nem. De Magyarországon már másfél millió embert beoltottak, és még senki nem halt bele. De akiket nem oltottak be, azok közül már 18 ezren meghaltak. Te mégis melyiktől félsz jobban? Hogy Te leszel a 1.500.001-ik, aki elsőnek meghal, vagy a 18.001-ik aki meghal? Amúgy eddig már kaptál vagy öt oltást, csak akkor még nem olvastad a fészbukon a sok faszságot. Kérdezz meg egy olyan embert, aki 3 hétig lélegeztetőgépen volt, hogy beadasd-e az oltást! Az egyik kollégám ennyit töltött ott. Ha akarod megadom a telefonszámát. Ja, és a három hét alatt egyszer sem ment ki a WC-re, mert altatásban volt. A nővérek törölgették a seggét.

anacondaA Covid témához: 1; http://www.atv.hu/kulfold/20210319-honapokig-eszrevetlenul-terjedhetett-a-koronavirus-mielott-megjelent-vuhanban 2; https://hvg.hu/tudomany/20200627_koronavirus_genom_vizminta_barcelona_kutatas Akkor most mi van ??