Sziasztok!
Virtuális gépre raktam egy 20.04-es szervert amit szeretnék a gazdagépről elérni ssh-n keresztül de sehogysem akar összejönni. Ha van valakinek egy jó leírása vagy tud segíteni azt nagyon megköszönném.
Oracle VM Virtualbox -ról van szó. A gazdagépem szintén Ubuntu.
Előre is köszi a segítséget!

• a mester válaszolt erre.
  • Alapból a VirtualBox az NAT-ot használ a hálózathoz. Adj hozzá a géphez egy „Host-only kártyát”, így bekerül a gazda és a vendég egy közös hálózatba, amelyben elérik egymást. Elvileg alapból a gazda címe 192.168.56.1 lesz, a vendégé pedig 192.168.56.101 és 192.168.56.254 között valami.

Alapból a VirtualBox az NAT-ot használ a hálózathoz. Adj hozzá a géphez egy „Host-only kártyát”, így bekerül a gazda és a vendég egy közös hálózatba, amelyben elérik egymást. Elvileg alapból a gazda címe 192.168.56.1 lesz, a vendégé pedig 192.168.56.101 és 192.168.56.254 között valami.

meskobalazs Amikor hozzáadom a "Host-only kártyát", akkor a névnél nincs semmi kiválasztási lehetőség.
      Ezzel mit csináljak?

Peet19 Igen ez kimaradt 🙂 Szóval előbb adj hozzá egy új hálózatot a Hálózat -> Létrehozás lehetőséggel:

Aztán már simán ki tudod választani:

meskobalazs Sikerült létrehozni a hálózatot köszi, de most amikor bejelentkezek a szerverre nem írja ki a IP címét. Hogy csatlakozzak a gazdagépről most ssh-n a szerverre?

meskobalazs Hát, nálam a gazdagépen kiírja az ip-t, de a szerver címét nem találom. Ez most egy kicsit zavaros.

Peet19 Rendben, a gazdán működik, a vendégen viszont DOWN a csatoló. Azt kellene megnézni, hogy a futó gép ablakán az Eszközök -> Hálózat mit mond, lehet nincs aktiválva. Vagy ahol felvetted a kártyát, ott a Haladó alatt be van-e kapcsolva, hogy a Kábel bedugva.

meskobalazs Megnéztem amit mondtál és be van pipálva a kábel bedugva. Az alatta lévő Port továbbítása mit jelent? A kártya Típusnál ugyanaz mind a kettőnél, mármint a kártya 1 az az eredeti NAT-os, a kártya 2 pedig a Host-only. Szükség van mind a kettőre?

Peet19 A host-only kártya az csak a gazdagépet és a vendégeket köti össze, az internetkapcsolatot nem biztosít. Azt viszont megoldja a NAT-os kártya. A porttovábbításnak NAT esetén van értelme, mert azzal meg lehet oldani, hogy a NAT mögött lévő gépek bizonyos portjai a külvilág számára is elérhetők legyenek.

meskobalazs Értem, köszi. A kártya típusnál van még pár lehetőség, itt nem lehet valamit variálni?

Peet19 Ezt még sosem kellett használnom, de a jelen problémádat biztosan nem ez fogja megoldani.

Az is lehet, hogy egyszerűen magán a gépen tudod aktiválni a sudo ip link set enp0s8 up paranccsal.

meskobalazs Remélem a szerverre gondoltál. Ott beírtam és az utolsó sorok egy kicsit bővebbek lettek, hasonló mint a gazdagépnél. Ez így most jó?

Peet19 IPv4-címe még mindig nincs valamiért, csak IPv6. Szóval még nem teljesen jó. Elsőre nincs ötletem, hogy mi lehet a baj. Ugye újraindítottad a virtuális gépet?

Szerk.: Ezeket a képernyőket nézd már majd meg:

meskobalazs Hát, nem nagyon sikerült sajnos. Holnap majd újrapróbálkozom. Lehet telepítek egy másikat, azért köszi szépen a segítséget. Ha elakadok holnap még jövök.

meskobalazs Szia! Újratelepítettem az egész szervert de már úgy hogy előre beállítottam a Host-only kártyát, és így már telepítés közben felismerte mind a kettőt. Sikerült is belépnem ssh-n keresztül, most már minden rendben. Köszönöm szépen mégegyszer a segítséget!

Ennyivel később: 2 hónap