Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok még Ubuntu-témában és a segítségeteket szeretném kérni az operációs rendszer kiválasztásában.
A gépem elég régi és a következő paraméterekkel rendelkezik:
Rendszer neve DESKTOP-OR2O0T7
Rendszer gyártója Dell Inc.
Rendszer modellje Latitude E6510
Rendszer típusa x64-based PC
Processzor Intel(R) Core(TM) i5 CPU M 560 @ 2.67GHz, 2667 Mhz, 2 mag, 4 logikai processzor
BIOS-verzió/-dátum Dell Inc. A06, 2010. 11. 20.
SMBIOS verziója 2.6
Beágyazott vezérlő verziója 255.255
BIOS-mód UEFI
Alaplap gyártója Dell Inc.
Alaplaptermék 02K3Y4
Alaplapverzió A02
Telepített fizikai memória (RAM) 4,00 GB

Leginkább böngészésre, letöltésre, filmnézésre szeretném használni.
Ti melyik Ubuntu-verziót javasolnátok telepítésre?

Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv:
Lajos1981

Lajos1981
    Szia!
    A 4 GB RAM nem túl sok (de még elég lehet), ezért én Xubuntu vagy a MATE verziót ajánlanám. Pendrive-ra ki tudod írni a telepítőt és arról bebootolva kipróbálhatod telepítés nélkül, így megtudhatod, hogy neked melyik Ubuntu variáns tetszik jobban. Szerintem bármelyiket is választod, a 20.04 LTS verziót telepítsd belőle.
    https://ubuntu.hu/p/10-egyeb-valtozatok-letoltese
    Ha a gépben még merevlemez van, egy SSD csodát tehet sebesség terén, érdemes rajta elgondolkodni és én pártolnék egy kis RAM bővítést is, bár három laptopot is használunk még 4 GB RAM-mal, de csak Skype-olásra, böngészésre, irodai alkalmazások futtatására, komoly dolgokra ennyi memória már kevés volna.

csuhas32

csuhas32 komoly dolgokra ennyi memória már kevés voln

Párbeszéd a múltból:
      -Halló, kéne a gyerkőcnek egy számítológép, tudsz segíteni?
      -No, mégis mire kell?
      -Semmi komoly, csak játszani....
      🤣

• Szerkesztve

Lajos1981

Utánanézés nélkül, csak úgy érzetre, ez a gép erősebbnek tűnik, mint a fiam laptopja (N3### CPU , 4GB RAM).
      MATE felületű Debian teljesen jól használható rajta mindennapi egyetemi feladataira.
      Amik között a leges-leges-legjobban megterhelő számára a MS Teams.
      Ubuntu-MATE, Xubuntu jó lesz szerintem is.

Esetleg a snap dolgait lepucolhatod majd a *buntu-ról, mert az nem kifejezetten erőforrás-kímélő. Viszont ez azzal is jár, hogy az itt-ott fellelhető snap-install kezdetű "hogyan telepítsük xy alkalmazást Ubuntura" címzetű receptek felejtősek lesznek, kotorászni kell majd rendes .deb csomagok után. Általában ppa-kban meglelhetők az ilyenek 🙂

Esetleg megnézheted a Linux Mint-et is, van belőle XFCE és MATE kiadás.

Mr.Zhang Én már semmi olyan disztribúciót nem ajánlanék, amely LXDE-re épül. Az az asztali környezet gyakorlatilag halott. A Lubuntu is már LXQt-re épül, ennek a környezetnek egyértelműen ez a jövőre.

meskobalazs

Ennyire nem mélyedtem bele a környezetekbe, de akkor még marad a Lubuntu, az sem lenne rossz választás a kérdező számára. Vagy a legjobb, kipróbálni többféle verziót.
        Mondjuk én az LXLE disztrót használom, és megvallom nincs vele különösebben rossz tapasztalatom.
        Írhatok privátot?

Mr.Zhang nincs vele különösebben rossz tapasztalatom

Az lehet, de egy új felhasználónak akkor sem érdemes olyat ajánlani, amelyről tudod, hogy meg vannak számlálva a napjai. (Írj nyugodtan.)

Hasonló adottságú gépem van, amelyen Xubuntu ékeskedik, nagyon régóta.
          Valamilyen Xfce-t vagy MATE-t ajánlok.

Ennyivel később: 8 nap

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat és a segítséget! 🙂

Ennyivel később: 22 nap

xinu
          Ez meg csak nem is Beta - mert annak a kiadasa marc. 31.-ere van utemezve.

2022-03-22: Fedora 36 Beta
          2022-03-31: Ubuntu 22.04 Beta
          2021-04-19: Fedora 36 (see release calendar)
          2022-04-21: Ubuntu 22.04 (see release schedule)
          2022-04-28: SUSE Linux Enterprise 15 SP4-RC
          2022-06-08: openSUSE 15.4 (see roadmap) 

xinu
          Ez még talán béta se. Előfordul, hogy már ezek is elég jól használhatóak, ha ez így van, akkor még az sem biztos, hogy áprilisra lesz lényeges változás. Aztán áprilisban, amikor majd boldog-boldogtalan gyorsan felteszi, mert muszáj, mert megjelent, akkor jön esetleg a nagy össznépi „– Ajjaj! Ez is rossz, meg se megy, kár volt frissíteni!”. Mivel már tömegesen használják és napvilágra kerül az összes hiba, pár hónap múlva jön a 22.04.1 lemezkép, amiben a hibák már javítva lesznek, illetve ha nem javíthatóak, hanem valami helyi beavatkozást igényelnek, ismert lesz rájuk a gyógymód, na ekkor fogja jelezni az a rendszer, amelyik így van beállítva, hogy most már lehet a 22.04-re frissíteni.

Oké köszi a válaszokat. Mondjuk szoftvere válogatja, h mikor jó. Ismerek olyan progit aminek az új verzió x.0 verziószáma már stabil és hibátlan
          míg olyat is amelyik az összes bugfixet megkapta az adott főverziószámra és egy bughalmaz!
          Lehet, h letesztelem mert unatkozom 😆

Ennyivel később: 12 nap

Kedves Kommuna!

Nálam most érkezett el a teljes Linuxra való átállás. Cserébe a hardver nem éppen a legbikásabb, lentebb részletezem:
          CPU: i3-3110m
          RAM: 4GB (feltehetőelg ddr3)
          HDD + SSD (utóbbi csak 64gb)

Tulajdonképpen amire szeretném használni a gépet, azt a libre office teljesen kiszolgálja, a spotify és netflix/hbo/prime kombót még hozzá szeretném csapni (IRC és Discord ami még szóbakerül, utóbbi annyira nem releváns). Alkalmanként egy VLC is elindulna a masninán. Cserébe tanácstalan vagyok disztrót illetően. Nem ragaszkodom az Ubuntuhoz (nem is biztos, hogy szeretné a gépemet), cserébe a Linux Mint az amivel nagyon szemezek, de annyira nem ismerem annak a rendszernek az erőforrásigényeit. SSD-n lakik jelenleg a windows 10, szívesen megszabadulnék tőle, cserébe még nem telepítettem SSD-re SEMMILYEN linuxot! Tudom, most azt érezheti a kedves olvasó, hogy már megint egy lelkes amatőrrel van dolga, de még tovább fűszerezem a dolgot. Az SSD lehet, hogy tartalékos lenne (elképzelhető, hogy a szülői gépek közül egy megkapja), szóval feláldozom ha úgy van (szóval már nem csak lelkes amatőrrel állsz szemben, hanem egy futóbolonddal is)!

Minden választ előre is köszönök!

pajnacsosz
            Jó lesz az Ubuntu, csak valami könnyebb felülettel próbáld! MATE/XFCE.
            Esetleg Linux Mint, de ugyancsak könnyebb felülettel, MATE/XFCE.

pajnacsosz netflix/hbo/prime

Ezekről nem tudok nyilatkozni, de a többivel, amit felsoroltál, biztos nem lesz gond.

pajnacsosz

pajnacsosz Tudom, most azt érezheti a kedves olvasó, hogy már megint egy lelkes amatőrrel van dolga

A profivá válás első számú feltétele ez. Úgyhogy ez nem gond.

pajnacsosz (szóval már nem csak lelkes amatőrrel állsz szemben, hanem egy futóbolonddal is)!

A linuxozáshos ez meg elvárás 🙂

pajnacsosz ég nem telepítettem SSD-re SEMMILYEN linuxot!

Másra igen? 🙂 Akkor nem lesz probléma a telepítéssel. Persze amúgy sincs, de itt egy kicsit jobban kell figyelni az EFI vs MBR párharcra.

A Linux Mint is Ubuntu alapokon nyugszik, bár egyre inkább önálló disztróvá növi ki magát, de azért még nem egyértelmű az eltávolodás. Ahogy klt is mondta, erőforrás igény szempontjából nem a disztró neve a döntő, hanem a felhasználói/asztali felületé/környezeté (DE = DesktopEnvironment).
            Általánosságban és lesarkítva: Bármilyen disztróra, bármilyen felületet lehet tenni. És mivel a külcsínt is ez határozza meg ezért ez elég fontos lehet a legtöbb felhasználó számára. Sajnos azt lehet mondani, hogy minél szebb valami annál erőforrás igényesebb is. Ezt a linuxnál sem adják túl olcsón. Ugyanakkor rengeteg közül lehet választani.
            Időt kell rászánni. A legjobb ha Te magad próbálgatod ki őket. Ehhez nem kell feltelepíteni az adott rendszert. A megfelelő telepítő médiáról bebútolva kipróbálás vagy LIVE rendszerként kell indítani.

• klt kedveli ezt.

pajnacsosz
            A gep tenyleg gyengusz
            A RAM is nagyon ajjaj
            En amugy Mintet hasznalok mindenhol mar regota. Cinnamon felulettel. Ha valtanek, akkor Debianra valtanek, szinten Cinnamon felulettel (mert nekem az fekszik)

Ennyivel később: egy év