Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
BlogokLeírások, bemutatók

Odroid HC4

Hozzászólások (17)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

META: Amúgy ide is feltöltheted a képet.

• klt kedveli ezt.

csuhas32 Holnap nekikezdek 🙂 Az itthoni szerverfunkciókat akarom ráköltöztetni. Ami levelező, ftp, carddav/caldav,, seafile, samba, nfs, murmur, és most valószínűleg egy cups raw queuet is teszek rá.
Egy takarékos desktop csinálja most 16..24W közötti fogyasztással, ebből lesz 6..16W kb...

lala2 Kösz! Magamtól nem keresgéltem volna ilyen irányban.
    De SSD-t nem teszek bele, egy 1T-s notebook HDD, meg egy 4T-s 3,5 collos asztali HDD megy majd bele. Meg van egy micro-SD, amiről majd bootolhat.

klt
      Csak megjegyzem: A linkelt oldalon, a bal oldali listában navigálva, elég sok hasznos infót
      lehet találni. Még "os_images"-t is.

No, az első próbálkozásom a hivatalos(?) Bullseye volt. Ez az, amit a pötibút segítségével lehet telepíteni, amolyan "netinstall" módon. Bukó, mert a pötibút után nem működik a billentyűzet.
      Ha jól láttam, valami 5.19-es kernellel ment volna...
      Megnéztem az Armbiant, SD kártyáról, az jó. De látom, sok Ubuntu hivatkozás van a sources.list-ben, szerintem ez inkább Ubuntu, mint Debian. Ami nem tragédia, de ha lehet, tiszta Debiant szeretnék - aztán lehet, később meggondolom magam.
      Itt találtam Debian Bullseye image-et, most ezt nézegetem. Egyelőre szimpatikus. 🙂

Az első barkács meg is van. Kissé magasnak tartottam a hőfokokat, így kikerestem, hogyan lehet befolyásolni, hogy hol kapcsoljon be a ventilátor, és váltson magasabb fordulatra.
      Ehhez a script /opt/fansetup tartalma:

#!/bin/sh
      echo 70000 > /sys/devices/virtual/thermal/thermal_zone0/trip_point_2_temp
      echo 65000 > /sys/devices/virtual/thermal/thermal_zone0/trip_point_1_temp
      echo 49000 > /sys/devices/virtual/thermal/thermal_zone0/trip_point_0_temp

Ez így gyakorlatilag 50 fok környékén megfogja a CPU hőmérsékletét.
      Aztán, hogy ez egy újraindítást túléljen, rittyenteni kell egy "oneshot" service-t:

nano /etc/systemd/system/fansetup.service

És ez lesz a tartalma:

[Unit]
      Description=Setup temperatures for fan control
      #After=network.target

[Service]
      Type=oneshot
      ExecStart=/opt/fansetup
      RemainAfterExit=true
      ExecStop=
      StandardOutput=journal

[Install]
      WantedBy=multi-user.target

Ezután

systemctl daemon-reload 
      systemctl enable fansetup

és kész.
      A helyzet:

root@bullseye-server:/opt# sensors
      pwmfan-isa-0000
      Adapter: ISA adapter
      Default Fan: 1259 RPM

cpu_thermal-virtual-0
      Adapter: Virtual device
      CPU Temp:     +49.0°C  (crit = +70.0°C)

ddr_thermal-virtual-0
      Adapter: Virtual device
      DDR Temp:     +49.9°C  (crit = +110.0°C)

Van némi terhelés, bár nem nagy, mert rsync hoz most át sok-sok GB-nyi adatot éppen.

Ennyivel később: 7 nap

Csak miattad regisztraltam az oldalra, mert felkeltette erdeklodesem a tema. 🙂 Megkerdezhetem, hogy honnan rendelted?

• klt válaszolt erre.

Na szóval! Úgy néz ki sikeresen átköltöztettem a legfontosabb dolgaimat az Odroidra.
        Ezek:

• -Seafile server
        • -Postfix/dovecot satöbbi
        • -Samba
        • -Radicale
        • -khmmm.. transmission 🙂

Ott kezdem, hogy egy 16GB-os microSD-t beáldoztam kezdeti kísérletezésre, aztán úgy döntöttem marad a rendszer rajta, elvégre elég gyorsan betölt, meg ilyesmi, írásra mondjuk tetű - de erre van megkerülés 😉
        Szóval, beszúrtam még két vinyót az Odroidba, egy 1TB-os laptop-vinyót (egyébként SSHD), ez volt a fiókban, illetve HWaprón lőttem egy 4TB-os tárolót a nagy adatmennyiség számára.
        A 4TB-os tartja a Samba adatait, illetve a Seafile server adattárolója is egyben. Az 1TB-ost ketté osztottam, az egyik fele a /home, a másik pedig a /srv.
        Ezután az fstab-ot megszerkesztettem, hogy ugyanúgy nézzen ki a partíciók és csatolások rendszere, mint a régi szerveren.

A régi szerverről átemeltem a felhasználók és csoportok adatait
        /etc/{passwd shadow group gshadow sugid subuid}továbbá a var/lib/samba/private/{passdb.tdb secrets.tdb} fájlokat, így a klienseken mentett nevek jelszavak működni fognak.
        Ezután elkezdtem telepíteni a szükséges csomagokat, amihez szamárvezetőként a régi rendszeren meglévő csomagok listáját használtam. A megfelelő beállítófájlokat átmásolgattam hozzájuk régi szerverről.
        Eképpen a Radicale, NGINX költözése teljesen problémamentes volt, telepítettem a csomagjaikat az Odroidon, átmásoltam a beállítófájlokat és kész. (Ami a Seafile-t illeti, https://github.com/haiwen/seafile-rpi/releases helyen vannak arm64 buildek, innen használtam a 9.02 -t, teljesen jó... 🙂 )
        De az adatokat is költöztetni kellett, amit két lépésben tettem meg.
        A dolog úgy zajlott, hogy a régi szerveren /srv/ alatt tartottam minden behemót adathalmazt, köztük /srv/www alatt a "webszerver" cuccait, /srv/vmail alatt a levelezés mindenét, /srv/radicale2 alatt a naptár- és névjegykiszolgáló adatait, satöbbi.
        A régi szerveren ideiglenesen kiajánlottam NFS megosztásként a /srv és a /home mappákat, majd az újon becsatoltam /mnt/srv, illetve /mnt/home alá.
        Ezután rsync -av /mnt/srv/ /srv/ szépen mindent átmásolt 1 nap alatt. (Nagyjából 3,8TB).
        Mindeközben a régi szerver még működött, teljes fényében pompázott 😃
        Intermezzo: apró fejvakarás és bandzsítás, mert MySQL-t használtam a régi szerveren, aminek viszont nincs elérhető arm64 portja. Van helyette MariaDB, sebaj, amott mysqldump >izebize, emitt meg mysql <izebize -gondoltam naivan. Frászt!
        Vagyis nagyjából igen, de két nüanszra szükség volt a teljes működőképességhez.
        Amott:
        mysqldump --routines ---events --all-databases --triggers --single-transaction -u root -p >/srv/mysqldump.sql
        emitt meg
        mysql <backupdatabase.sql
        Vagyis majdnem, mert a users táblával baj van, márpedig az kell, mert van néhány felhasználó benne, nem vinném fel őket újra.
        Fejvakarás, bandzsítás, duckduckgo lapozgatása után meglett, hogy más is csinált már ilyen migrációt, és futott bele ebbe a gondba. Megoldásként ezt a két sort hozzá kell csapni a mysqldump elejéhez:

DROP TABLE IF EXISTS `mysql`.`global_priv`;
        DROP VIEW IF EXISTS `mysql`.`user`;

Voilá! Működni látszik, de a logban hibákat ír a MariaDB, ilyeneket:

mariadbd[1255]: 2022-09-08 21:26:46 0 [ERROR] Incorrect definition of table mysql.event: expected column 'sql_mode'
            at position 14 to have type set('REAL_AS_FLOAT','PIPES_AS_CONCAT',//nem másolom ide végig
        Sep  8 21:26:46 ubuserver mariadbd[1255]: 2022-09-08 21:26:46 0 [ERROR] mariadbd: Event Scheduler:
            An error occurred when initializing system tables. Disabling the Event Scheduler.

Bandzsítás, satöbbi, egy találat szerint futtatni kéne a
        mysql_upgrade -p –force
        parancsot. Kell a force, különben azt mondja, hogy ez már rendben van, forszírozással viszont csinál valamit, amitől végül is jó lesz.
        Jajj mekkora öröm ez!!!
        🙂))
        Innentől a kövekező lépésben, miután régi szerveren is leállítottam a szerver funkciókat, a releváns adatterületeket újra áthoztam rsync-kel -ezúttal már lényegesen gyorsabban-, illetve az adatbázis aktuális állapotát is a fent leírt útókezeléssel, nem maradt más hátra, mint a régi szerveren átírtam az IP címet a /etc/network/interfaces-ben, hogy ne legyen ütközés, ha valami miatt be kellene indítanom, az Odroid pedig megkapta a régi szerver IP címét.
        A régi szerver shutdown -h now parancsot kapott, az új pedig reboot parancsot.

Még lesz rajta faragni való, de a legfontosabb dolgaim így átköltöztek.
        Ha visszakerül a kölcsönadott konnektorba dugható fogyasztásmérőm, beszámolok arról, hogy a művelet hogyan érintette a rezsicsökkentésemet. 😃

• [törölve]

klt

A MySQL 5.6-ról (vagy régebbi) MySQL/MariaDB 5.7/10.1-re (vagy feljebb) történő frissítéssel a tábla szerkezete megváltozik. Ezért a frissítés előtt a következőket kell elvégezni.

mysql> alter table user drop column is_role;
          mysql> alter table user drop column default_role;
          mysql> alter table user drop column max_statement_time;
          mysql> alter table user modify max_user_connections int(11) unsigned NOT NULL DEFAULT '0';
          mysql> flush privileges;

#rezsicsokkentesrulez

• klt válaszolt erre.
          • klt kedveli ezt.
            Ennyivel később: 3 hónap

Én is megkaptam a játékom, odroid M1 lett a végső döntés 🙂 Eddig nekem is csak pozitív tapasztalataim vannak. N2-t váltotta.

• klt válaszolt erre.

hepaly És a fogyasztását milyennek látod? Szerintem a performance/Watt ezeknél zseniális. 🙂

klt Nem mértem még, de az elődje is 5-6W környékén lehetett. Ennek a gyári értéke CPU stress alatt 4.44W 🙂 A fizikai SATA port, az nvme ssd támogatás, és a 8GB RAM miatt cseréltem. Kicsit gyengébb a proci mint az N2-ben, de amúgy brutál jó kis cucc. Nextcloud, ispconfig, pár weboldal, mpd, minidlna, aria2c, git fut rajta.

• klt kedveli ezt.
                Ennyivel később: egy év