Rendkívül kellemetlen jelenség "működik" a számítógépemen...
Munka közben -akár van aktivitás a billentyűzeten vagy egéren vagy csak éppen nem csinálok semmit- váratlanul eltűnik a kép a monitorról, majd 4-5 mp. (mindig ennyi!) múlva visszajön.
Már minden csatlakozást átnéztem, de a jelenség nem szűnt meg.
A legfurcsább az, hogyha kikapcsolt képernyőnél tovább írom például ezt a vészjelzést felétek, akkor a leírtak (leütöttek), amikor visszajön a kép szépen látszanak...
Merre keresgéljek? Mert ez aztán végképpen meghaladja a lehetőségeimet.
Igazándiból azt sem tudom, hogy milyen támpontot tudnék leírni, hogy segíteni tudjatok....

• [törölve]

• Szerkesztve

Szia @warp

Nem biztos még, hogy az ubuntuval van a gond.
Lehet, hogy a monitor haldoklik?

Próbáld ki egy másik gépről is azt a monitort és ha azzal is ugyan olyan, akkor 99%, hogy a monitorod haldoklik.
Esetleg a monitor kábeleit is kicserélheted.

Másod körben a videókártyára vagy annak driverére gyanakodnék, majd az X szerverre.
Aztán jöhet a másik kernel etc.

Logokat néztél?
Windows alól is csinálja?

Üdv!

• warp válaszolt erre.

[törölve]
    A jelenség periodicitása gyanús! A működési idő és a holtidő is mindig ugyanannyi...
    Monitor kábelt (jelenleg DVI) már cseréltem: semmi változás... Esetleg az alaplapi VGA csatlakozóval kellene kipróbálnom?! A bejegyzés után ez jön!
    Külön NVidia kártya (GeForce GT 630) van, nem a legfiatalabb már, több gépemet kiszolgálta...

• [törölve]

Igen próbáld ki az integrált alaplapi VGA-t - ez jó ötlet, de úgy csináld, hogy húzd le az alaplapról az nvidia kártyát, nehogy bezavarjon. Tehát teljesen nélküle.

Melyik logban lehet erre a jelenségre utaló bejegyzés?

• [törölve]

warp

dmesg
      kern.log
      syslog

VGA kábelre azt írja ki, hogy nincs inputja... A BIOS-nak elvileg fel kellene ismernie, honnan jön a jel?

• [törölve]

• Szerkesztve

warp
          Nézd meg a BIOS-ban, hogy az alaplapi VGA esetleg nincs-e kikapcsolva.
          A monitoron is át kell állítani a "source"-t DVI-ről VGA-ra.

Huh... A BIOS-ban nem találtam(?) a monitorra való utalást. Viszont a DVI/VGA átkapcsolás még nem jutott eszembe... a fenébe is...
          Kösz!

• [törölve]

warp
            Integraded grapics enabled/disabled, vagy Intel / AMD GPU enabled/disabled, régen láttam hasonlókat, de ha nem volt benne a PCI-ben 3rd VGA, akkor automatikusan engedeélyezett volt. Persze valszeg BIOS függő is..

Huh... A BIOS-ban nem találtam(?) a monitorra való utalást. Viszont a DVI/VGA átkapcsolás még nem jutott eszembe... a fenébe is...
            Kösz!
            A BIOS Asus.
            ui: a monitorban analog-digitalis választási lehetőség van
            ui.: ha analogra állítom az kell a VGA-ra?

Szóval vegyes eredmény született... 🙁
            Úgy tűnik, hogy a VGA kábel az NVIDIA kártyával (VGA csatlakozóban) nem produkálja a kimaradásokat.
            Na, most akkor ez mit jelent? Mi a rossz?
            Mindenesetre legalább, most folyamatosan látom, amit csinálok/írok...

• [törölve]

• Szerkesztve

warp
              Akkor lehet, hogy csak a DVI kábel vagy annak a csatlakozója valamelyik oldalon hibádzik, vagy a VGA-n a DVI csatlakozó.

Használd egészséggel a VGA-t! 😄

• [törölve]

• Szerkesztve

a mester 😀

A csatlakozó a sok használattól idővel eldeformálódhat a kábel mindkét végén és a VGA-n is, és hibádzik azaz hibázik.

• [törölve]

• Szerkesztve

a mester Haha kosz jo tudni, bar szerintem igy is ertheto volt a mondandom. Sajna mar 10 eve nem elek magyarorszagon, de mindeg tanul az ember valamit.

Köszönöm a megoldásban(?) való segítséget.
                Azért van bennem egy kis rossz érzés, hogy az alaplapi VGA vajon miért nem ad jelet?

warp Azért van bennem egy kis rossz érzés, hogy az alaplapi VGA vajon miért nem ad jelet?

Kivetted az NVIDIA kártyát a gépből, amikor az alaplapiból próbáltál jelet levenni?
                  (Én azt figyeltem meg, hogy általában, ha bedugok egy videokártyát a slotba, akkor az alaplapi kimenete megvakul, automatikusan átkapcsol a gép, hogy a másikon jelenjen meg a kép. Egyszer meg is ijedtem, mert valamiért piszkáltam egy gépet és amikor összedugtam a konfigurációt, majd bekapcsoltam a masinát nem volt kép és megrettentem, hogy elrontottam valamit. Aztán elkezdtem nézelődni és az alaplapi VGA kimenetre kötöttem a monitort, a jel meg ott fityegett kihasználatlanul az ugyanolyan másik csatlakozón.)