tenkes A játékos laptopok drágábbak (szerintem sokkal drágábbak), mint egy hasonló képességű asztali gép, ráadásul ezeket nem könnyű szervizelni, a melegedés is gond lehet, annak ellenére, hogy fejlett hűtőrendszerrel rendelkeznek. Ellenben egy asztali gép olcsóbb, könnyebb szétszedni, kikapni, cserélni ezt-azt, és a legfontosabb szempont, hogy videószerkesztéshez előny a hatalmas (de színhelyes, vagy kalibrálható) monitor.

Ha van Linux alá DaVinci Resolver-kiadás, akkor az fut szépen. Csupán figyelmesen el kell olvasni, hogy mely hardvereket támogatja, ill. melyeket ajánlanak melegen.

új-felhasználó Próbáld átnézni a cég fórumát (ha van ilyen), sok infót lehet szerezni.

A videokártyák, hát, igen, drágák manapság – a "bűnösök" a kriptopénz-bányászok, ők vásárolják fel ezerrel ezeket...

új-felhasználó annyit kellene kérdeznem, hogy tapasztalatod szerint mi az a hardware amit érdemes megvenni.

Én úgy látom, hogy nagyon nem egyformán vagyunk eleresztve. Ennek megfelelően a gondolkodásmódom éppen merőleges lehet a tiédre.
Én azon igyekszem, hogy a lehető legkvesebbet kelljen a masinára költeni, de abból a lehető legtöbbet kihozzam a célom érdekében. Nem vagyok halivúd, és sem a költségvetésem, sem a minőség, amire képes vagyok nem halivúdi 🙂
Így az amúgy is romló látásommal nekem untig elég szimpla fullHD felbontás HDR és egyéb nyalánkságok nélkül.
A tapasztalatom ennek tükrében számodra kevés lesz.
Nekem a 8-ik gen. i5 néha kicsit szűken, de általában kényelmesen elég. A GTX1060 a 3GB-tal decemberig bőven elég volt. Akkor nyúltam bele a fusion-be annyira, hogy a DR rendre elszállt GPU memory full üzenettel.
Lecseréltem a kártyát egy 6GB-osra, és döbbenet, hogy pár éve alig 30000Ft-ért vettem a GTX1060-at, mert az első tulajánál a szupergame.exe 3 FPS-sel elmaradt a konkurenciáétól 😀 , most kicsivel 100 000 alatt adtam el.
Ekkora infláció tutira nem volt! (Hüjjje bányászok... )
Na szóval, hogy ne menjek bele jobban a pénzezésbe: amennyiben a fullHD elegendő, akkor a GTX1060 6GB, vagy jobb/szebb/újabb nVidia kártyát tudok melegen ajánlani. Jó sok CUDA maggal, tehát pl. a 1050 szerintem gyenge lenne (bár nem próbáltam). Talán úgy mondhatnám, hogy az nvidia '60'-ra végződő típusaitól indulnék, 1660, 2060, 3060 pénztárca függően...
De egy 2GB-os GPU-val is el lehet indulni az ismerkedés útján, csak elég hamar szűkös lesz.
Nagyon ajánlok tekintélyes méretű SSD-t. Most érzem, hogy lőttem egy 2TB-os micron SSD-t a használt piacon, alig néhány óra üzemidővel, de nagyon olcsón. Hát, egész más az érzet egy 4 kamerás multicamnál, pedig nem egy lassú HDD-t használtam a célra 😀
Nekem a rendszer van nvme SSD-n, az picike, csak 240GB.
Valahogy elkezdtem úgy érezni (műszakilag nem megalapozott intuíció!), hogy büdzsé 40..50%-a legyen a videókártya, a többi pedig az alaplap CPU/RAM/H\SDD. De nem számoltam utána.
Mivel nem tudok kiszakadni az ár-érték arány hajszolásából, én is mindenképp asztali gépet raknék össze a célra.
Az eGPU-król halovány lila f... sóhajtásom sincsen, de nem kell azoknak thunderbolt? Mert az sem terem azért minden bokorban...

tenkes főleg a video erőforrások támogatása miatt, ill. esetleg Mac rendszeren, hiszen az erősebb képességekkel rendelkezik pl. videofeldolgozás terén.

Én inkább úgy mondanám, hogy Mac-re és Windows-ra sokkal többféle életképes megoldás van.
Hírhedten előfizetéses Adobe cuccok, Canopus és MAGIX szoftverei, és persze a Davinci Resolve is, ha már itt tartunk.
Ettől még nem erősebb önmagában a rendszer, inkább csak van bőven platformhoz kötött választék.
Ha nem számolom a DR-t, Linuxon nincs igazán életképes szerkesztő, bár ami van ingyen, azért ár/érték arányban kiváló 😀
A Davinci totálisan cross-platform. Ha viszont csak innen nézem, tök mindegy, hogy Linuxon használom-e vagy Windowson, vagy Macen. Lényegében ugyanazt tudja ugyanolyan hardveren (csak a körítés más, ki üzemelteti a gépem, mikor frissítem, amikor A CÉG akarja, vagy amikor nekem is megfelel, ilyesmik némi barokkos túlzással). De elfogult vagyok, mert a Linuxot (most éppen Debiant) SOKKAL jobban szeretem, mint a Windows-t, és nekem a Davinci volt a "kijárat" a Windows világból, emiatt meglehetősen hálás vagyok neki 😀

Szóval, a véleményem amolyan nesze-semmi-fogd-meg-jól.

klt Hát.....most néztem a videokártya árakat és elámultam. Ahogy az idézet szól: "Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!"
    Egyelőre maradok a 11. gen procikban lévő Iris Xe-nél, amivel ezeket a dolgokat nem lehet megcsinálni, de minden mást elég jól.

• klt válaszolt erre.
    • klt kedveli ezt.

tenkes
      Nem normális, az biztos. És Brazília, meg Argentína elketyeg annyi villannyal, amit ezek a szélhámosok elbányásznak világszerte.
      Sokba kerül a koin a világnak...

Köszönöm szépen a tanácsokat és a javaslatokat.
      @klt Ugyanabban a malolmban őrlünk, én sem szeretném a fele királyságomat harverre költeni... Visszaolvastam amit írtam, és nem találom okát, hogy mitől kódolódhatott félre a beszélgetésünk. Én csak, amint mondtam, tök zöld vagyok ehhez a témához és rögtön ahhoz nyúltam, amit a BlackMagic ajánlásában találtam; azt mondják a Z8 munkaállomások nagyon jól teljesítenek – ezért kezdtem azután nézelődni. De ha ki lehet hozni kevesebből, annak egyáltalán nem vagyok ellensége. Mindegyis, tulajdonképpen az ajánlott videókártyákkal már el tudok indulni.

Volna még egy dolog: imsertek valamilyen szoftvert médiafájlok rendszerezésére? Én a Digikam-ig jutottam, de nagyon lassú és lefagyasztja a gépet két percre is. RAW fájlok rendszerezésére a Darktable egész jó, de a videókhoz nincs ötletem. És hát ide tartozik az audió is. Gyűjtögetek különféle hangmintákat, amerre járok: város, metro, áriház, patak csobogás, erdő... szóval mindenféle olyan anyagot, ami a jövőben jó lehet a B-Roll felvételek alá kiegészítésnek. Szóval arról van szó, hogy veszek fel videókat (B-Roll) ugyanúgy mint audiót, csak ezt a kettőt külön tartom: van ahol csak audiót rögzítek és van, ahol csak videót. Aztán majd a jövőben lesz miből válogatni. Ja és hát ehhez jönnek még a fotók is... ha készítek.
      Szóval valami olyan megoldást keresek, amiben minden audiót, videót és fotót fel lehet cimkézni, hogy aztán majd a jövőben kereshető legyen.

Előre is köszönöm.

• klt válaszolt erre.

klt Köszönöm szépen!. Azóta továbbgondoltam a dolgot, kerestem is neten... Szóval ideálisan szerintem ez úgy nézhetne ki, hogy a Nautilusban végezhetné az ember fia a címkézést és a keresést – legalábbis most jó ötletnek tűnik... Találtam is egy régi projektet, MetaTracker de halottnak tűnik.

• klt válaszolt erre.
          Ennyivel később: egy év