Van egy VPS-em, raktam rá postfixet virtuális felhasználókkal. Dovecot-ot telepítettem mellé és beállítottam a szervert thunderbirden.

Leveleket tudok a szerverről olvasni, de küldeni már nem. Próbáltam rájönni mi a hiba, de a dovecolt logban csak annyit látok, hogy nem tudta elküldeni a hibaüzenetet, mert nincs bejelentkezve felhasználó. A log előzményeiben az látszik, hogy bejelentkezik, lekéri az adatokat, és kijelentkezik. A következő bejegyzés hogy nincs bejelentkezve, ezért nem tudja elküldeni az emailt.
Szerintetek mi lehet a probléma?

• klt válaszolt erre.
    • [törölve]

• Szerkesztve

Local a szerverről tudsz küldeni?

echo "Test mail" | mail -s "Test" example@example.com

majd:
    tail -n 10 /var/log/maillog

Elektromann Biztos vagy benne, hogy a Dovecot küldené a levelet?
      Thunderbirdben a küldő- és fogadó szerverekhez külön kell megadni a bejelentkezési adatokat. Ez megvolt?
      És tényleg sokat segítene, ha látnánk a logok releváns részét 😉

• [törölve]

• Szerkesztve

klt
        A dovecot nem küld levelet. Az csak az IMAP-hoz van.
        A postfix az MTA.

• klt válaszolt erre.

[törölve] Én tudom. Csak próbálom értelmezni a

Elektromann de a dovecolt logban csak annyit látok, hogy nem tudta elküldeni a hibaüzenetet,

kitételt.... ...meg hátha én kancsalítok be valamit...

[törölve] Igen, kipróbáltam, szerverről küldtem saját hotmailes címemre, és meg is kaptam.

A thunderbirdben ezt az üzenetet kapom: Az üzenet küldése sikertelen.
          Hiba történt a levél küldése közben: Levélküldő kiszolgáló (SMTP) hiba. A kiszolgáló válasza: +OK Dovecot (Debian) ready..

A dovecot-info.log ezt tartalmazza:

Oct 17 12:23:58 pop3-login: Info: Login: user=<email address>, method=PLAIN, rip=IP address, lip=IP address, mpid=ID, session=<xgDHrDfr/r5OXKBX>
          Oct 17 12:23:58 pop3(email address)<ID><xgDHrDfr/r5OXKBX>: Info: Disconnected: Logged out top=0/0, retr=0/0, del=0/0, size=0
          Oct 17 12:25:15 pop3-login: Info: Disconnected (no auth attempts in 0 secs): user=<>, rip=IP address, lip=IP address, session=<+8NssTfr7NJOXKBX>

• klt válaszolt erre.

klt

A mail.log nem tárolt semmit, mikor a thunderbird-del próbáltam emailt küldeni. Az utolsó bejegyzés arról van, amit közvetlenül a szerverről küldtem sikeresen. Gondolom mivel nem sikerült a dovecot-ba bejelentkezni, ezért ott le is zárta a folyamatot.

Egyébként a dovecot is csak a dovecot-info.log-ban tárol róla információkat, a dovecot.log-ban nincs róla egyéb információ.

• [törölve]

• Szerkesztve

Elektromann

Állítsd be a következőket a dovecot.conf-ban:

mail_debug=yes 
              auth_verbose=yes
              auth_debug=yes

debug_log_path = /var/log/dovecot-debug.log

Majd restartoljuk:
              systemctl restart dovecot

És nézd újra a logokat, bőbeszédübbnek kell lennie.
              Azt nem értem miért van nálad pop3-login és nem IMAP.
              Hogyan auth-olsz?

A postfixnál a master.cf-ben engedélyezett az smtpd és a dovecot?
              -o smtpd_sasl_type=dovecot

• klt válaszolt erre.

[törölve] Debugolhatjuk a dovecot-ot, de továbbra is úgy vélem, a mail.log-ban kéne legyen valami.
                A postfix oda szokott írkálni, ha nem írt semmit, akkor a levelezőkliens nem csatlakozott hozzá.
                Lehet, hogy csukott 25-ös porton próbálkozik?

• [törölve]

• Szerkesztve

klt
                  Igen, de minket most a maillog pont nem érdekel, mert tudjuk, hogy local küld és fogad levelet az MTA.
                  A dovecot szerintem nem jól auth-ol.

• [törölve]

• Szerkesztve

klt
                    Sajnos a konfigokat sem látjuk, nekünk ennyivel még nehezebb..
                    Gondolom küldésnél is hitelesít(ene).

[törölve] Amikor bejelentkezik a VPS-ére és onnan próbál levelet küldeni, akkor sikerül neki. Írja is, hogy hotmail-re elment a levél sikeresen. Tehát valamilyen szinten a postfix működik neki.

Én úgy látom, akkor van problémája, amikor otthonról, a Thunderbird-jével próbál küldeni. Látni kellene, egyrészt a main.cf-et, másrészt azt, hogy van nála beállítva a TB, különösen az SMTP szekció.

• [törölve]

• Szerkesztve

gytoth Amikor bejelentkezik a VPS-ére és onnan próbál levelet küldeni, akkor sikerül neki. Írja is, hogy hotmail-re elment a levél sikeresen. Tehát valamilyen szinten a postfix működik neki.

Kösz, hogy leírtad ugyanazt amit én. 😅
                      Az a baj, hogy nem látunk semmilyen configot, meg logokat..

A dovecot configot innen másoltam:
                      https://doc.dovecot.org/configuration_manual/howto/simple_virtual_install/
                      Az enyémben csak a könyvtár más, a config nagy része azonos.

Nem tudom, miért POP3-at állítottam be, az véletlen lehetett. IMAP-ot szoktam használni, ezért ezt is átállítottam IMAP-re.

A debug a következőt tartalmazza:

Oct 19 19:29:34 auth: Debug: Loading modules from directory: /usr/lib/dovecot/modules/auth
                      Oct 19 19:29:34 auth: Debug: Module loaded: /usr/lib/dovecot/modules/auth/lib20_auth_var_expand_crypt.so
                      Oct 19 19:29:34 auth: Debug: Read auth token secret from /var/run/dovecot/auth-token-secret.dat
                      Oct 19 19:29:34 auth: Debug: passwd-file /etc/dovecot/passwd: Read 1 users in 0 secs
                      Oct 19 19:29:34 auth: Debug: auth client connected (pid=*ID*)
                      Oct 19 19:29:34 auth: Debug: client in: AUTH    1       PLAIN   service=imap    session=I55ijWbrIrpOXKBX        lip=*IP*     rip=*IP*        lport=143       rport=47650
                      Oct 19 19:29:34 auth: Debug: client passdb out: CONT    1
                      Oct 19 19:29:34 auth: Debug: client in: CONT<hidden>
                      Oct 19 19:29:34 auth: Debug: passwd-file(*EMAIL*,*IP*,<I55ijWbrIrpOXKBX>): lookup: user=*EMAIL* file=/etc/dovecot/passwd
                      Oct 19 19:29:34 auth: Debug: client passdb out: OK      1       user=*EMAIL*
                      Oct 19 19:29:35 auth: Debug: master in: REQUEST 3178758145      *ID*    1       4e8de263521d48a70c20948734a0e78b        session_pid=*ID*        request_auth_token
                      Oct 19 19:29:35 auth: Debug: master userdb out: USER    3178758145      *EMAIL*        uid=2000        gid=2000        home=*DIR*       auth_token=afd03600665d87d00e8d3b9c03ebfbf051ee8dfc
                      Oct 19 19:29:35 imap(*EMAIL*)<*ID*><I55ijWbrIrpOXKBX>: Debug: Effective uid=2000, gid=2000, home=*DIR*
                      Oct 19 19:29:35 imap(*EMAIL*)<*ID*><I55ijWbrIrpOXKBX>: Debug: maildir++: root=*DIR*/*NAME*, index=, indexpvt=, control=, inbox=*DIR*/*NAME*, alt=
                      Oct 19 19:29:35 imap(*EMAIL*)<*ID*><I55ijWbrIrpOXKBX>: Debug: Mailbox INBOX: Mailbox opened because: SELECT
                      Oct 19 19:29:50 auth: Debug: auth client connected (pid=*ID*)
                        • [törölve]

• Szerkesztve

Elektromann

Itt már IMAP van azt látom de sokkal okosabb nem lettem.
                        Mi van a /etc/dovecot/passwd fájlban?
                        Hogyan autentikálsz?
                        Felhasználónév jelszó?

A postfix-nál a main.cf és master.cf-be mi van ami a dovecotot illeti?

Itt egyébként úgy néz ki, hogy csatlakozott:
                        Oct 19 19:29:50 auth: Debug: auth client connected (pid=ID)

Arról is van logod mit ír amikor próbálsz küldeni?
                        Közben megnézheted a postfix maillogot is hátha írt abba is.

[törölve]

[törölve] Arról is van logod mit ír amikor próbálsz küldeni?

Erre próbáltam kilyukadni pár üzenettel korábban.

• [törölve]

• Szerkesztve

klt próbáltam

Igen, de akkor még a dovecot imap helyett pop3-at próbált használni és nem volt client connected sem csak, hogy nem tud csatlakozni, így akkor még értelmetlen lett volna a maillogot nézni.

[törölve]

Mint említettem, a linken található leírás alapján csináltam. A passwd tartalmazza az authentikációt ebben a formában:

timo@example.com:{PLAIN}hello123::::::

Jelenleg nincs titkosítva a jelszó, azzal később szeretnék kísérletezni.

Mivel az oldal nem írt semmit a postfix configról, így azt nem módosítottam. Ott csak a virtuális fiókra vonatkozó beállítások vannak.

Azt pedig ez alapján állítottam be:
                            https://serverspace.io/support/help/postfix-virtual-mailboxes-ubuntu-20-04/

Arról is van logod mit ír amikor próbálsz küldeni?

A debugos log, és a dovecot-info logon kívül nincs más bejegyzés sem a dovecot, sem a postfix maillog-ban.