Nem kifejezetten Ubuntu specifikus a dolog, csak szeretnék tanácsot kérni mert talán van itt valaki aki látott már ilyet...
Van egy elég egyszerű laptopom, HP ProBook 6560b és szeretném életre kelteni rajta a Resolve-ot.
Először a 17-es, aktuális verzióval próbálkoztam, aminek a szpídtesztje alapján használhatnám is HD felbontásig, de nem hajlandó elindulni, nem fogad el semmilyen GPU-változtatást a konfig-ban. Mivel nincsen GPU a laptoban, gondoltam nem kisérletezek, próbálom inkább a 16-ost. Megcsináltam ezzel is az átalakítást deb-csomaggá, de nem indul a program.
Ha terminálból indítom ./resolve ezt kapom ha pedig ldd ./resolve akkor ezt a sokmindent. Ez pedig a ResolveDebug.txt tartalma.

Nálam Ubuntu 18 van telepítve, 16 giga RAM és elegendő háttértár. Az van a dolog hátterében, hogy vettem egy Sony a7 III kamerát, és bár csak HD-ben rögzítek, szeretném kihasználni a profilok adta lehetőségeket (S-Log, Cine) és utólag „kolorgrédelni” a felvételeket. Sietve teszem hozzá, hogy teljesen mazsola vagyok a témához, abszolút kezdő: eddig még a telefonomat sem nagyon használtam videófelvételre. De kedvet kaptam, kamerát is vettem, úgyhogy szeretnék belevágni. Tisztában vagyok azzal, hogy vennem kell izmosabb laptopot, esetleg eGPU-t is, vagy megfelelő PC-t építeni erre a célra, de addig is jó lenne elindulni ezzel a kis minimál cuccal amim van.

Mindeféle és bármilyen segítséget vagy tanácsot köszönök.

• klt válaszolt erre.

A resolvedebugból ez az érdekes:

OpenCL error -1001: 'Unspecified Error', GPUPropertiesUtilUnix.cpp:338.
    terminate called after throwing an instance of 'ReactorGPU::GPUException'

Úgy tűnik, GPU-val kapcsolatos kivétel ez, vagyis hiba...

• klt válaszolt erre.

Elég komoly és jó videószerkesztőnek tűnik. Addig, amíg nem szerzel be komolyabb konfigot, szerintem megfontolandó lehet egy kevésbé gépigényes szerkesztő használata... Ha már kedvet kaptál ehhez... (Melegen kell ütni a vasat).

trt Elég komoly és jó videószerkesztőnek tűnik.

Láttam már régebben is, de csak most olvastam utána részletesebben. Hát, amiket írnak róla, meg amiket lehet még beszerezni hozzá, ez nekem kifejezetten-nagyon-komolynak tűnik! 🙂
        Pláne a hardverigényt elnézve!

• klt kedveli ezt.

Csak ötlet ! ... Nem tudom ismered-e a "Shotcut"-ot ? Innen letölthető appimage formátumban:
        https://github.com/mltframework/shotcut/releases
        Adsz futási jogot a letöltött fájlnak, ( akár a fájlkezelőben grafikus felületen) ezután dupla katt. a
        letöltött fájlra - és indul.
        A YouTube-on találhatsz róla bemutató videókat.

Én az OpenShot szerkesztőt használom egy 8-9 éve vásárolt AMD APU procin és megy. A resolve nagyon jónak tűnik, de gép igény nagyon nagy.

• klt kedveli ezt.

trt

Nem is igazán hiba, le van írva, mi kell neki.
          Vagy Cuda kell neki (az a jobb), vagy OpenCL, de abból is csak az 1.1 jó neki.
          OpenCL 1.1 az AMD GPU pro driverkészletben van, a megfelelő Cuda támogatást pedig a zárt nvidia driverek adják.
          Használtam R9 380 (2GB) GPU-val, utána GTX1060 (3GB)-tal, az utóbbival jobban ment. Most a 6GB még jobb.

lala2
          Átlagos hardveren a CinelerraGG-t megnézném...
          Régebben ígéretesnek látszott a KDENlive, de igazság szerint nekem sosem működött jól, amikor én próbáltam, instabilabb volt, mint a windows 3.11 annak idején 🙂

De lehet, hogy azóta fejlődött.

• trt válaszolt erre.

klt A Kdenlive szépen működik, nálam stabil.

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Megtaláltam a laptopom linkjét egyszerű i5 4 maggal.

klt válaszából értettem meg, hogy a Cuda és az OpenCL mire való :-D
            Hát, na, itt tartok én ebben a témában 🙂

Megpróbálom még a 15-ös verziót, arra azt írják, hogy nem nagyon vasigényes:
            Memory (RAM): 8 GB of RAM required.
            Hard Disk Space: 1 GB of free space required.
            Processor: Intel Dual Core processor or later.
            Talán beválik.

• klt válaszolt erre.
              • Szerkesztve

új-felhasználó

új-felhasználó Megpróbálom még a 15-ös verziót, arra azt írják, hogy nem nagyon vasigényes:

Rendes GPU nélkül az sem fog menni.
              Van egy "werk"-em:
              https://youtu.be/7EobRnlKAsw bocsi, ez egy másik.
              https://www.youtube.com/watch?v=T7TAlhzMJYY
              Ez még a 15-össel volt Ryzen 5 1600-on és az AMD R9 380 GPU-val.
              Ez a leges-leges-legelső projektecske volt, amit a DR-re bíztam. (Szerk. : visszanézve, a második. De az majdnem az első... 😀 )
              Mivel ingyen csináltam határidő nélkül, meg mertem reszkírozni a Windows mentes munkafolyamatot.

új-felhasználó
              Amúgy, ha érdekel a Davinci, a legjobb tutorialokat egy brit csaj csinálta, Daria Fissoun.
              (Goats Eye View)

Keress rá, Windowson mutatja be az alapokat és régebbi kiadáson, de az alapvetés nem változott azóta sem.
              Hosszas olyasmi pofázás helyett, ami a tutorialok visszatérő hibája, hogy "ma arról lesz szó, hogy most 15 percben elmondom miről lesz szó, aztán ha marad idő meg is mutatom 3 percben" csak annyit mond, "right, let's get to it..." és belecsap a lecsóba.
              Messze a legjobb tutorial gyűjtemény az övé, utána jön Casey Ferris (ha jól írtam).
              De meg fogod találni 🙂

klt
                Köszönöm szépen, szerintem (mint hozzánemértő kezdő) van a klippedben (szinte) minden ami előfordulhat :-)
                Tanulságos. És még azért is tetszik, mert látom belőle, hogy a Resolve nem úgy változik verzióról verzióra mint a Windows, hanem van benne konzisztencia – mint az Adobe termékekben. Ha már Adobe: van egy CS4 kollekcióm, aminek a Premier és After Effects részeit még soha nem használtam, de ahelyett hogy vennék apgrédet vagy előfizető lennék, a Resolv-val szerintem jobban kijövök hosszútávon. Az egyszeri költség s ismerve az én fejlesztési hajlandóságomat, valószínűleg ki fog tartani 10 évig is az utolsó hivatalos frissítés után.

Szóval, nagyon szépen köszönöm klt, a tippeket is és a videót is. Ha belefutok valamibe, kérdezhetlek privátban? Na nem az olyan dolgokra gondolok amik benne vannak a szoftver leírásában, hanem például hardware ügyben – én már nagyon lemaradtam az aktuális technológiákrók, buszokról meg magokról és threed-ekről... Például, nézegetek most egy konfigurátort, amiben HP Z8 gépet lehet összekattingatni, de a videókártyák között frankón el lehet kallódni...
                És persze az is lehet, hogy tizensokmagos processzor helyett érdemesebb GPU-ba fektetni. eGPU...? Vagy talán nem... Magamtól nem találom meg a középutat :-)

• klt válaszolt erre.
                • klt kedveli ezt.

új-felhasználó
                  Bátorítalak, hogy kérdezz nyilvánosan!
                  Ha valami marhaságot mondanék, ami könnyen előfordul, a többiek kijavíthatnak. Meg több szem, többet is lát.
                  Privátban nincs meg ez...

Oké. Szóval, az én munkakörnyezetem úgy néz ki, hogy van ez a kis őskövület laptomom, amire rá van dugva egy külső monitor. Rendszeresen kalibrálom, szeretem. Kell a színhelyes környezet, mert fotózok és grafikai munkáim is vannak. Eleddig úgy gondoltam, hogy nem váltok vissza asztali gépre (őszintén szólva nem szeretnék) és a következő laptopom egy ilyen Frame.work masina lesz, mert ezzel kevésbé leszek kitéve a jövő változásainak (portok, csatlakozó fajták, javíthatóság, fejlesztés), valamint a képernyője 100% sRGB. De, ahogy mondtam, közbejött ez a Sony kamera és a videózás felé való érdeklődésem s most görbül a szám lefelé, mert a Resolve nem nagyon akar futni ezen az új laptopon – külső GPU-val pöpec, de anékül... Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért vagyok annyira rákattanva a Resolve-ra... amire válasz valahol fentebb olvasható. Szóval most ott tartok, hogy Framework laptop eGPU-val, vagy bivaly erős asztali PC. Vagy új laptop + asztali PC.

Az is lehet, hogy csak én kombinálom túl a dolgot, mert a Resolve-hoz lehet PC-t építeni olcsóbban is, nem feltétlenül kell a legerősebb (és legdrágább) vasat megvenni hozzá. És ez az a pont, ahol már teljesen sötétben tapogatózok.
                  Van itt ez a konfigurátor, használt HP Z8 építés. Amint mondtam, már nagyon régen kiestem az aktuális hardware ismeretből, plusz a Resolve teljesítményével/igényeivel kapcsolatban sincsen semmilyen tudásom, tapasztalatom, így aztán lövésem sincs, hogy mit érdemes összekattintgatni és mi számít pénzkidobásnak. Ezért csillant fel a szemem amikor olvastalak; rögtön látszott hogy te tudod amit én nem 🙂

Ha PC-boltból összevásárolt (új) alkatrészekből is össze lehet rakni egy megfelelő gépet, vagy esetleg külső GPU-t (amihez eddig nem találtam/láttam reális áron hozzávalókat)... És az is lehet, hogy csak a tudatlanságom miatt kombinálom túl a dolgot és simán csak annyit kellene kérdeznem, hogy tapasztalatod szerint mi az a hardware amit érdemes megvenni.

Mit gondolsz? 🙂

új-felhasználó Nem én lettem megszólítva és nem is értek a videózáshoz, de ha már laptop a vágy, lehet, hogy neked igazándiból egy gamer lapi kellene. Azokban van ram bővítési lehetőség, a képernyőjük is pipecebb és legfőképp jellemző rájuk a dedikált videokártya.
                    Nem mondom, hogy egy asztali PC nem logikusabb megoldás, de a vágyfaktor is lényeges egy hobbi esetén.

Szerk:
                    Ja és még egy dolog, ami itt nem illő dolog, de nekem el szokták nézni. Lehet, hogy több sikerélmény érne ebben a témában Windows alatt, főleg a video erőforrások támogatása miatt, ill. esetleg Mac rendszeren, hiszen az erősebb képességekkel rendelkezik pl. videofeldolgozás terén. Egy használt iMac nagyot lendíthet az ügyön.

új-felhasználó
                      Minden célzás nélkül - csak érdekességképpen. ... Jelenleg egy néhány napja telepített "Garuda" kiadást indítottam.
                      (Arch alapú, grafikus (Calamares) telepítővel) ... Rákerestem a "davinci-resolve"-ra - ezt dobta ki:
                      https://ibb.co/R0VF5j2