Jó és célratörő a kérdésed 😀 ... Tegnap arra volt szükségem, hogy az anomália gyorsan megszűnjön, mert dolgoznom kellett.
Nem vettem ki, de mihelyst egy kis erre fordítható idő lesz kipróbálom.
ui.: én a hálózati pluszkártyával jártam így. Arról ment a gép, aztán rám tört egy kis kábelrendezés és visszacsatlakozáskor a hálózati csatlakozót az alaplapi ki/be menetre dugtam a külön kártya helyett... és kellően nem tudtam mi a nyavalya van.

• [törölve]

warp Pedig irtam en is, hogy vedd ki a masikat.

Tudom és tegnap írtam, hogy sürgős megoldásra volt szükségem, mert dolgoznom kellett.
    Ez a próba még hátra van, de annyit már tudunk, hogy a VGA kábel jó... Azt meg ezek után nem tudom hova tenni, hogy a DVI kimenet hülyéskedik a kártyán a VGA meg jól működik(?)...

• [törölve]

warp Röviden: igen.
      Próbáld ki azt a DVI kábelt egy másik gépben és ha ott jó, akkor tuti a kártya rossz, vagy annak csak a DVI csatlakozója.

Ennyivel később: 7 nap

1) Tegnapelőtt (és azóta is) a VGA kábellel ugyanazt produkálta a gép ld. fentebb, mint a DVI-vel.
      Miután a hiba óta árgus szemekkel figyelem a körülményeket/előzményeket az alábbiakat kell megemlítenem:

• a szünetmentes tápegység nagyon melegszik és elképzelhető, hogy a túlterhelés kapcsoló kapcsol ki és be?...
      • megnéztem a gép tápegységét: 400W, kevésnek tűnik. Az előző gép 550W-os volt közel ugyanezzel a felépítéssel. Nem ismerem a műszaki felépítését, de elképzelhető, hogy itt is van hőérzékelő?
        A kártyát még nem vettem ki próba gyanánt, mert nem tudom, hogy az Intelt kezeli-e ez az Ubuntu (18.04).
        2) Más kérdés: az NVIDIA GEFORCE GT730 -amit kinéztem- 300+ W-ot igényel a géptől!
        Egyébként van valaki, aki ezt a GT730-as kártyát használja ubuntu 18.04-tól felfelé?
        AZ alaplap intel csipszetes, a proc. Quad core Intel Core i3-10105F (-MT-MCP-).

warp
        "nem tudom, hogy az Intelt kezeli-e ez az Ubuntu (18.04)."
        Nekem soha nem volt dedikalt VGA kartyam - mindig is Intel IGP-t hasznaltam (11.04-tol, napjainkig.)
        Ha nem jatszol komolyabb jatekokkal, akkor szerintem nagyon megfelel - teljesitmeny felvetel szempontjabol is.

• warp válaszolt erre.

Nem játszok játékokkal, mindössze a folyamatos működést szeretném visszanyerni... (Most is éppen "vakon" írok, mert lekapcsolt a monitor... 🙁
          Nem lehetséges a szünetmentes táp hibája is... fogalmam sincs mennyire melegedhet normál állapotban...
          ui.: Mit jelent az IGP? Intel Grafikus Proc.?

warp
            "Mit jelent az IGP? Intel Grafikus Proc.?"
            Igen ... az Intel prociba integralt VGA. (Az AMD-nel ennek megfeleloje az APU)

Kikapcsolás után kivettem az NVIDIA kártyát és a VGA kábelt bedugtam az alaplapi csatalakozóba... nem ismerte fel(?), nincs kép!
            Na most aztán mi lehet?
            1) Kábelek jók (VGA biztosan, DVI szintén
            2) NVDIA kártya valószínűleg jó
            3) Honnan/hogyan lehet a Intel IGP meghajtóját telepíteni a rendszerbe?..

Ubuntu 18.04-től jelenleg úgy tűnik, hogy nincs Intel grafikus meghajtó... Próbálkozásokat találtam eddig... Ezekre a csipszetekre van csomag: i810, i815, i830, i845, i855, i865, i915, i945,
            és i965

• klt válaszolt erre.

Kideríthető az, hogy milyen videó kártyákra van felkészítve a 4.15.0-180-generic kernel?

warp
              Nem fog menni az alaplapi, az i3-10105F nem tartalmaz IGP-t.
              az "F" nélküli változatban van.
              A helyedben valami olcsó, kis fogyasztású kártyát keresnék, ha nem szempont a játék.

• warp válaszolt erre.

klt Nem tudnál legalább tippet adni?
                Rendben, nem fog menni az alaplapi, de honnan tudom azt, hogy milyen kártyát tud/fog kezelni? Eddig azt gondoltam, hogy a kernel határozza meg, hogy mit kezel...
                (egy szabad PCIe 4.0/3.0x16 slot van)
                ui.: a játék nem szempont 🙂

• klt válaszolt erre.

klt
                  A GEFORCE GT710-est én már régebben kiszúrtam, de visszatart/ott/ az, hogy az "Ajánlott tápegység 300 W"... Nekem 400 W. Ilyenkor mi van? Vegyek nagyobb tápot is?

• klt válaszolt erre.

warp Ezt nem értem. Ajánlanak 300W-ot, neked van 400, és nagyobbat akarsz?
                    Amúgy, ha hihetek az elérhető specifikációknak, nem fogyaszt többet 20W-nál.
                    A procid elvileg 65W max, HDD/SSD-re darabonként adj 12W-ot (maximum), alaplalp legyen mondjuk 15W.
                    Szerintem bőven 200W alatt lesz az egész cucc csúcsterhelésen(!!) üresjáratban szerintem 20..30W között valahol.
                    Az átlag fogyasztásod (főleg, ha jellemzően irodázol), kicsivel az üresjárati fölött lesz.
                    Nem aggódnék a 400W-os táp miatt.

• warp válaszolt erre.

Böngészve a netet és okot/megoldást keresve az 5 percenkénti 4-5 mp-es kép eltűnésekre (éppen most ment el a kép...) rákerestem az Akyga tápokra és hát nagyon elszomorodtam.
                      Nem lehetséges, hogy minden baj forrása innen ered?
                      A számítógépet és a monitort is külön hálózatra kapcsoltam, az NVIDEA (Geforce GT630) videokártya jó, a zsinórok jók. Marad a táp...
                      Mi a véleményetek?

warp
                        Egy valamire valo tapban, tobbfele vedelem van. Ugymint: tulfeszultseg, tularam, ho,rovidzar ... lehet meg tobb is.
                        En megneznem kozelebbrol azt a tapot - felpuposodott teteju elkokat(elektrolit kondenzator) keresve.
                        Es hogy szokvanyos hasznalat kozben milyen meleg levegot fuj.

Mindenesetre ma 9-kor kezdtem dolgozni és 1/2 12 körül volt az első "kiesés". Azóta folyamatos és periodikus: 6 mp sötétség 7 perc normál képernyő és így tovább.... Szerintem egyértelműen látszik, hogy 2-3 óra közötti munka után hülyül meg.

• klt válaszolt erre.

warp Mondjuk, ha tápot választok, az többnyire Chieftec ritkábban FSP. Még sosem bántam meg.