Sziasztok!
Volna egy ubuntu szerverem, egy sima HDD-n (mellette a /boot, meg a maradék 120Gb partíció..) Egész hétvégén szenvedtem a clonezilla meg a dd segítségével, hogy átvarázsoljam ezt az LMV ubuntu partíciót egy sd kártyára, de minden hiába, nem sikerült. Most van egy SD-kártyám, amin fel van másolva az lmv rendszer, mellette egy 1GB-s partíción a /boot, de nem indul a rendszer. Ha megnézem a rendszert akkor a /boot üres, de a 1GB-s partíción ott van. Mi lehet a gond? Hogyan szokás egy LMV partíciót, egy teljesen új helyre átköltöztetni? Mit hagytam ki?

xeno Szia!
    Mekkora méretű az a HDD amelyiken a szerver van?
    És mekkora méretű az az eszköz amelyikre szeretnéd átköltöztetni?

xeno Illetve, hogyan használod az SD kártyát, belső olvasóban, külső kombinált olvasóban, vagy USB pendrive szerű olvasóban?

A rendszer egy 160Gb-os HDD-n van, 40Gb lmv rendszer, 1Gb /boot maradék kihasználatlanul. SD kártyából van 32 meg 64 Gb is, de a 32-t gondoltam elég lesz.
    Van egy pendrive szerűség, ami olvassa a kártyát.

xeno
      Találtam ezt az oldalt: https://newbedev.com/lvm-and-cloning-hds
      Amennyire meg tudom ítélni, elég ígéretesnek tűnik ... mindenesetre egy LVM rendszer klónozása
      nem tűnik egyszerű gyalog galoppnak.
      És ahogy ki is hangsúlyozza, a cél eszköz mérete legalább akkora legyen mint amiről klónozol.

• xeno válaszolt erre.

Elolvastam, ezen gondolkoztam, hogy live cd-vel indítom és úgy másolok. De akkor mostmár ezt meg is próbálom.
        Viszont annyi lenne, hogy mivel én ezt a rendszert egy másik eszközön akarnám használni, nem azon a gépen amin most van, így a végén lévő UUID-s dolgokat nem muszáj megcsinálnom, nem igaz? Mivel én nem akarom egy gépbe bedugni a két rendszert..
        Írok a fejleményekről

lala2 Na megcsináltam, a végén lévő UUID-s parancsok nélkül, a biztonság kedvéért, a /boot 1Gb-os partíciót is lemásoltam, de semmi, nem indul. A rendszert csatolva másik gépen megnézve a boot ugyanúgy üres... :/
        Nincs ötletem.

xeno
          Nem veszíthetsz sokat, ha megpróbálod a következőt:

• Indíts egy telepítőt live rendszerként.
          • Nézd meg a GPartd-el, vagy a sudo fdisk -l paranccsal hogy mi a boot partíció azonosítója.
          • Hozz létre net csatlakozást, és látogass el erre az oldalra: https://mxlinux.org/wiki/system/chroot-rescue-scan/
          • Egymás után futtasd az 5 parancsot. (Az 5. parancsra jelenik meg az 1. képen láthatóhoz hasonló
            felület
          • Itt válaszd ki az Ubuntut (Lehet, nincs is más választási lehetőség.)
          • enter
          • Ekkor megjelenik a 2. képen látható felület.
            -Alul a "chroot>" után írd be:
            grub-install /dev/sdxy (a boot partíció azonosítója)
          • enter
          • Ha hibaüzenet nélkül települt a grub -> exit
          • Állitsd le a live rendszert, és próbáld indítani az LVM-es Ubuntut.
          • xeno válaszolt erre.

lala2 Sajnos nekem nem ismeri fel az SD-kárytán lévő rendszert, így nincs az a lehetőség, hogy ubuntu, az 5. paracsnál :/

xeno
              Sajnos más épkézláb ötletem nincs. 🙁

• xeno válaszolt erre.

lala2 Azt hiszem csak sikerült. Live rendszeren sikerült a két partíciót felcsatolni az /mnt/ mappába, majd egy cp paranccsal átmásoltam a boot tartalmát a /boot mappába, illetve frissítettem a grub.cfg -ben az új UUID-t (/) . Most elindul a rendszer. Majd holnap még tesztelgetem. Köszönöm a fáradozását!

Közben sajnos szembesülnöm kellett egy súlyos dologgal, hogy a raspberryn az a rendszer nem, vagy csak nehezen működik, így csináltam a raspberry pi imager-el egy új ubuntut, és újrakonfigurálom 😏🤔

Ennyivel később: egy év