mugli

mugli illetéktelen behatolás BTK tényállásának

Feleségem nevében ügyködök!
😆
Viccet félretéve, nincs ebben semmi illegális.
A jövő hét közepétől csak VPN hozzáférés birtokában maradhat HO-ban a dolgozó, és eddig csag céges gépre engedték a VPN-jük beállítását, most úgy döntöttek, használhatják a hómoffiszosok az otthoni gépüket is.
Adtak egy 4 oldalas leírást, hogyan kell beállítani a VPN-t.... ....Windows 10-en.... 🥸
(Szinte érzem, ahogy nekem szegeződik a kérdés, hogy miért nem használunk inkább 3 windowst?)
Szóval, a doksi alapján sütöttem ki, hogy a Debianon hogy állítsam be az SSTP klienst.
A név/jelszó páros hozzá megegyezik feleségem munkahelyi belépésével.
Szóval, nincs itt semmi bűntény, csak szeretném, ha asszonykám minél többet lehetne hómofiszban. De Win nélkül, ha lehet.... 😁

mugli Szoktad használni a

Naná, ha tudom előre, hogy hosszú a válasz!
A fene gondolta, hogy annyi masina lesz ottan... 😃

klt (Szinte érzem, ahogy nekem szegeződik a kérdés, hogy miért nem használunk inkább 3 windowst?)

Csak semmi személyeskedés és alaptalan vádaskodás!

De, tényleg! Miért nem használtok inkább.........

tenkes
      De most komolyan!
      Azért vásároljon MS termékeket otthonra, mert a felesége cégénél bénák a rendszergazdák?
      Szar irányba megy a világ tudom. De nem kéne még lökni is rajta.

sömike
        Részemről csak vidám idétlenkedés volt a felvetés!
        Szerintem ezt tenkes is tudja, csak a ziccert nem akarta kihagyni.
        🤣
        A mambóval még küzdök, csacsacsa után szambázok, egyszer csak összejön...

klt
        Ha már annyi masina van ott, hogy kilóg a vége a terminálból, akkor én megnézném, hogy van e ott egy lokál DNS szerver (Mi több, a VPN konfigban is benne lehet) és jól megkérdezném tőle a samba szerver IP-jét vhogy így:
        dig samba.server.domain.neve @DNS.server.ip.cime +short

sömike "Aláírásomat" ismerve ez bizony kihagyhatatlan magas labda volt. 🙂

Egyébként egy "cég" tényleg meghatározhatja, hogy mivel lehet hozzáférni a rendszeréhez. Még vili, az ő céges rendszere. Ideális esetben (vagy, ha úgy szól a megállapodás) biztosíthatja is az ehhez szükséges eszközöket, szoftvereket.

• klt válaszolt erre.
          • klt kedveli ezt.

Kittus2
            Hogy neked mennyi eszed van!!!!
            Erre nem is gondoltam 😃 , meg is nézem, mit találok ilyen irányban ...

tenkes
              Biztos is voltam benne, hogy nem hoagyod fenn sokáig lebegni! 😃

klt

Hogy neked mennyi eszed van!!!!
              Erre nem is gondoltam 😃 , meg is nézem, mit találok ilyen irányban
              ...
              😄 Semmi külcsi, csak a legegyszerűbb dolgok jutnak legutoljára az ember eszébe... 🙂

A kiinduló hibaüziből olyan, mintha már a megosztás válaszolt volna. Én megpróbálnám debug módban még egyszer a parancsot lefuttatni, hogy megmodja konkrétan mi a baja. Hátha attól okossabbak leszünk... 🙂

Ennyivel később: 7 nap

Kittus2

No, volt még egy titok, amire nem sikerült fényt derítenem.
              Az /etc/resolve.conf -ba a network manager ügyesen beírja a DNS szervereket.
              Viszont ezek nem álltak szóba velem, vagyis 5..10 ms-on blül küldtek választ a dignek, amiben viszont válasz nem volt.
              Mivel a cég belső hálózatából még véletlenül sem akartam semmilyen infót ide nyilvánosság elé hozni, így a dig fura kimenetét sem akartam idemásolni, így egyedül bámultam bele bambán, mi a túró baja lehet...
              Végül írtam a cég informatikai osztályának, ők megadták a szükséges IP címeket, így már minden működik.
              Viszont a titok, ami megakadályozott az IP-k felderítésében az volt, hogy a dig kimenetében nem vettem észre az opcode: QUERY, status: FORMERR üzeneteket. Miután ez feltűnt, utánajárva kiderült, hogy MS gyártotta DNS szerver nem bír EDNS támogatással.

dig @.... +noedns szépen meghozza az eredményt.
              Kár, hogy hamarabb erre nem jöttem rá...

klt

klt Végül írtam a cég informatikai osztályának, ők megadták a szükséges IP címeket,

Ez volt a legjobb, amit tehettél!

klt Miután ez feltűnt, utánajárva kiderült, hogy MS gyártotta DNS szerver nem bír EDNS támogatással.

Hmmm... Elvileg a Windóz szerverek is bírnak EDNS képességekkel, csak be kell nekik állítani... Bár ezt belső hálózatokban szívesen megspórolják a kollégák 🙂
                Örülök, h végül sikerült beállítani!

Kittus2

Mondjuk, volt a dologban egy kellemes meglepetés is. Tartottam tőle, hogy el fognak hajtani a búsba a Linuxommal, de tök kedvesen, normálisan segítettek. 😀

Ennyivel később: 3 hónap