Nagyon régóta nem írtam blogbejegyzést, de így 9 év után úgy gondolom itt az ideje, hogy áttekintsük az elmúlt éveket az Ubuntu "fejlődése" szempontjából. Gondolok itt 12.04 LTS és 22.04 LTS kiadásokra és hogy közben mi is történt/nem történt. Akik kíváncsiak a régebbi irományaimra, azoknak klikk a nevemre és "Témák" menüpont,
mielőtt jobban elmélyednénk... Itt felhívnám mindenki figyelmét, hogy az én szerény véleményemet fogom csak megosztani, nyugodtan lehet nem egyetérteni, más aspektusból megközelíteni.
Az elmúlt években szinte csak szerver szinten követtem a verziókat LTS-ről LTS-re és asztali környezethez már nem igazán volt szerencsém és lélekerőm sem. Ugye a 12.04-es kiadásnál még Unityben látták a jövőt ez mára már múlttá vált és pár éve már "élvezhetjük" a GNOME alapértelmezett asztali környezetét.
Ami nem is lenne baj, ha 10 év után nem itt tartanánk ahol most tartunk, mert ugye annak idején is már létezett GNOME 3.x kiadás a szép új asztali környezetével, ahol már elkezdték
átvezetni a GNOME 2.x -es default alkalmazásokat átírni GNOME 3.x-re (tudom GTK). Ma tartunk ott, hogy funkcionalitásban - majdnem - egyszinten vannak már ezek a programok a régi elődjükkel, (pl.: nautilus, terminal, gedit...stb)
De térjünk vissza kicsit a Unity-s időszakra, ami alapvetően desktop környezetben egy compiz kiegésztőként funkcionált. Nekem nagyon nagy szívfájdalmam, hogy a compiz ma már egy halott projekt (persze nem rég jött ki újabb tapasz rá, de...), még ha rá is lehet erőszakolni ma is bizonyos DE-re, rengeteget kell vele mókolni... Miért is szívfájdalom? Mert rengeteg jó ablakkezelő funkció megtalálható volt benne, amiről ma már csak álmodni mer az ember és semmi sincs ami GNOME Shell-es környezetben helyettesíthetné. (ésittnemforgókockákrólbeszélek) Továbbá rengeteg jó projekt megszűnt vagy halott amivel lehetne enyhíteni a funkcionalitásbeli hiányokat... (pl.: Gnome Do, Docky ...stb)
Persze ezeknek is akadnak újabb alternatívái, de olyan érzése van az embernek, hogy valami kezd kiforrni és jön az "írjuk újra az egészet nulláról új néven" mentalitás és megint kezdődik minden előről. Végtelen körforgásnak érződik az egész, ami 10-15 évenként megismétlődik... Ami lehet csak számomra vicces, pedig nem az és nem is kéne annak lennie. :/
Ugye ezeknek egyik oka az, hogy közbe jött X11 leváltására a Wayland is ami szintén 10+ éves távlatban kezd végre teret nyerni, de ahhoz tartozó funkciók/console alkalmazások ami X11-nél léteztek,
az itt már nem elérhető vagy még alternatíva sincs még rá (már ha lesz), de legalább már a felszínen úszkálgat több kevesebb sikerrel, ami rányomja a bélyeget a fentiekre is.
Szóval szerintem ilyen szempontból az Ubuntu alap kiadása (GNOME Shell) felejtős egy átlag felhasználó számára, nem is tudnám ajánlani így 2022 környékén, ha 2012 írnánk és most tartana ott ahol most, azt mondom oké (szódával), de jelenleg nem. Persze itt képbe jöhetnek a "Extension"-ök használata, rátolva a - fejlesztő - felhasználókra, hogy ők majd megoldják a felhasználhatóságot. De sajnos itt sem rózsás a helyzet, mert jöhet egy új verzió és máris kuka az adott extension, ha fejlesztője nem foglalkozik vele. Ha pedig azért is kötjük az ebet a karóhoz elő kell venni csomagkezelőt és felrakni xy tweak progamot, ha az sem elég akkor dconf-ban turkálni ...stb. De ne már léccci. (3 db c-vel)
Amit viszont nyugodt szívvel tudok ajánlani az a KDE 5 így 2022 őszén, mint alternatíva, akár kezdő felhasználó számára is. Szóval ez már tényleg a KDE 4 (izé 5), bár itt is kellett bő 10 év mire eljutottunk erre a szintre. Majdnem mindenre IS van normális beállítás kezelője, tényleg olyanra lehet szabni amilyenre csak szeretnénk, normális ablakezelővel... Persze itt is akadnak apró bosszantó hibák, hogy random párat felsoroljak általánosságban:
- Egér görgetési sebessége gyök kettő alapból, de miért?!
Apróság, de ki lehet vele vinni embereket az észből, pedig csak egy böngészőt nyitott még csak meg az ember telepítés után. Majd ismét kutatás, hogy hogyan lehet orvosolni. (imwheel)
- Ha már integrálton kívül akad még 1 hangkártya, akkor szintén terminálhoz kell nyúlni.
- Több monitor kezelés nem az igazi, remélhetőleg Wayland orvosolja a jövőben (na de melyikben!
) és a nyitott NVIDIA driver is.
- ...stb. de szerintem mások is tudnának mondani megannyi bosszantó apróságot, ami mai napig érnti őket és szembesülniük kell vele minden új verizó kiadásnál. Holott ezek a legkeresettebb témák
Ubuntu fórumokon is és tényleg apróságok, de annál nagyobb szálka az emberek szemében.
Úgy érzem nagyon elengedte a "Desktop" vonalat ez a disztribúció és ráment a "Server" vonalra teljes gőzzel, ami egyérelműen jövedelmezőbb számukra és nagyobb piac is. Ha már így is történt, dobnák az egész GNOME-ot a francba és legyen KDE akkor az alapértelmezett (tudom: Kubuntu) és GNOME-hoz legyen valami alternatív Ubuntu-s disztribúció inkább, s talán még felhasználó bázist is tudnák ezzel így növelni és jobban az Ubuntu világához igazítani, ahelyett hogy a múltban ragadva GNOME-ot görgetnék maguk előtt megszokásból...
Sajnos ez nem egy telepítgetős iromány lett, mert úgy érzem így sok-sok év távlatából, hogy nem kéne már annak lennie és még mindig nem tartunk ott sajnos... Végére viszont egy kis szokásos relax zene, egyik honfitársunktól: KATT Nyugodtan jöhetnek kommentben a saját vélemények tapasztalatok.
Köszönöm a figyelmet!
nortai out :Đ