Sziasztok !
Ma vásároltam egy Asus Eee 900 Pc-t, a linuxos változatot vettem, 1 Gb memóval és 4 + 16 Gb háttértárral.
Felkerült rá a 8.04, a hozzá adott linuxnak nem sok esélyt adtam...
A tapasztalatok pozitívak, a telepítés elsőre sikerült, a 4 Gb-ot használom rendszer partíciónak, a 16-ból 1 Gb-ot lapozónak és a többit a /home kapta. Első nekifutásra ez így megfelelőnek tűnik, a szokásos programok telepítése után is marad még kb. 1 Gb szabad.
Sokminden jól és megfelelően működik, a videókártya - direct rendering működik, 380 fps körül van a glxgears.
A beépített wifi kártyát látja zárt meghajtókkal, de nem működik, vodafone modemet (e220) használok, az tökéletesen működik.
A hang rendben van, a kártyaolvasót, touchpad-ot, akkumulátor állapotot jól kezeli.
Ami problémás, az a leállítás, az operációs rendszer tökéletesen leáll, de a gépet nem kapcsolja ki, ezt csak a nyomógomb hosszú nyomvatartásával lehet megoldani.
Amit nem tud még kezelni azok a "hardveres" funkciógombok (Fn + hangerő, wifi ki/be) egyedül a fényerő működik, de ennek sincs visszajelzése. Van egy beépített kamerája is, ezt még be sem kapcsoltam (a biosban kikapcsolható), mert sosem érdekelt az ilyesmi.
Összeségében pozitív benyomást keltett a készülék, ha a használhatósága hosszú távon is igazolódik, akkor elképzelhető hogy a nagy testvérei (és márkatársai, akik eddig nagyon jól teljesítettek az ubuntu alatt) ő nyeri meg a repülőjegyeket a kézipoggyászomba.
Amennyiben van hasonló tapasztalatotok a készülékkel és esetleges megoldásotok a fent leírt problémákra örömmel venném ha megosztanátonk...