Üdv! Nem igazán ubuntu-s téma, de végülis köze van hozzá érintőlegesen. Nagy valószínűséggel RAM hibám van, de meg szeretnék kérdezni másokat is erről. XP és Ubuntu 8.04 van fent nekem, az Ubuntu szépen ment, aztán tegnap elkezdett megfagyogatni, de csak akkor, mikor az ntfs fájlrendszerekhez fértem hozzá. Elindítottam az XP-t, és bizonyos idő után, v. fájlműveletek során kékhalált dobott. Ezt mondja: KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR, STOP: 0x000000F4 Aztán lefuttatam a memtest-et, 5 hibát adott ki: 2-t az 508.5 MB-nál, 2-t 492,5 MB-nál ,egyet 445,7 MB-nál. Ez gondolom, RAM probléma, de javítsatok ki, ha tévedek. Nekem 2x512 MB van benne. Honnan tudhatom meg, hogy melyik a hibás darab? Nem tudtok valami linuxos progit, ami a merevlemez állapotát, esetleg a tápot is tudja viszgálni? Az Ubuntu egyébként úgy tűnik, rezisztens erre, mert ha csak a saját fájlrendszerében mozog, akkor jó (legalábbis eddig). (z)

Nyilván a megoldás az lesz, hogy egyszerre csak az egyik RAM-ot hagyod az alaplapban, úgy futtatod a memtest-et. Linuxok egyébként képesek arra, hogy a rossz memóriacellákat használaton kívül helyezzék. Kétlem, hogy a tápot szoftveresen meg tudnád vizsgálni. Merevlemez állapotának vizsgálatához meg nézz körül a HDD gyártójának honlapján.

sh4d0wÉnmég nem igazán csináltam ilyet. Ha kiszedem az egyik RAM-ot, utána kell valamit csinálni, vagy a gép automatikusan tudomásul veszi, hogy kevesebb? Mert olvastam olyat, hogy a RAM-ot is telepíteni kell.. Ez olyan nevenincs merevlemez szerintem. BIOS-ban meg lehet nézni, milyen típus?

Talán. Mikor defrag-oltál utoljára egyébként a windowsos partíción?

• zlad válaszolt erre.

zladRAM-ot nem kell telepíteni, annyival dolgozik a gép, amennyit belerax :) Egy a lényeg: gép kikapcs, táp kikapcs, táp lehúz, kezeddel hozzáérsz a radiátorhoz és csak utána veszed ki a memóriamodult.

sh4d0wHa kikapcsolom a gépet, kihúzom a konnektorból, akkor a tápon már nincs mit kikapcsolni, nem? És miért kell hozzáérni? A defrag az folyamatosan megy, ha megy az xp, erről egy diskeeper nevű progi gondoskodik, szóval nem lehet túl töredezett.

zladEz a normális menete az áramtalanításnak. A radiátorhoz meg azért nyúlj, hogy a rajtad keletkező 3-400 V feszültség ne a gép belsejében süljön ki :)

sh4d0wEzek szerint a tápon is van egy külön kapcsoló?:) Nem szedtem még szét, csak belenéztem egyszer-kétszer..

zladElméletileg van egy kapcsoló a tápkábel mellett; persze a gagyibbakon előfordul, hogy nincs, akkor ezt a lépést hagyd ki :)

• zlad válaszolt erre.

sh4d0wJól van.:) Most, hogy átmentünk ált. hardver topikba, a RAM vásárlásnál ugye mindkét RAM egységnek ugyanolyannak kell lenni? Vagy a gyártó mindegy, csak a többi paraméternek kell egyezni? Ha igen, akkor hogy tudom kideríteni ezeket a paramétereket: MHz, DDRII, stb.?

zladNem kell, hogy egyezzenek a paraméterek; ha vmelyik gyengébb pl. sebességben vagy időzítésben a másiktól, akkor a gyengébb paramétereivel fog működni az összes. Windows allatt az Everest megmondja ezeket az információkat, Linux alatt nem tudom, mi alkalmas erre, de egészen biztos vagyok benne, hogy van ilyen.

sh4d0wKöszönöm szépen a segítségedet! Akkor megpróbálok keresni egy ilyen linuxos progit, s ha kiderültek a paraméterek, majd rendelek valahonnan RAM-ot.

DcNdrewEgyébként megnéztem az everest-tel (ne kérdezd, honnan van), szóval nem telepítem a hardinfo-t, de azért kösz. Majd ha már a saját gépemet használom, akkor felteszem.

• zlad válaszolt erre.

zladEgyébként azt mutatta, hogy van benne egy noname 512 MB-os, meg egy kingmax, de még nem néztem meg, melyik a rossz. Gyanítom ,hogy a noname. Mindkettő DDR2-es, 667 MHz-es. Rékerestem a konkrét típusra, de nem találtam olyat neten. Ha valami más típusú kingmax-ot vennék - szintén DDR2-es, 667 MHz-es - akkor az okozhat gondot? Ilyeneket is írt az everest, hogy: (5-5-5-15@333MHz...) Ez mi akar lenni?

sh4d0wMerevlemez állapotának ellenőrzéséhez létezik egy ilyen program, bár én még soha nem használtam, valakinek jól jöhet: http://www.hdsentinel.hu

• zlad válaszolt erre.

kopibagolyHi. Próbáltad már letölteni, mert nekem firefox nem tötli le, hanem mintha egy értelmetlen kódokkal teli oldalt hoz be? Próbáld már meg, légyszi.