Elérhető a MS Edge Linux változat
Nagyon örülnék, ha név alapján tudnám, mi fán terem az MS Edge. De nem tudom. A linkből azt látom, hogy valami üzleti dolog lehet.
Viszont ha eddig nem hiányzott, most sem fogok ráguglizni, hogy vattafakk.
a mester Én Google nélkül a Microsoft böngészőjére tippelek. Amúgy nem hinném, hogy Linuxos körökben (vagy gyakorlatilag bárhol) erre valós igény lenne. Akikről tudom, hogy Windows-t használnak, még ők sem használnak Edge-t. Szóval igazából nem tudom, hogy ki ennek a célközönsége, ha van egyáltalán. Manapság szinte mindenki Firefox-ot, Operát és Chrome-ot vagy Chromium-ot használ. Jellemző még a Brave/Vivaldi is. Ritkábban Maxthon. Esetleg még Mac OS-en a Safari.
Xplosive
Így van. A Microsoft Edge nevű böngészőjéről van szó, ami az Internet Explorert váltotta.
Szóval baromi nagy munka lehetett, egy eredetileg platformfüggetlen alapra épülő szoftvert (Az Edge Chromium alapú) újra platformfüggetlenné tenni. kíváncsi vagyok, hogy most az új böngészőjével a Microsoft mennyire tartja be a szabványokat, ajánlásokat. Fiatalabb fórumtársaknak említeném, hogy annak idején, az IE (Internet Explorer) szépen Netscape Navigatornak hazudta magát, hogy tudjon működni a világhálón. Annyira más szabályokat "szabványokat" követett. Aztán ez szépen az idővel enyhült és közeledett az IE a szabványokhoz, de teljes sikert nem értek el. Aztán inkább kidobták az egészet és elővettek egy Chromiumot. Az eredményt láthatjátok ha akarjátok.
a mester
Sajna a Windowst használóknak alapfelvetés, hogy a Microsoftos megoldásokat nem hogy mindenki ismeri, hanem mindenki használja is. Tudom tenkes tisztában van azzal, hogy a Windowson kívül is van élet, de sokan ezt nem tudják.
A minap hallottam egy kijelentést: "Rá vagy kényszerítve, hogy Windowst használj, mert igazából nincs is más".
Aki ezt a kijelentést tette, annak azért volt fogalma arról, hogy vannak Apple cuccok amik nem windowsok, meg van a linux is. De a Mac az drága, a linux meg szar.
Tehát tudta, hogy létezik más is, de mégis így gondolja. Sokan viszont nem is tudják hogy más is. Gerincvelőből mondanak ilyeneket:
- Küldd el ekszelben.
- Írd meg vördben.
- mutasd be pptvel
- irodai körökben: Pedig elküldtem otlukodra. (Bár ez megbocsájtható)
- Szerkesztve
Nem tisztem megvédeni a MS Edge-t, de egy picit mégis....
Ez az alapértelmezett, előre telepített W10 böngésző (régebbi W-okra is elérhető), így nem is csoda, hogy mára a maga 8-10%-ával második piaci szereplővé vált. A lélektan persze itt is működik, W10 felhasználók között is, ami az alapértelmezett és a MS csinálta az csak rossz lehet.
Pedig, egyáltalán nem. A Chromium motor átvétele érthető lépés volt (bár tovább szűkítette a motorok palettáját.) Megadta a régebben kritizált kompatibilitást, és a Chromium is profitált belőle (meg minden böngésző, ami azt használja) mert ezzel a MS is beszállt a fejlesztésbe, és már nem egy hibajavítás, vagy épp feature fűződik a nevéhez, így fű alatt.
Nálam a Firefox a fő böngésző és a Chrome a tartalék. Az utóbbi időben azonban egyre inkább nézegetem az Edge-t, egyrészt mert W10 alatt adja magát, másrészt mert valahogy más érzés, mint a Chrome.
A linux világára amúgy is jellemző az újdonságok kipróbálása, szerintem (ha az alapvető ellenérzést le tudja valaki küzdeni), érdemes tenni vele egy próbát.
tenkes így nem is csoda, hogy mára a maga 8-10%-ával második piaci szereplővé vált.
Persze, hogy nem csoda. A Win-t használó emberkék harmada nem tudja mit használ a honlapok böngészésére. Kb. ugyanennyi nem is tudja, mi az az Edge. A userek fele még az operációs rendszerük rendes nevét sem tudja. A gyártóról nem is beszélve.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezt mind kötelezően kéne tudni. Csak azt mondom, hogy az emberek kapnak egy valamit és azt használják. Tehát tekintetbe véve a Windows elterjedtségét, ez a 8-10 % az rémesen szomorú eredmény.
Amúgy meg nem állítom, hogy az Edge az rossz. Nagyon sok jó és hasznos dolog van a világon ami nem terjedt el. Az Internet Explorert meg szerintem senki nem sírja vissza.
- Szerkesztve
sömike
Na én ezen is megpróbálnék változtatni (amit még gyerekkorban kellene), pl a iskolai könyvtárban a könyvátri gépeken csak Linux volt. Sajna az internet szolgáltatás hiánya keresztülhúzta a számításomat (4Mbps/0,25 Mbps 30%-90% veszett csomaggal). De ha 1x lesz használható internet, lehet majd újra próbálkozom. 10 gyerekből 9 azonnal felháborodott a Windows 10-re váltás után. Nekik az tetszett, egyszerű volt, olvasható fontok, és látható ikonok. "Gyors volt, nem retkelt, és mindent egyszerűbb volt elintézni." Gnome/LibreOffice/Firefox/nyomtatási kezelő/fájl kezelő, Steam, sushi ..stb "Nem macerált senkit a vírus kereső és a tűzfal kérdésekkel". Mai napig odahívnak Windows 10 PC-hez és megkérdik és akkor most mi a l@faszt csináll a gép? áll, vár, retkel, nincs internet és meghülyült...
Szerkesztett
és nem kérdez minden szarra rá 6x, amit persze nem akarnak elolvasni, egyszerűen csak használlni szeretnék
idanka Nem vitatkozva és tökéletesen értve amit mondasz azért hozzátennék valamit.
A W10 nem jobb vagy rosszabb, mint egy linux. Egyszerűen csak más. (Egyébként nem macerál senkit tűzfal és víruskereső kérdésekkel, csak ha úgy van beállítva.) A W10-hez is érteni kell, meg kell tanulni helyesen kezelni, nem elég nyomkodni. A linux esetén ez elfogadott, a Windows-nál miért nem az?
Állandóan bíráljuk a számtech környezetet, hogy csak a Windows létezik. Szerintem az sem jobb, ha csak a linux (macOS stb.), az épp olyan informatikai analfabetizmus, mint az ellenkezője, egysíkú gondolkodást eredményez.
Tetszhet valami jobban, de ahhoz a többit is ismerni kell.
- Szerkesztve
Ebben 100%-ig igazad van de 8-10 éves kortól meg kellene tanulni? Linuxot beállítom és kész. Illetve az iskolák központja nem biztosít antivírust sem pénzt így marad a free és reklámokkal tömött hányadékok. Linuxon is kell valami, így 3 alkalmazást használok (clamav, rkhunter, chkrootkit + a tűzfal) ennek a meg tanítását természetesen meg sem próbálom. Pontosan ez a lényeg megismerték a linuxot és jobban bejött nekik.
Valójában azt feltételezem van nekem is összehasonlítási alapom, itthon használok Windows 11, Ubuntu/Fedora és macOS operációs rendszereket is.
- Szerkesztve
tenkes A W10 nem jobb vagy rosszabb, mint egy linux. Egyszerűen csak más.
Apró döccenőktől eltekintve nem nagyon volt gondom a Windowsokkal, NT 4.0-tól Windows 7-ig szívesen használtam őket. A Vistát leszámítva, de az XP-t és a Windows 7-et kifejezetten nagyon kedveltem!
Szűk egy évet bírtam a Windows 10-zel, és kis barokkos túlzással élve pezsgőt bontotottam, hogy meg tudtam tőle szabadulni. A Linux sem tökéletes, de a mostani Windows szerintem, igenis rosszabb, nem csak más.
tenkes A W10-hez is érteni kell, meg kell tanulni helyesen kezelni, nem elég nyomkodni.
Ez viszont nagyon igaz!
klt
WSL Ubuntu 20.04 is kb ilyen miazma... Natív Windózos libeken futik újabban... De azóta van saját distrib is:
https://betanews.com/2021/07/12/microsoft-has-its-own-linux-distro-called-cbl-mariner/
Ez pedig a GIT hozzá: https://github.com/microsoft/CBL-Mariner/releases
- Szerkesztve
klt Az a Mariner az nem valami azúros cucc csak?
Igen, vmi olyasmi. Összedobtak egy linux imaget. Az MS is rájött, hogy az Azure 60-70%-a linuxon futik, úh kókányoltak maguknak egy disztribet. Amúgy fel lehet isoból húzni Hyper-V-be: https://github.com/microsoft/CBL-Mariner/blob/1.0/toolkit/docs/quick_start/quickstart.md#prepare-vm
Photon OS-ből forkolták egy kis Fedorával megspékelve: https://github.com/microsoft/CBL-Mariner#acknowledgments
klt nem lennék meglepve, ha mondjuk 5..7 év múlva a Windows egy speciális DE-vel megfejelt Linux lenne...
Nem gondolom, hogy csak úgy kidobnák a saját kis mikrokerneleiket és egyéb, windóz only megoldásaikat. Inkább arra haladnak hogy a windózba beépítik a linuxot és windózon belül futa linux mint egy alkalmazás, ahogy azt a WSL is teszi. Ezzel párhuzamosan pedig elkezdik kiszorítani/megnehezíteni a dualboot lehetőségét, h használják a windózt illetve az abba beépített linux utánzatokat.
skype webes felülete feldobda, de mire jó ms termékeken kívül?