A probléma a következő. Adott egy DELL G5 15-ös lapi (GF GTX discrete vga), illetve egy lc-m27-4k-uhd-144 monitor.
A lapi max natív felbontása fullHD, a monitor 4K. Nem találok megoldást arra, hogy lehet e független skálázást beállítani megjelenítőnként KDE plasma alatt. Van esetleg valakinek tapasztalata ilyen téren?
Ubuntu alatt (gnome alapértelmezett session) teljesen jól működik ez, csak jó lenne valahogy KDE alatt is megoldani. További (bár ez a legkisebb) probléma, hogy max 60Hz-et enged beállítani mind gnome mind kde alatt HDMI2.1 kábel használatával is. Ugyanezen vason win10 alatt 144Hz-en megy.

hepaly
    Valami ilyesmivel kísérleteznék: xrandr --output HDMI-3 --scale 0.5x0.5 --panning 1920x1080
    A HDMI-3 természetesen behelyettesítendő azzal, amit az "xrandr" kimenetéből kimazsolázol.
    Ez így 1 munkamenetre szól, de ha megfelel, akkor be lehet tenni az indítópultba.

lala2 Köszi, kipróbálom. Melóhelyen van a monitor, de beugrok valamelyik nap és megnézem működik e így. Tudom kicsit furi elrendezés, de valami ilyesmit szeretnék kde alatt:

• klt válaszolt erre.

hepaly
        Akkor lehet, hogy forgatnod is kell azt a monitort.
        xrandr -o left
        elfordítja,
        xrandr -o normal
        visszaállítja.
        Persze ezt kombinálnod kell majd @lala2 ötletével 😉

Csillag-apróbetű: természetesen fizikai valójában neked kell tekergetni a kezeddel a monitort a tengelyén, az nem fog csavarodni az xrandr hatására 🤣

Ennyivel később: 12 nap

No egy kis update:
        Valószínű jött KDE frissítés, és mostantól elérhető az eszközönkénti skálázás. Egyből működött wayland session alatt.
        Bár az is lehet hogy wayland alatt ez benne volt már, igazság szerint nem néztem korábban 🙂

• klt kedveli ezt.

Update2: csak wayland alatt van független skálázási lehetőség. De így teljesen ok nekem 🙂

Ennyivel később: egy év