klt

A mail.log nem tárolt semmit, mikor a thunderbird-del próbáltam emailt küldeni. Az utolsó bejegyzés arról van, amit közvetlenül a szerverről küldtem sikeresen. Gondolom mivel nem sikerült a dovecot-ba bejelentkezni, ezért ott le is zárta a folyamatot.

Egyébként a dovecot is csak a dovecot-info.log-ban tárol róla információkat, a dovecot.log-ban nincs róla egyéb információ.

• [törölve]

• Szerkesztve

Elektromann

Állítsd be a következőket a dovecot.conf-ban:

mail_debug=yes 
    auth_verbose=yes
    auth_debug=yes

debug_log_path = /var/log/dovecot-debug.log

Majd restartoljuk:
    systemctl restart dovecot

És nézd újra a logokat, bőbeszédübbnek kell lennie.
    Azt nem értem miért van nálad pop3-login és nem IMAP.
    Hogyan auth-olsz?

A postfixnál a master.cf-ben engedélyezett az smtpd és a dovecot?
    -o smtpd_sasl_type=dovecot

• klt válaszolt erre.

[törölve] Debugolhatjuk a dovecot-ot, de továbbra is úgy vélem, a mail.log-ban kéne legyen valami.
      A postfix oda szokott írkálni, ha nem írt semmit, akkor a levelezőkliens nem csatlakozott hozzá.
      Lehet, hogy csukott 25-ös porton próbálkozik?

• [törölve]

• Szerkesztve

klt
        Igen, de minket most a maillog pont nem érdekel, mert tudjuk, hogy local küld és fogad levelet az MTA.
        A dovecot szerintem nem jól auth-ol.

• [törölve]

• Szerkesztve

klt
          Sajnos a konfigokat sem látjuk, nekünk ennyivel még nehezebb..
          Gondolom küldésnél is hitelesít(ene).

[törölve] Amikor bejelentkezik a VPS-ére és onnan próbál levelet küldeni, akkor sikerül neki. Írja is, hogy hotmail-re elment a levél sikeresen. Tehát valamilyen szinten a postfix működik neki.

Én úgy látom, akkor van problémája, amikor otthonról, a Thunderbird-jével próbál küldeni. Látni kellene, egyrészt a main.cf-et, másrészt azt, hogy van nála beállítva a TB, különösen az SMTP szekció.

• [törölve]

• Szerkesztve

gytoth Amikor bejelentkezik a VPS-ére és onnan próbál levelet küldeni, akkor sikerül neki. Írja is, hogy hotmail-re elment a levél sikeresen. Tehát valamilyen szinten a postfix működik neki.

Kösz, hogy leírtad ugyanazt amit én. 😅
            Az a baj, hogy nem látunk semmilyen configot, meg logokat..

A dovecot configot innen másoltam:
            https://doc.dovecot.org/configuration_manual/howto/simple_virtual_install/
            Az enyémben csak a könyvtár más, a config nagy része azonos.

Nem tudom, miért POP3-at állítottam be, az véletlen lehetett. IMAP-ot szoktam használni, ezért ezt is átállítottam IMAP-re.

A debug a következőt tartalmazza:

Oct 19 19:29:34 auth: Debug: Loading modules from directory: /usr/lib/dovecot/modules/auth
            Oct 19 19:29:34 auth: Debug: Module loaded: /usr/lib/dovecot/modules/auth/lib20_auth_var_expand_crypt.so
            Oct 19 19:29:34 auth: Debug: Read auth token secret from /var/run/dovecot/auth-token-secret.dat
            Oct 19 19:29:34 auth: Debug: passwd-file /etc/dovecot/passwd: Read 1 users in 0 secs
            Oct 19 19:29:34 auth: Debug: auth client connected (pid=*ID*)
            Oct 19 19:29:34 auth: Debug: client in: AUTH    1       PLAIN   service=imap    session=I55ijWbrIrpOXKBX        lip=*IP*     rip=*IP*        lport=143       rport=47650
            Oct 19 19:29:34 auth: Debug: client passdb out: CONT    1
            Oct 19 19:29:34 auth: Debug: client in: CONT<hidden>
            Oct 19 19:29:34 auth: Debug: passwd-file(*EMAIL*,*IP*,<I55ijWbrIrpOXKBX>): lookup: user=*EMAIL* file=/etc/dovecot/passwd
            Oct 19 19:29:34 auth: Debug: client passdb out: OK      1       user=*EMAIL*
            Oct 19 19:29:35 auth: Debug: master in: REQUEST 3178758145      *ID*    1       4e8de263521d48a70c20948734a0e78b        session_pid=*ID*        request_auth_token
            Oct 19 19:29:35 auth: Debug: master userdb out: USER    3178758145      *EMAIL*        uid=2000        gid=2000        home=*DIR*       auth_token=afd03600665d87d00e8d3b9c03ebfbf051ee8dfc
            Oct 19 19:29:35 imap(*EMAIL*)<*ID*><I55ijWbrIrpOXKBX>: Debug: Effective uid=2000, gid=2000, home=*DIR*
            Oct 19 19:29:35 imap(*EMAIL*)<*ID*><I55ijWbrIrpOXKBX>: Debug: maildir++: root=*DIR*/*NAME*, index=, indexpvt=, control=, inbox=*DIR*/*NAME*, alt=
            Oct 19 19:29:35 imap(*EMAIL*)<*ID*><I55ijWbrIrpOXKBX>: Debug: Mailbox INBOX: Mailbox opened because: SELECT
            Oct 19 19:29:50 auth: Debug: auth client connected (pid=*ID*)
              • [törölve]

• Szerkesztve

Elektromann

Itt már IMAP van azt látom de sokkal okosabb nem lettem.
              Mi van a /etc/dovecot/passwd fájlban?
              Hogyan autentikálsz?
              Felhasználónév jelszó?

A postfix-nál a main.cf és master.cf-be mi van ami a dovecotot illeti?

Itt egyébként úgy néz ki, hogy csatlakozott:
              Oct 19 19:29:50 auth: Debug: auth client connected (pid=ID)

Arról is van logod mit ír amikor próbálsz küldeni?
              Közben megnézheted a postfix maillogot is hátha írt abba is.

[törölve]

[törölve] Arról is van logod mit ír amikor próbálsz küldeni?

Erre próbáltam kilyukadni pár üzenettel korábban.

• [törölve]

• Szerkesztve

klt próbáltam

Igen, de akkor még a dovecot imap helyett pop3-at próbált használni és nem volt client connected sem csak, hogy nem tud csatlakozni, így akkor még értelmetlen lett volna a maillogot nézni.

[törölve]

Mint említettem, a linken található leírás alapján csináltam. A passwd tartalmazza az authentikációt ebben a formában:

timo@example.com:{PLAIN}hello123::::::

Jelenleg nincs titkosítva a jelszó, azzal később szeretnék kísérletezni.

Mivel az oldal nem írt semmit a postfix configról, így azt nem módosítottam. Ott csak a virtuális fiókra vonatkozó beállítások vannak.

Azt pedig ez alapján állítottam be:
                  https://serverspace.io/support/help/postfix-virtual-mailboxes-ubuntu-20-04/

Arról is van logod mit ír amikor próbálsz küldeni?

A debugos log, és a dovecot-info logon kívül nincs más bejegyzés sem a dovecot, sem a postfix maillog-ban.

• [törölve]

• Szerkesztve

Elektromann

Sajnos a postfixes howtoo-ban nem telepítenek mellé dovecotot tehát rossz howtoot néztél.
                    A dovecot configot meg csak ugy howtoo nélkül bemásoltad..

Ilyesmi leírás kell neked ahol postfixet és dovecotot IS konfigurálnak 1 howtoo-ban:
                    https://www.linuxbabe.com/mail-server/secure-email-server-ubuntu-postfix-dovecot

Pl a /etc/postfix/master.cf fájlban a submission résznél ez kell legyen:

submission     inet     n    -    y    -    -    smtpd
                      -o syslog_name=postfix/submission
                      -o smtpd_tls_security_level=encrypt
                      -o smtpd_tls_wrappermode=no
                      -o smtpd_sasl_auth_enable=yes
                      -o smtpd_relay_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject
                      -o smtpd_recipient_restrictions=permit_mynetworks,permit_sasl_authenticated,reject
                      -o smtpd_sasl_type=dovecot
                      -o smtpd_sasl_path=private/auth

Ha titkosítást is akarsz akor az smtps rész is kell stb..
                    Valószínű nem csak a master.cf-be hanem a main.cf-be is kell írnod.

De ezt már napokkal ezelőtt kérdeztem egyébként.

Ennyivel később: egy hónap

[törölve] Köszönöm a leírást. Most volt időm vele foglalkozni, de még mindig nem jó. Először beállítottam titkosítás nélkül, ugyan úgy nem működözz, ugyan azt a választ kaptam a szervertől, mint korábban. Gondoltam kipróbálom titkosítással, mert az egyébként is szeretnék, az óta egyáltalán nem érem el a szervert. Találtam egy hibaüzenetet a dovecot.log-ban, amit nem értek. Főként azért nem értem, mert pop3-login-t ír, holott imap-pal próbálom elérni.

Nov 18 16:06:24 pop3-login: Error: Diffie-Hellman key exchange requested, but no DH parameters provided. Set ssh_dh=</path/to/dh.pem
                        • [törölve]

• Szerkesztve

Elektromann

Hali,
                        Mutasd meg a következő fájlokat:

/etc/postfix/main.cf
                        /etc/postfix/master.cf
                        /etc/dovecot/dovecot.conf 

Meg még amibe írtál azt is.
                        Arra emlékszem, hogy tudsz küldeni kívülre, de válaszolni is tudsz rá és meg is kapod?
                        Csak, hogy tisztázzuk, hogy a postfix megfelelően küld/fogad leveleket.

Meg egy netstat -tulpen kimenetet is mutass légyszi, hogy lássam milyen portok aktívak.
                        Ha a netstat nincs fent, akkor egy apt install net-tools segít.

Meg az aktív firewall szabályokat is elküldheted iptables-save.

Alternetív megoldásként használhatsz kész docker imaget is amit csak használni kell.
                        https://hub.docker.com/search?q=postfix+dovecot

Itt van pl ez:
                        https://hub.docker.com/r/mailu/postfix

Ebben van IMAP, TLS, Letsencrypt!, outgoing DKIM, anti-virus scanner, Antispam, auto-learn, greylisting, DMARC és SPF.

Ezeket mind összetákolni elég macerás ha nem értesz hozzá.
                        Ha meg nincsenek benne pl SPF record, akkor spamba kerül az email. Pár dolgot azért ki lehet hagyni.
                        A domain kezelőjéhez is hozzá kell férned és csak fix IP-ről tudsz biztonságosan email szervert üzemeltetni.
                        Ehhez a dinamikus IP nem jó, mert hamar feketelistás lesz.
                        De ha csak arra kell, hogy magadnak küldj pl jelentéseket és nem használod gmail helyett fő hivatalos emailednek, akkor jó.
                        Kérdés mire kell ez most. ?

Ennyivel később: 6 nap
                        • [törölve]

• Szerkesztve

Elektromann

main.cf:

Ez itt mi? :-)
                        Igy biztos, hogy megtalalja a certifikatot? Van egyeltalan?

smtpd_tls_cert_file=/etc/letsencrypt/live/mail.DOMAIN/fullchain.pem
                        smtpd_tls_key_file=/etc/letsencrypt/live/mail.DOMAIN/privkey.pem

Biztos, hogy ez a hostneved?
                        myhostname = mail.DOMAIN

A "mydestination" miert van kikommentelve?

Van egyeltalan ilyened?
                        ls /home/virtualmail

Ezt csak ugy bemasoltad valahonnan igaz?
                        Full shit az egesz.

master.cf:

Itt meg ki van kommentelve az "smtps" resz teljesen.

dovecot.conf:

Igy ez nem fog menni.

Ha nem tudod mit csinalsz, irtam fentebb ott van a docker image ami mar kesz van csak hasznalni kell.
                        Ott meg tudod nezni hogyan van osszerakva jol.

[törölve] Igen, ez így működik. Legalább is működött, még nem akartam a titkosítást megcsinálni.

Biztos, hogy ez a hostneved?

Nem ez a domain nevem, de ha nézted a korábbi hozzászólásaimat, láthattad, hogy ott is hasonlóképpen takarom el azokat az adatokat, amiket nem akarok megjeleníteni nyilvánosan (nem fogom elmagyarázni, miért). A lényeg, hogy a *DOMAIN* helyén mindenhol valós domain szerepel, amit a böngészőben meg is lehet nyitni (csak nincs benne tartalom).

[törölve] A "mydestination" miert van kikommentelve?

Azért, mert virtuális fiókokat használok, ilyen esetben erre nincs szükség. A gomain nevet is abból a file-ból szedi, amiből a felhasználókat. virtual_mailbox_maps = hash:/etc/postfix/virtualmaps

[törölve] Van egyeltalan ilyened?
                          ls /home/virtualmail

Igen, van, ezt hoztam létre a virtuális felhasználóknak.

[törölve] Ezt csak ugy bemasoltad valahonnan igaz?

Nem csak bemásoltam. A mintát interneten néztem, de a saját igényeim szerint alakítottam ki a configot.

[törölve] Ha nem tudod mit csinalsz, irtam fentebb ott van a docker image ami mar kesz van csak hasznalni kell.

Egyedi igényeim vannak, az előre elkészített config nem biztos hogy jó nekem. Ha meg azért írtad, mert reklámozol egy terméket, akkor főleg nem kell.

Ha ilyen kérdéseid vannak, értesz egyáltalán hozzá? Kezdő vagyok szerver kezelés tekintetéből, a mail serverrel csak most kezdtem el foglalkozni, ezért nem sokat tudok még a dologból. A válaszodból viszont azt látom, hogy te még annyira sem értesz hozzá, mint én.

• [törölve]

• Szerkesztve

Elektromann A válaszodból viszont azt látom, hogy te még annyira sem értesz hozzá, mint én.

Csak 13-15 eve uzemeltetek mail szervereket privatban es a cegnel is ahol dolgozom linux mernokkent freebsd rendszereken es linuxokon.
                            Ettől fuggetlen nem vagyok szakertoje, de mar osszeraktam jopar konfigot veled ellentetben.
                            Olyanokat mint amiket fentebb irtam, TLS, SPF, DKIM, DMARC, clamd, spamassasin, HA mail clusterek, mail replikacio,
                            filtering/karanten, etc.

A docker kepet is lehet egyebkent modositani sajat szad ize szerint.

De te vagy a szakerto ugyhogy tovabbi sok sikert.