klt Még mindig nyomkodtok mindent össze-vissza, hadd kopjanak azok a gombok.
LINUX alatt vagyunk, nem vidovs alatt !

Egér balgomb lenyom, odébbhúz: ezzel már ki is jelölted. Semmi többi nyomkodás...

Átmész másik programba, terminálba, odarakod az egeret, ahol a kijelölt szövegedre szükség van, és KÖZÉPSŐ egérgomb. Hopp! A szöveg már ott is van. Semmi nyomkodás.

Persze tik Windózom szocializálódtatok, és imádtok nyomkodni.
Nekem hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor a Windowsban is megjelent az egyszeres kattintás. Éljen (tovább) az egérgomb!

a mester

csuhas@iklubradio:~$ sudo parted -l
    [sudo] csuhas jelszava: 
    Típus: ATA KINGSTON SMS200S (scsi)
    /dev/sda lemez: 120GB
    Szektorméret (logikai/fizikai): 512B/512B
    Partíciós tábla: msdos
    Lemezjelzők: 

Szám  Kezdet  Vég    Méret  Típus    Fájlrendszer  Jelzők
     1    1049kB  120GB  120GB  primary  ext4

csuhas@iklubradio:~$ 

Bocsánat az OFF-ért, csak kipróbáltam, hogy ezzel a módszerrel kimásoltam innen a parancsot a terminálba, onnan az eredményét meg ide vissza.
    Ez tök jó!
    [Forrás]
    Balegér lenyom, húz
    [Cél]
    középső lenyom.
    (Enter, jelszó, enter)
    Balegér lenyom, húz;
    ...
    középső lenyom.
    Meg kellene jegyeznem!

Szerk: Mutattam az asszonynak, kérdezte, hogy: – Ezt a benti gépen is lehet? Óóóó hát nem fogunk mi ezentúl annyit nyomkodni! :-)

• klt kedveli ezt.

a mester Persze, csak legyen középső gomb.
    Szerk.:
    Basszus, most nézem, hogy a tapipadon van ilyen beállítás: három ujjas kattintás: középső gomb.
    Bekapcsolva, és így lehet "mesterkedni" a kijelöléssel 😃

Hiába na, ma is tanultam valamit!

Csupán hosszú évek óta szajkózza a mesterünk ezt a megoldást. De miért nem jegyzi meg a sok fórumlakó? Nem az egyszeri látogató, hanem a régi és állandó szereplők?
    Erre kellene egy jó válasz. Nyissak egy új témát? :-D

Htibi a következőre módosította a címet: Rendszerválasztás induláskor.

Htibi
      Inkább ennek a témának írd át a címét „Sziasztok!”-ról
      „Az Ubuntu telepítése után a gép indításakor a Windows nem választható”
      vagy
      „Szöveg kijelölése, másolása és beillesztése egyszerűen egérrel Linuxon”-ra.
      :-D
      Szerk: Már megint megelőztél! :-)

Gorkie75
      Tegnap valahogy nem tértünk ki rá, de GPT particiós tábláról és EFI system partícióról lévén szó, a gép indításakor a gép boot-menüjét előcsalogatva is tudnál választani a telepített rendszerek közül.
      Ha most elindítod a gépet és megnyomod a megfelelő gombot (sajnos nem tudom megmondani, hogy melyik az, mert gépenként [jobban mondva alaplaponként] változik, a főgépemen nálam az F12), akkor eléd dob egy menüt, amiben most szinte biztosan ez van:
      Refind
      Ubuntu
      Windows
      ...
      A rEFInd telepítése előtt pedig ez volt:
      Ubuntu
      Windows
      ...
      Szóval így is indítható lett volna a Windows, ezzel annyi a gond, hogy nem jelenik meg automatikusan, a rEFInd viszont igen.

Gorkie75
      Még egy kiegészítés:
      Az EFI system partíciót a rendszer a /boot/efi könyvtárba csatolja fel, ennek a tartalmát az alapértelmezett fájlkezelőben még csak meg sem tudod nézni, nincs hozzá jogosultságod, a Midnight Commanderrel azonban bele lehet lesni, sőt emlékeim szerint akár módosítani is lehet rajta.
      A Midnight Commander telepítése:
      sudo apt install mc
      VIGYÁZAT! Haladó szintű rész következik, ha nem kellő körültekintéssel járunk el, károkat is tehetünk a rendszerünkben!
      A Midnight Commander indítása rendszergazdai joggal:
      sudo mc
      Itt már bele tudunk kukkantani a /boot/efi könyvtárba...

Ha a rEFInd visszaszámlálási ideje számunkra nem felel meg, akkor például a
      sudo nano /boot/efi/EFI/refind/refind.conf
      paranccsal tudjuk megnyitni rendszergazdai joggal futó szövegszerkesztővel a konfigurációs fájlt, melyben a timeout sorban szereplő értéket kell átírnunk igényünk szerint.
      Például
      timeout 10-ről timeout 5-re.
      A kezdeményezett változtatás kiírását (mentését) a Nanoban a Ctrl+O-val tudjuk kezdeményezni, utána kell nyomnunk egy enter-t, a Nanoból a Ctrl+X-szel tudunk kilépni.
      Nem biztos, hogy kell, de a biztonság kedvéért én utána szoktam tolni egy
      sudo dpkg-reconfigure refind-ot.

csuhas32 De ha már egy sudo-s mc-vel ott vagy, akkor azért hívod a nano-t, mert

• azt szoktad meg
        • mások azt javasolták
        • nem is ismersz mást...

Mert az mc F4-gyel ugyanúgy megnyitná szerkesztésre. Ismét csak kevesebb gombnyomkodás 🙂

a mester

Mert EGYSZER próbáltam használni az mcedit-et, de nem tudtam vele elmenteni a fájlt és traumás lettem, menekültem vissza a Nanohoz, hisz azt már ismerem.
          Ez gyött:

Select an editor.  To change later, run 'select-editor'.
            1. /bin/nano        <---- easiest
            2. /usr/bin/mcedit
            3. /usr/bin/vim.tiny
            4. /bin/ed
          Choose 1-4 [1]: 

Nekem a kényelmes az első opció választása lenne, de ennyivel nyilván nem fogom megúszni, bizonyára 2-es megjelölése a mai penzum.
          Szerk: Na sikerült az mcedittel megnyitnom, átírnom, mentenem, lehet, hogy ez régebben is ment, kilépni nem tudtam az mceditből csak a jobb felsőben található X-re kattintva. Szerintem ez lehetett az, amiért én egykor visszamenekültem a Nanohoz, ahhoz nem kell nekem egér.

a mester

Na!
            F4-gyel megnyitom szerkesztésre (mcedit), F2-vel mentem és az Esc-et kétszer megnyomva kilépek szerkesztőből. :-)

csuhas32
            Ubuntu Gnome alatt megnyilik admin. jogosultsaggal a grafikus gedit szovegszerkeszto erre a
            parancsra?
            pkexec gedit

lala2
              Bekéri a jelszavam, de nálam most nem nyílik meg. (Megnéztem, mert már nem emlékeztem a környezetre, nem a Waylandet használom.)

csuhas@jammy:~$ pkexec gedit

(gedit:7340): Gtk-WARNING **: 12:10:51.931: cannot open display: 
              csuhas@jammy:~$ 

Szerk:
              Viszont a fájlkezelőben (Nautilus) a Ctrl+L majd
              admin://
              vagy
              admin:///boot/efi/EFI/refind/
              szépen bekéri a jelszavam és működik is, jobb egérgombbal a refind.conf-ra kattintva ki tudom választani, hogy a Szövegszerkesztővel nyissa meg, újra bekéri a jelszavam és rendben tudom szerkeszteni, menteni a fájlt a Gedittel.

csuhas32

csuhas32 Viszont a fájlkezelőben (Nautilus) a Ctrl+L majd
                admin://

MATE felületen (Caja fájlkezelő) ez szintén működik.

csuhas32
                  Nalam Mint alatt sem nyilt meg a xed alapertelmezetten admin, jogosultsaggal (telepites utan)
                  Szerkesztenem kellett a .bashrc fajlt ezzel hogy megnyissa:
                  alias pkexec="pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY"
                  https://ibb.co/bPYTwtS
                  De valoszinu ez is jo: (pelda)
                  gedit admin:///etc/default/grub

klt

A Linux Mint 21.1 Cinnamon felülettel dettó megette, mondjuk nem olyan meglepő, mert most néztem, hogy a Nemo a fájlkezelő, ami, ha minden igaz Nautilus fork.

@lala2 Szintén ezen rendszer alatt az
                  xed admin:///etc/default/grub-ra hibát kaptam, viszont az
                  admin:///etc/default/
                  működött, jobb egérgombbal meg tudtam nyitni a grub fájlt a Xeddel.

csuhas32
                    Erdekes ... szinten Mint 21.1 Cinnamon. Erre a parancsra:
                    xed admin:///etc/default/grub
                    kaptam egy ures xed, es egy jelszobekero ablakot.
                    https://ibb.co/3cd7R1P
                    A jelszo beirasa/enter utan jelent meg a grub fajl tartalma.
                    https://ibb.co/PYFcnWD
                    Szerkeszthetoen,
                    (Lehet hogy nalam a .bashrc fajl szerkesztese miatt kulonbozik a Tiedtol?)
                    Szerk.: pkexec-el:
                    https://ibb.co/1rDSX24