Sziasztok, az a problémám, hogy feltelepítettem az MSI B450 Tomahawk MAX alaplapos gépemre az Ubuntu 21.10-et, viszont az alaplapon lévő Realtek ALC892 Codec audio chiphez csak Windowsra találtam illesztőprogramot, ezért csak a gépház hangkimeneti csatakozóján van hang, az alaplapi kimeneten nincsen. Ha esetleg valakinek van erre valami megoldása, akkor tudna segíteni nekem?

Előre is köszönöm a segítséget!

• klt válaszolt erre.
  • Szia! Általában nem kell külön meghajtót telepíteni a hangkártyához, azt alapvetően tartalmazza a rendszer.
    Az viszonylag gyakrabban előfordul, hogy az általad használni kívánt hangkimenet le van némítva.
    Én ezért először inkább a beállításokban nézelődnék (alsamixer, pavucontrol).
    Az alsamixer egy terminálban futó alkalmazás (nyitsz egy terminált, Ctrl+Alt+T; beírod, hogy alsamixer; aztán nyomsz egy entert). Egy adott hangkimenet némítását/engedélyezését az „M” billentyűvel tudod benne kapcsolgatni.
    NN – némítva
    BB – engedélyezve
    A fel-le nyilakkal meg tudod növelni-csökkenteni a hangerőt.

A pavucontrol grafikus felületen fut és azt hiszem, Hangerőszabályzó néven találod meg a grafikus felületen. Itt is vitézkedhetsz.
    Remélhetőleg ennyivel megúszod.
    Ha mégsem, akkor esetleg idemásolhatnád az
    lspci
    parancs kimenetéből a hangkártyára vonatkozó sort.

Szia! Általában nem kell külön meghajtót telepíteni a hangkártyához, azt alapvetően tartalmazza a rendszer.
    Az viszonylag gyakrabban előfordul, hogy az általad használni kívánt hangkimenet le van némítva.
    Én ezért először inkább a beállításokban nézelődnék (alsamixer, pavucontrol).
    Az alsamixer egy terminálban futó alkalmazás (nyitsz egy terminált, Ctrl+Alt+T; beírod, hogy alsamixer; aztán nyomsz egy entert). Egy adott hangkimenet némítását/engedélyezését az „M” billentyűvel tudod benne kapcsolgatni.
    NN – némítva
    BB – engedélyezve
    A fel-le nyilakkal meg tudod növelni-csökkenteni a hangerőt.

A pavucontrol grafikus felületen fut és azt hiszem, Hangerőszabályzó néven találod meg a grafikus felületen. Itt is vitézkedhetsz.
    Remélhetőleg ennyivel megúszod.
    Ha mégsem, akkor esetleg idemásolhatnád az
    lspci
    parancs kimenetéből a hangkártyára vonatkozó sort.

Camaro_Driver

Ha elöl van hang, csak hátul nincs, akkor megpróbálnám a hdajackretask programmal ráerőltetni.
    Úgy értem, kikapcsolni a jack-sense érzékelést (ez figyelné, be van-e dugva valami a likba), és mindentől függetlenül
    a hátsó zöld dugaszba irányítani a front-left/front-right csatornát.
    Az alsa-tools-gui csomagban van (elméletileg).

Köszönöm a segítséget! Az alsamixer-ben volt az Auto-Mute Mode bekapcsolva.

• klt válaszolt erre.

Camaro_Driver

Miután alsamixerrel beállítottad a kívánalmak szerint,
      sudo alsactl store
      hatására el is menti a beállítást, így elvileg túléli a reboot-ot.
      Elvileg.... 🙂

Működik! Mindenkinek köszönöm mégegyszer a segítséget!

• klt kedveli ezt.
        Ennyivel később: 3 hónap