Majika
Én megpróbálkoznék egy BIOS frissítéssel.
Szerk.: Tippelhetek a gyártóra?
Sztem: AsRock

Köszi...
Asszem, kezdünk eltérni a tárgytól...
(10-ből 9-szer nem érzékeli a kártyát fizikailag. Ha mégis, akkor szuper, de nyomtatáskor egyszer csak kiírja, hogy nincs kártya. Gondolom, ahogy rázkódik néha a nyomtató. Kártya cserélve, az aljzat rossz.) Tevo Tornado

Majika
    Sztem nem tértünk el a tárgytól.
    Amikor elmegy pihenni a PC, akkor van valaki bejelentkezve?
    Amikor felébreszted a PC-t, akkor be kell jelentkezned?

Ba vagyok, ki van kapcsolva a kijelentkezés.

Majika
      Ha az új gépből a lemezt nem akarod áttenni egy másik gépbe és egy olyan USB-s WiFi-adaptert sem tudsz szerezni, amit az új gép kezel, akkor lehet azt is, hogy beszerzed a hiányzó csomagokat.
      @Htibi tanította nekem, hogy ha van egy olyan gépen Synaptic, mely nem bír internetkapcsolattal, akkor az is járható út, ha a Synapticban kijelöljük a telepíteni kívánt csomagokat, majd csomagletöltő parancsfájlt készítünk, amit átviszünk egy másik internetes gépre, ott futtatjuk a fájlt és visszavisszük a problémás gépre az így megszerzett csomagfájlokat. Csakhogy nálad vélhetően Synaptic sincs. Akkor másképp variáljuk.
      Másik gépen indítasz egy (akár live) 18.04-et, feltelepíted rá a Synapticot (vagy eleve egy olyan live-ot indítasz, amiben ott a Synaptic). A Synapticban kijelölöd a make-et és a függőségeit, de nem telepíted, hanem a Fájl/ Csomagletöltő parancsfájl előállítása lehetőséget választod.
      Valahova lemented a parancsfájlt, aztán futtatod. A letöltött csomagokat egy pendrive-on átviszed a másik gépre és ott feltelepíted.

csuhas32
        Make-t megoldottam. Sajnos nem megy a driver telepítés, aláírási hibával kilép. Meg olvasom sok helyen, hogy túl régi a kernel...
        Akkor megy vissza a 20.04 - az "új" nyomtatós problémához nyissak új topikot?

Majika
        Egyrészt: Nem azt kérdeztem, hogy a kijelentkezés ki van e kapcsolva.
        Másrészt: Ez azt jelenti esetleg, hogy induláskor automatikus bejelentkezésed van?

Automatikus bejelentkezésem van.
        Alvó állapotból visszatérve nem kér jelszót - kikapcsoltam. Ha nem erre gondoltál, akkor én nem értem a kérdést 🙂

Majika
          Tárj át hagyományos módra:
          Hadd kérje azt a jelszót induláskor. Erős tipp: Megszűnik a PC alvás kényszere.

sömike
            Akkor ezt kipróbálom, egy órán belül kiderül...

Majika Egy régebbi rendszeremen jártam "hasonló cipőben".
            Az Energiakezelő, és a Képernyővédő beállításai ellenére egy idő után elsötétült a képernyő.
            Nálam a megoldást a "Caffeine" telepítése majd aktiválása jelentette.
            http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/c/caffeine/caffeine_2.9.4-2_all.deb
            Telepítése után, (Mint-en) a menüben 2 indítóikon található. https://ibb.co/Tb6vqvf
            A "Caffeine Indicator"-ra kattintva panelon megjelenik egy kávéscsésze ikon. https://ibb.co/R9pmwFS
            Jobb katt. az ikonra - > Activate ... ekkor kezd el "gőzölögni" a csésze - ez jelenti azt, hogy tilt
            mindenféle felfüggesztést, képernyő védőt. És talán a printer leállását is megakadályozza, (?)

Majika Ha jól olvasom a netet, a Tornadoban MKS gen L vezérlőpanel van.
            Akkor a kijelzője egy REPRAP Full Graphic Smart Controller lehet. (Csak tippelek, te látod élőben.)
            Azt gombokért megkapod bármelyik CN vebboltban. Azt nem mondom, hogy állj neki megpucolni, kiegyengetni az elgörbült SD-foglalatot.

tlp-vel beallithato ha jol emlekszem az usb energia gazdalkodasa. Illetve a biosban is lehet ujabbaknal. Gondolom usbre van kotve a 3d nyomtato. Aztan a CPU uzemmodot allitsd at ugyszinten ne ilyen takarekosra, hanem had dolgozzon ha mar kifizetted. Performance mode ha jol emlekszem. Biosban checkold szinten. Es igy jo kene legyen a 20.04

a mester
                Előbb-utóbb az lesz, de most nincs időm egy tapottat sem... Nekem sem kellemes, hogy óvatosan kell használni a gépet

• volt már, hogy lefagyott.. De köszi.

bartaszili
                Eddig azt hittem, azért konyítok a bios-hoz, de EZ...... Hát csak szótárral majd egyszer - ha nem boldogulok másképp.

Ma újra lett telepítve minden, tty jogok is, mert Cura nem látta a nyomtatót - ezt 18.04 - ig nem kellett eljátszani!
                De a teszt már csak holnap - köszi addig is, jó éjt Mindenkinek aki segített!!!

Majika
                  Kb minden nagy alaplap gyartonak van h510m nevu alaplapja? Melyik gyartotol van a tied? Megnezem a hasznalatiat hatha irja a reszletes beallitasi lehetosegeket.

bartaszili
                    Hi.
                    Asus.
                    Képernyő elsötétedés után 5 perccel áll le a nyomtatás. Ezt a 18.04 nem csinálta!
                    Most nézem a 18.04-es gépet, abban nincs képernyőkímélő a beállítások közt. Az Energiakezelőben a monitor kikapcsolt 15 perc után - a nyomtatás mégsem állt le. Akkor itt valami a Képernyőkímélő programban lesz - amit újonnan hozzátettek alapból a 20.04-hez... Ha 1 percre állítom, akkor 6, ha 7 percre állítom, akkor 12 perc után áll meg a nyomtatás. Megpróbálom kikapcsolni....

Sajna így meg nem kapcsol ki a monitor, hiába van Energiakezelő-ben 2 perc állítva. 18.04-nél kikapcsol az Energiakezelő.

Majika a következőre módosította a címet: Standby módban leáll a nyomtatás 20.04-en... Miért?.

Majika
                      Manual
                      Ebben keresem miket lehet allitgatni.

1. Oldal CPU C State, ezt kapcsold ki, mert mar nalam is okozott hasonlo problemakat, hogy a CPU nyugovora tert mikor neki tetszett.