Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni!
Milyen megoldással tudom az Ubuntu kernelét lezárni, hogy lezárás után működőképes maradjon, de esetleges áramszünetek után is el tudjon indulni, be tudjon tölteni?
Olyan megoldás érdekelne, mint amilyet a routerekeben, telefonokban és más beágyazott pc-k esetén szoktak alkalmazni.

Köszönöm!

net_boy_debr Milyen megoldással tudom az Ubuntu kernelét lezárni

Írsz szavakat, de igazából nem is a kernelt akarod lezárni.

A kernel elindul áramszünet után is... ha a filerendszer olyan állapotban van.

net_boy_debr Olyan megoldás érdekelne, mint amilyet a routerekeben, telefonokban és más beágyazott pc-k esetén szoktak alkalmazni.

Olyasmit tudnál csinálni, hogy a gyökérfájlrendszert külön partícióra teszed, és amikor kész vagy vele, csak olvashatóként csatolod. Így az írás kizárt, valószínűsítem, hogy a fájlrendszer esetleges sérülése is áramkimaradás esetén.
    Viszont a /var biztosan nem maradhat ott, felteszem, a /home kivonása erről a partícióról evidens.
    Nem tudom, hogy akarod megoldani a rendszer frissítését, átmenetileg rw csatolása kell a /-nek, hogy tudjál telepíteni bármit.
    Szóval, szerintem igen macerás lesz ez a dolog.
    Biztosan megéri?

Szünetmentes táp nem megoldás áramkimaradás esetére?

• klt válaszolt erre.
      • klt kedveli ezt.

klt

Még az is eszembe jutott, hogy vendégmunkamenetben használni a rendszert (ez bejelentkezéskor egy ideiglenes fiókot csinál, melyből kijelentkezéskor, leállításkor minden törlődik).

Nem értem a kezdő bejegyzést? PC-n lehetőséged van a Biosban beállítani, hogy áramszünet esetén újra elinduljon-e a gép. Nálam többször is volt váratlan áramszünet probléma mentesen. SSD van a gépben. A router ugyan ezt csinálja, ha be van nyomva a bekapcsoló gombja, akkor szünet után indul azonnal.

• [törölve]

• Szerkesztve

net_boy_debr Milyen megoldással tudom az Ubuntu kernelét lezárni, hogy lezárás után működőképes maradjon, de esetleges áramszünetek után is el tudjon indulni, be tudjon tölteni?

Ezt sajnos nem értem.
        Meg tudnád fogalmazni úgy, hogy egy laikus is megértse?
        Felfüggesztést/hibernálást értesz ez alatt??

Amúgy szerintem is a BIOS-ban lévő beállítás kell neked ami egyébként gyártó függő, hogy beletették-e, de ilyen neveken szokott szerepelni:
        “Restore on AC/Power Loss” vagy “AC Power Recovery” vagy “After Power Loss.”

A felfüggesztés nem kapcsolja ki a számítógépet. Alacsony energiafogyasztású üzemmódba állítja a számítógépet és az összes perifériát. Ha az akkumulátor lemerül, vagy a számítógép valamilyen okból kikapcsol, az aktuális munkamenet és a mentetlen módosítások elvesznek.

A hibernálás a merevlemezre menti a számítógép állapotát (swap), és teljesen kikapcsol. A folytatáskor a mentett állapot visszaáll a RAM-ba.

Ha folytatni is akarod az előző állapotot, akkor csak a hibernálás jöhet szóba (áramkimaradáskor).

Üdv.

net_boy_debr Normál használat esetén áramkimaradástól még nem kellene összedőlnie a rendszernek. Az adott munkamenet elszáll, a nem mentett változtatásokkal együtt. Egy általános célú PC esetén, persze lehet egy mentett állapot, amivel mindig el tud indulni, de az adatok ugyanúgy elveszhetnek, és az "alapot" is néha frissíteni illene, miközben lehet áramkimaradás, ami pont betesz neki.
        Szóval ha ez fontos dolog, akkor legjobb egy mini szünetmentes, amivel legalább az adatvesztés mentes
        leállítást meg lehet csinálni.

Ennyivel később: egy év