Ha képernyőképet csinálok, automatikusan ad neki egy nevet,
az egyik rendszeren ilyet: Képernyőkép ekkor: 2022-08-03 23-10-16.png
a másik rendszeren pedig: Screenshot from 2023-01-15 14-34-39.png
hol lehetne beállitani, hogy olyan nevet adjon a képnek, amit szeretnék??

• csuhas32 válaszolt erre.
    • Legjobb válaszcsucsu állította be

csucsu

Figyu, a Beállítások/ Billentyűzet/ Gyorsbillentyűk/ Gyorsbillentyűk megtekintése és testreszabása/ Egyéni gyorsbillentyűk-nél beállíthatsz bármit.
    Például azt, hogy a Ctrl+Alt+PrtScreen-re a GNOME Screenshot induljon el.

De akár le is cserélheted, hogy a PrtScreent megnyomva ez induljon el.

csucsu
    Melyik alkalmazással csinálod?
    Xfce4-screenshooter
    GNOME Screenshot
    Shutter
    Valami egyéb?

nin

lala2
      nincsen ilyen lehetőség, automatatikusan adja hozzá a fenti példában említett neveket.

csucsu
        Nekem a PrintScrn egy ilyen ablakot dob fel és olyan nevet adok neki, amilyet akarok (ha nem tetszik az automatikusan adott név).

parancs ikonban a neve: Take a screen...

Azt nem tudom mi. Fentebb ezt írtad: PrtSc billentyű
        Nekem ez a fentit „adja”.

Htibi
          azt meg lehet nézni, hogy az említett billentyű melyik programot indítja el ?

Valahol biztosan, de fogalmam sincs. Beépített lehetőség már az őskorból.

Ha nem a PrintScreen gombbal indítod el, hanem alkalmazásként (avagy a gnome-screenshot -i paranccsal), akkor olyan nevet adsz neki, amilyet akarsz. Akár azt is csinálhatod, hogy módosítod a gyorsbillentyűidet, hogy a gombra is ezt indítsa el.

meskobalazs

csucsu@IBM-T430:~$ gnome-screenshot -i 
            „gnome-screenshot” parancs nem található, de telepíthető így:
            sudo apt install gnome-screenshot
            csucsu@IBM-T430:~$ 

csucsu Igen, azt nem írtam, hogy ez az eszköz, amelyet korábban a GNOME használt. A 22.04 óta (egész pontosan a GNOME 42 óta) új képernyőkép-készítő eszköz került a Shellbe, amelynek nincs ez az interaktív módja.

csucsu A beállításokban letiltod a képernyőkép-készítési gyorsbillentyűket, majd felveszed egyéni gyorsbillentyűként. A következők a releváns kapcsolók:

• -a terület (ez volt régen a Shift+PrintScreen)
                • -w ablak (ez volt régen az Alt+PrintScreen)

Minden másra ott a man 🙂

csucsu
                Elkeszult a kepernyofelvetel -> a tarolasi konyvtarban (pl. "Kepek") jobb katt. a kepre ->
                a legordulo menuben nincs olyan opcio hogy "Atnevezes" ?

lala2 nem adja ki a választási lehetőséget, rögtön menti a képet a saját elképzelése szerint.

csucsu
                    Ezt a sajat elkepzelese szerint mentett kepet nem lehet atnevezni ? Utolag ?

lala2 később át lehet nevezni a fájlkezlőben őket, azzal nincs gond.
                      Csak gondoltam előre be lehetne állítani egy tetsző szöveget.