Sziasztok,

Olvasgattam az adatbiztonságról és az adatmegőrzésről és pár helyen felbukkant a NAS kifejezés, illetve az otthoni szerver létrehozása. Van egy idősebb asztali gépem, amit nem igazán használok (Core 2 Duo E5700, 2 gb DDR3 ram, 330 GB HDD, Lenovo alaplap) és azon gondolkozom, hogy lehet-e értelme készíteni rá egy NAS-t? Később vennék hozzá egy nagyobb HDD-t.

Rowon Akkor csak, ha ingyen van a villany.

Rowon
    Ha a jelenleg hasznalt gepedre telepitenel valamilyen backup alkalmazast (pl. Deja Dup) ?
    Jellemzők:

• Helyi, távoli vagy felhőalapú biztonsági mentési helyek támogatása, például a Nextcloud
    • Biztonságosan titkosítja és tömöríti az adatokat
    • Fokozatosan készít biztonsági másolatot, ( Incrementally backs up) lehetővé téve a visszaállítást bármely adott biztonsági másolatból
    • Rendszeres biztonsági mentések ütemezése
    • Jól integrálható a GNOME asztali számítógépébe

"Mi az a NAS?
    A NAS (hálózati adattároló, Network Attached Storage) eszközök az otthoni vagy irodai hálózathoz csatlakoztatható intelligens adattárolási megoldások. A NAS eszközön családja és munkatársai összes fájljának van helyén, legyen szó fontos dokumentumokról, értékes fényképekről, vagy akár zene- vagy filmgyűjteményéről. A NAS számos további szolgáltatást is kínál: ezeket, valamint a fájlokat böngészőből és alkalmazásainkból, az interneten keresztül bármikor elérheti."
    Ezt a szöveget nem én írtam, akkor szebb lenne a ragozás 🙂

Innen másoltam, ők csak tudják...
    https://www.synology.com/hu-hu/dsm/solution/what_is_nas

Tehát adatokat tároló gép.

1. Ha csak tárolni kell, vagyis naponta, hetente mentesz rá, aztán kikapcsolod, akkor szinte mindegy a fogyasztás.
    2. A NAS-okat jellemzően nemcsak tárolásra használják hanem "családi" filmek elérésére is. Ezek elérésére viszont bármikor igény lehet, tehát a NAS-ok folyamatos üzemben szoktak működni. Itt már bejelezhet a pénztárca, valamint gondoljunk unokáink környezetére is.
    3. Lehet, hogy csak bele akarsz tanulni a NAS elkészítésébe, konfigurálásába, üzemeltetésébe. Ez várhatóan nem fog örökké tartani, addig meg tudjuk be a tanulási díjba a villanyszámlát.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a dolgok nem működnek örökké. Ha most üzembe állítod a "régi" C2D-t, lehet, hogy pár év múlva bemondja az unalmast az alaplap, proci, memória valamelyike. Pótolni horribilis összeg, a retró cuccok sokba kerülnek.
    Szerintem tanulni, ismerkedni jó a konfig, de üzembe állítani nem éri meg hosszú távon.
    (Bocsi, ezeket ki lehetne fejteni bővebben, de nem vagyok jogász, hogy csűrjem a szavakat.)

a mester Köszi!

Akkor ez inkább egy újabb hype, amire ki lehet dobni a pénzt, mert a YouTube-on is van több magyar feltöltő, akik ezt reklámozzák. Inkább veszek egy nagyobb HDD-t adattárnak 'oszt jóvan.

Rowon Attól függ mi az igényed. Szeretnéd az adatokat elérni az internet felől? Illetve szeretnéd hogy otthon egyszerre többen férjenek hozzá? Vagy szeretnél valamilyen letöltéskezelőt csinálni? Ha egyik sem szempont, akkor elég a vinyó.

Őszintén nem is tudom. Lehet, hogy kísérlet jelleggel mégis csinálok egyet, de most látok-hallok egy bizonyos Openmediavault nevezetű Debian alapú OS-ről, ami talán elég is lehet.

Erről esetleg van tapasztalatotok? Szerintem a többit egyedül nem tudnám megcsinálni és arra, hogy csak gyakoroljak ez az OS is elég lehet.

• klt válaszolt erre.

Rowon Azt hiszem, az Opemediavault egy színes-szagos webes felülettel ellátott rendszer.
          Nem próbáltam, de gondolom, áltlános NAS szerű dolgot pikk-pakk össze lehet benne kattingatni.
          Próbáld ki, aztán csináld utána a funkcionaltást csupasz Debiannal!
          Az biztos tanulságos lesz 😉

• [törölve]

• Szerkesztve

Én is inkább a cli híve vagyok.
          Nem függesz semmilyen cégtől, hogy mikor ad ki frissítéseket, nem borul meg a web interface, etc..

Egy NFS/SMB/FTP-t meg nem rakétatudomány beallítani parancssorban.
          Az OMV sem tud ennél sokkal többet.
          Szerintem semmirevaló és hibalehetőség.

Én utoljára szerintem komolyabban akkor próbálkoztam NFS-el amikor a COAX-os hálózati kártya volt csak elérhető.

Szerintem egy bármilyen naprakész GNU/Linux disztribúció Samba kiszolgáló része kábé jól beállítva SOHO/kis-közepes családi kép/videó/hang/adóbevallás tárának elégséges.

Ha pedig már eljut odáig az adatfüggőség hogy állandóan, mindig mindenhonnan elérhetőnek kell lennie minden adatnak, akkor:

• az akárhogy is nézzük sok áramot fog fogyasztani
          • valami webes cucc kell hozzá mert ha a jó bringákról nem lehet megosztani képet, akkor az már nem trendi

Ilyesmikre ugye már ha read only hozzáférés elég akkor sima HTTP-authos webszervertől egészen a Nextcloudig megannyi megoldás létezik. Csak itt már elmegy mindig csicsa irányába a dolog, hogy akkor a PDF-be beágyazott 360 ° videóból melyik kodek támogatott E2EE kapcsán, de úgy hogy előnézet azért legyen. IE 6-ban.

• [törölve]

• Szerkesztve

Rowon gondolt át, hogy megéri-e a folyamatos áram fogyasztás.
          Apu/Anyu egy ilyen nagy gép miatt biztosan kiakadna, de egy raspi miatt talan nem. Vagy arrol nem is kell tudniuk :-)

Ez amúgy egy nagyon jó lightos nextcloud alternativa és stabilabb is ha nagyon kell a web és a megosztás. (adatbázis nélküli):
          https://filebrowser.org/features

Ennyivel később: 10 nap

Nem volna olcsobb egy usb-s router bele egy 1tb os ssd radugva smb vagy ftp es mentesz ra. Tvboxokrol eltudod erni a filmeket kepeket barmit nem kell kulon szamitogep. Ha behal kicsereled a routert azt mindig kapsz... Pendrive vahy ssd mindig lesz ...

En az asus routert vettem 22be hozza egy 1tb os ssd plusz haz neki 35. Es mindent kiszolgal.

Asztali géppel nem állnék neki ilyesminek, mert túl sokat fogyaszt és hangos. Egy régi alacsony fogyasztású laptop vagy egy Raspberry Pi sokkal jobb megoldás lehet, még az alacsonyabb teljesítményük mellett is.

• [törölve]

• Szerkesztve

RPI + SSD kombo, nálam is ez a nyerő.

Egy olyan Asus routeren mást nem tudnál csinálni az SMB/FTP sharingon kívül, míg egy RPI-n rendes Linux mivolta miatt még sokmindenre befogható. Raspira is mehet az OMV de az Asus routerre nem.

Mondjuk most a chiphiány miatt eléggé felkúszott a raspik ára is.. :S

tenkes Vágesz de most file tárolásra mit? Operndszer nem kell hozzá routerben levő ssd meg tök olyan mintha az adott pc-re kötnéd az ssd-t. Ha meg már házi szerver én nem tom de nekem itthon ez van 6 hónapja megy nonstop.:
            https://tablet.hu/gigabyte-gb-bxbt-1900-brix-mini-pc-fekete-p281208

Nem hangos nem zabál sokat. 4 magos 4 szálon 8gb rammal ubuntu 16.04 elzötyög rajta. pár domain meg a mail szerver bőven elég. Igaz használtan vettem ssd-vel 35.000-ért,de ez volt a cél kis fogyasztás pici méret hogy nappaliban el tudjam dugni. usb egér bill. pendrive-ról lehessen bootolni tv-re rádugtam net kábel azt csók.
            Ja meg vettem most egy switchert mert kevés volt a router dugó. De itthoni házi mozi rendszert kitart a router ssd. 3 tv-rpl tudom nézni szaggatás mentesen nem kell plesk semmi hutyutyu hülyeség,hogy családi képeket vagy filmet nézzek. Igaz hátulütője a routeres megoldásnak,hogy csak localhoston lehet elérni de engem ez nem nagyon érdekel.

Nas én kicsit fölös dolognak tartom,de ha kell mini pc felé kacsintgatnák rapsberry + passzív nem egy fix dolog.... Utána olvasgattam nagyon forrósodnak minden szutykot közben erre megcsinálnak. Drága és nincs élettartam...

Annó még libreelec 8.2-nél buildeltem x96s905x boxokra saját kodi 17 buildet akkor nézegettem de teljesítményben nokedlik semmire se valók megbízhatatlanok. efelől viszont megközelítve nekem elég volt ez és mai napig egy ismerősöm 2 rapsot evett meg 5 év alatt nekem pedig a mai napig ketyegnek az x96s905x-ek. Pedig mennek elég sokat tv-re... Először is meg kell nézni miből áll a vas. alaplap chip proci stb... Utána lehet csemegézni. Nekem mai napig amd az alap... mint asztaliban mint szerver vagy box..
            Sokat nem szabad rákölteni mert fölös félévente jönnek ki jobbak.. Igaz élettartamra nem biztos és utána meg mérgelődsz,hogy vártál volna 1-2 hetet és 2-3szor nagyobbbat tudtál volna összehozni 4-5ezer forint plusszal...
            Én körbenéztem jófogáson proharveren és igaz nem első nap volt hogy hónapokig nézelődtem néha ezt néha azt vettem és kész meglett.

• [törölve]

• Szerkesztve

Ez jó kis vas valóban!
            Nekem is van hasonló. (intel nuc minipc)
            Előnye tényleg, hogy rendes x86_64 benne a CPU architectura ezért bármilyen programot felteszel rá ami rendes szerverre is van, meg még akár virtualizálhatsz is.
            Nekem pár LXD konténer replikációja miatt amik x86_64 CPU-n futnak sajna az ARM NAS itthon nem játszik mivel az nem tudja elindítani az x86_64-es konténereket.
            Plusz extrába pár olyan konténert is elbír amit itthon használok egyéb "NAS" funkciókra a btrfs replikáció mellett.
            Fogyasztásban persze több mint egy Raspi és ugyanúgy fel tud melegedni.

Viszont van egy Raspim is remote oldalon amin qbittorrent + plex-mediaserver fut es arrol szoktam nézni filmeket.
            Nyilvan nem olyan erős mint egy x86_64-es CPU, de szerintem stabilan teszi a dolgát. Nálam legalábbis évek óta megy jól.

Routeren meg tényleg csak akkor jók ezek a NAS dolgok ha beéri az ember azzal a pár funkcióval ami van pl SMB/FTP es done. Amúgy nincs olyan hátulütője a routeres dolognak, hogy csak localhoston lehet elérni (itt gondolom local subnet-re gondolt a kolega). VPN kell hozzá vagy helyes firewall szabályok a port eléréséhez.

Raspin meg azért ugye többet tud az ember tákolni.
            Több a projekt lehetőség mint egy router+ssd kombónál.
            Igazából azt építesz belőle amit akarsz, minden csak kreativitás kérdése.

Viszont a régi old nagy gépeket szerintem max próbáld ki NAS-ként, mert most úgysem akarsz gondolom pénzt kiadni, aztán ha úgy látod kell neked NAS mindenképp, akkor majd később eldöntöd mibe ruházol bele.