egy éve csináltam utoljára LIVE mentést, gondoltam itt az ideje egy új mentésre,
de ezt az üzenet adja ki:

Az élő rendszer létrehozása megszakadt!
A művelet során kritikus változások történtek a fájlrendszerben.

valaki tudna segíteni mi történhetett ?

Ubuntu 22.04

csucsu
    Pontositsunk: A grafikus Systembackel szeretnel letrehozni a belakott rendszerrol egy .iso
    kepfajlt? Es ezt a hibauzenetet kapod? A .sblive konyvtar elkeszult? mekkora a merete?

lala2 A .sblive konyvtar elkeszult?
      nem készíti el, itt írja ki a hibát

Szerintem ez belső hiba. A Systemback egy üres névvel ellátott könyvtárbejegyzést pufferelt. Tehát hiányzik a fájl neve:
      /home/tom/ <hiányzó_ fájl_neve>
      Lehet, hogy van egy könyvtár (a /home/tom felhasználó home könyvtárában) speciális karakterekkel vagy valami hasonlóval.

Köszönöm a segítséget, megnézem.
      Tom

Megnéztem, nem látok semmi szabálytalanságot...mi lenne ha kitörölném a /home alatti systemback könyvtárat? Ez azt gondolná a programnak, hogy ez az első biztonsági mentés?

csucsu

az előzőt találtam interneten, és ez lett a vége:

Miután mélyebbre néztem a fában, szabálytalan formát találtam az egyik fájlnévben. Javítva, a Systemback most működik. Köszönöm a gyors választ és a tudást.

ez Tomnak sikerült, de én most hogyan keressek egy hibás fájl nevét ???

a systemback programot elindítva terminálban

ezt a hibát írta ki:

Az alábbi hard link létrehozása közben hiba történt:

/var/.sblvtmp/var/snap/firefox/common/host-hunspell/en_CA.aff

Referencia link:

/var/snap/firefox/common/host-hunspell/en_CA.aff

ezeket töröljem ki ?

Vagy töröld a systemback file-t és úgy futtasd.. Persze a létrehozott mentéseket is majd reboot és /mappa/systemback.sh -n

Törlés:

sudo chattr -Rfi /mappa/SB_tR2FQI9we9Bwz90r6CY8
          sudo rm -rf /mappa/SB_tR2FQI9we9Bwz90r6CY8

csucsu
            szerintem a /var/snap mappat mellozni kellene.
            jobban mondva barmit ami snap

csucsu
              "ezeket töröljem ki ?"
              En atneveznem oket (pl.: en_CA.aff_old -ra vegzodjenek.)
              Ezutan probalnek uj live mentest kesziteni.
              Ha sikerul, akkor ezt kiirva pen.-re majd inditva, kiderulhetne hogy ezeknek az atnevezeseknek
              milyen hatasa lett a snap-el telepitett alkalmazasokra a mentesen.

lala2 nem lehet őket kitörölni, még sudo-val sem
                sudo mc

• klt válaszolt erre.

csucsu

csucsu nem lehet őket kitörölni, még sudo-val sem

Én minden ilyesmit root-ként csinálok, sudo su után.

Nem teljesen ugyanaz, mintha simán sudo-znál, ezzel a múltkor szembesültem.
                  Próbáld meg root-ként is!

csucsu Akkor valószínűleg úgy van csatolva, a mount megmondja, hol van valójában.
                    Sejtem, hogy valami loop device lesz, amit a snap varázsol oda.
                    A snap a bűnös, tuti, hogy a systemback is ezen hasal el.
                    Totális snaptalanítás után szerintem nem lenne gond, de innen passzolom a kérdést.

klt a visszaállítási pontot megcsinálta a systemback, de 5 perc múlva a LIVE mentést már nem

csucsu
                      "hogyan tudom mellőzni ?"

Csak elmeleti sikon: (Kiprobalni nem tudom, mert a rendszerem Mint 21.1 snap mentes)
                      /etc/systemback konyvtar tartalmaz 3 fajlt. https://ibb.co/wyCX033
                      Ezek kozul - szerintem - a "systemback.excludes" lehet az erdekes (nalam ures)
                      Ha ide bemasolod es mented ezt:
                      /var/*
                      akkor elmeletileg kihagyja a live keszitesbol a snap-el kapcsolatos dolgokat (is).
                      Ha igy lefut a live keszites, akkor kiirasa utan kiderulhet hogy mit "herelt ki" a live rendszerbol.

Mas: A bevezetoben irod "egy éve csináltam utoljára LIVE mentést"
                      A friss telepitesu 22.04-rol csinaltad? ... Vagy meg az elozo 20.04-rol?
                      Azert kerdezem, mert ha jol tudom a 22.04-en levo Firefox alapertelmezetten snap-es telepitesu
                      es ennek ellenere sikeres volt akkor a live keszites?

lala2
                        igen, a 22.04 akkori állapotában készült a LIVE mentés.

lala2 beírtam a var tiltást, de nem használt
                        https://i.imgur.com/b5kmYjp.png