klt Nem változott semmi. De azért köszi, az eddigieket is.

• klt válaszolt erre.

andy2.0 Nincs mit. Mivel belül jól működik, és a névfeloldás is láthatóan megy, az átjáró körül keresgetném a hibát.

Partvonalról laikusként bekiabálnék: ipv4, ipv6 miatt nem lehet?

csuhas32 csuhas32 mint laikus? Régen jártam már erre, de ez a nick elég ismerős 🙂
      Éppen lehet, de nem tudom hogyan. Le kéne tiltani az ipv6-ot?

• klt válaszolt erre.

andy2.0

andy2.0 . Le kéne tiltani az ipv6-ot?

Egy próbát megér a dolog.
        Az álmoskönyv szerint:

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6=1
        sudo sysctl -w net.ipv6.conf.default.disable_ipv6=1
        sudo sysctl -w net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6=1

Ez csak átmenetileg tiltja le.
        Utána elvileg

enp3s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
                inet 172.16.1.231  netmask 255.255.0.0  broadcast 172.16.255.255
                inet6 fe80::a69d:9247:3784:968b  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>

az inet6 sor itt nem fog látszani.
        Reboot után ipv6 bisszajön, ha örökre le kell tiltani, akkor a beállításokat az /etc/sysctl.conf -ba be kell jegyezni.

klt Kiadtam a parancsokat, a helyzet változatlan.

• klt válaszolt erre.

andy2.0 Ellenőrizted, hogy ténlyeg nincs ipv6?
          Az ifconfig kimenetében nem volna szabad inet6 sornak lennie...

Na az a helyzet, hogy itt vagyok otthon és erre a hálózatra simán minden gond nélkül csatlakozott. Még megnézem majd a Wi-Fi-n is, de reméljük minden OK. Nem lehet, hogy az oktatási hálózat miatt volt, hogy valami központi tűzfal nem engedte? Mert helyileg szerintem nincs a suliban nálunk ilyen korlátozás.

• klt válaszolt erre.

andy2.0

andy2.0 Wi-Fi-n is, de reméljük minden OK.

Azért nézd meg azifconfigés a route kimeneteit. Hátha valami nüansznyi különbség szemet szúr...

andy2.0 valami központi tűzfal nem engedte?

A Windows-t meg kiengedte volna ugyanazon a gépen?

klt

A Windows-t meg kiengedte volna ugyanazon a gépen?

Igen, ez hülyeség. Nem tudom akkor...

• klt válaszolt erre.
                andy2.0 a következőre módosította a címet: [MEGOLDVA] Friss Linux Mint 21.1 Xfce, nincs internet.

andy2.0 "Nagyítóval" megnézném Windows alatt a TCP IP beállításait. Aztán összevetném azzal, ami a Linux-on van. Minden felfedezett különbség rettentő gyanús! (Ha van ilyen egyáltalán)

andy2.0 Ez így nem ér! Áttoltad a döglött lovat a másik utcába!
                  🤣
                  Így sosem tudjuk meg, mi volt a baj.
                  🙂

klt Bocsi... a lényeg, hogy lakossági felhasználásban működnie kell. Ha nem lenne jó, úgyis visszahozza.
                    Nem döglött ló... ez egy olyan ló ami bizonyos körülmények között nem működik rendesen, de a gazda istállójában igen 🙂

Ennyivel később: egy év