csucsu
Melyik alkalmazással csinálod?
Xfce4-screenshooter
GNOME Screenshot
Shutter
Valami egyéb?

nin

lala2
    nincsen ilyen lehetőség, automatatikusan adja hozzá a fenti példában említett neveket.

csucsu
      Nekem a PrintScrn egy ilyen ablakot dob fel és olyan nevet adok neki, amilyet akarok (ha nem tetszik az automatikusan adott név).

parancs ikonban a neve: Take a screen...

Azt nem tudom mi. Fentebb ezt írtad: PrtSc billentyű
      Nekem ez a fentit „adja”.

Htibi
        azt meg lehet nézni, hogy az említett billentyű melyik programot indítja el ?

Valahol biztosan, de fogalmam sincs. Beépített lehetőség már az őskorból.

Ha nem a PrintScreen gombbal indítod el, hanem alkalmazásként (avagy a gnome-screenshot -i paranccsal), akkor olyan nevet adsz neki, amilyet akarsz. Akár azt is csinálhatod, hogy módosítod a gyorsbillentyűidet, hogy a gombra is ezt indítsa el.

meskobalazs

csucsu@IBM-T430:~$ gnome-screenshot -i 
          „gnome-screenshot” parancs nem található, de telepíthető így:
          sudo apt install gnome-screenshot
          csucsu@IBM-T430:~$ 

csucsu Igen, azt nem írtam, hogy ez az eszköz, amelyet korábban a GNOME használt. A 22.04 óta (egész pontosan a GNOME 42 óta) új képernyőkép-készítő eszköz került a Shellbe, amelynek nincs ez az interaktív módja.

csucsu A beállításokban letiltod a képernyőkép-készítési gyorsbillentyűket, majd felveszed egyéni gyorsbillentyűként. A következők a releváns kapcsolók:

• -a terület (ez volt régen a Shift+PrintScreen)
              • -w ablak (ez volt régen az Alt+PrintScreen)

Minden másra ott a man 🙂

csucsu
              Elkeszult a kepernyofelvetel -> a tarolasi konyvtarban (pl. "Kepek") jobb katt. a kepre ->
              a legordulo menuben nincs olyan opcio hogy "Atnevezes" ?

lala2 nem adja ki a választási lehetőséget, rögtön menti a képet a saját elképzelése szerint.

csucsu
                  Ezt a sajat elkepzelese szerint mentett kepet nem lehet atnevezni ? Utolag ?

lala2 később át lehet nevezni a fájlkezlőben őket, azzal nincs gond.
                    Csak gondoltam előre be lehetne állítani egy tetsző szöveget.

Nálam Ubuntu 22.04-en van egy Képernyőkép nevű alkalmazás (szerintem ez a GNOME screenshot), az fel van véve a kedvencek közé. Ha képernyőképet akarok készíteni, akkor ezt használom és nem a PrtScreen gombot.
                      A folyamat végén választhatok nevet, mentési helyet az elkészülő fényképnek.

Ez neked nem lenne jó megoldás?