Van itthon 2 Ubuntu 22.04 gép. Van, hogy az egyik gépre már letöltöttem valamit nem szeretném újra letölteni csak átmásolni ftp-n keresztül. Filezilla nem enged, nem jön létre a kapcsolat elutasítva. Nautilus: ftp://név:jelszó@192.16.0.29:21 szerint tűzfal tiltja. Én nem állítottam be. Terminál:

marta@HP-marta:~$ ping 192.168.0.29
PING 192.168.0.29 (192.168.0.29) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.0.29: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.453 ms
64 bytes from 192.168.0.29: icmp_seq=2 ttl=64 time=0.531 ms
64 bytes from 192.168.0.29: icmp_seq=3 ttl=64 time=0.580 ms
64 bytes from 192.168.0.29: icmp_seq=4 ttl=64 time=0.530 ms
64 bytes from 192.168.0.29: icmp_seq=5 ttl=64 time=0.617 ms
64 bytes from 192.168.0.29: icmp_seq=6 ttl=64 time=0.543 ms
64 bytes from 192.168.0.29: icmp_seq=7 ttl=64 time=0.604 ms
^C
--- 192.168.0.29 ping statistics ---
7 packets transmitted, 7 received, 0% packet loss, time 6147ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.453/0.551/0.617/0.051 ms
marta@HP-marta:~$ ftp 192.168.0.29
ftp: Can't connect to `192.168.0.29:21': Kapcsolat elutasítva
ftp: Can't connect to `192.168.0.29:ftp'
ftp> 

Létre kéne hozni egy külön ftp-felhasználót? valamilyen /etc/ftp.configban állítani valamit?
Egyébként oda vissza nem működik se a 29 végűről se a 31 végűről nem tudok kapcsolódni.
Előre is köszönöm a segítséget

• sömike és Kittus2 válaszolt erre.
  • Amit leírtál abból csak az hiányzik, hogy futnak-e az FTP-kiszolgálók, illetve hogy pontosan hogyan lettek beállítva.

Illetve miért épp FTP? Egy SFTP-vel sokkal egyszerűbb dolgod volna, meg akkor már lenne egy működő SSH-d is.

Amit leírtál abból csak az hiányzik, hogy futnak-e az FTP-kiszolgálók, illetve hogy pontosan hogyan lettek beállítva.

Illetve miért épp FTP? Egy SFTP-vel sokkal egyszerűbb dolgod volna, meg akkor már lenne egy működő SSH-d is.

KiralyMarta nem szeretném újra letölteni csak átmásolni ....

Szerintem erre allkalmas lehet egy egyszerű hálózati megosztás is.
      Vagy mindenáron FTP kell?

meskobalazs
        Köszönöm a válaszokat de tegnap abba kellett hagyni a számítógépet. Tehát gondoltam felrakom a filezillát ez telepítésközben minden beállítást elvégez és használom. (ez használhatnám a windowsos gépről is) Alap feltevésem volt ha megy a filezilla megy az ftp is. Hogy nézzem meg hogy fut-e? miért ez mert ezt gondoltam egyszerűnek, és a win-en is megy.

sömike
        Nem minden áron, de ubuntu alatt nem ismerem a hálózati megosztást. Utána nézek. Köszönöm.

Én nem vagyok egy nagy szaki, lehet van jobb megoldás is, például a rumba, de a kezdetekkor csináltam néha szambázást a linuxos és windowsos gépek között. Nem volt túl bonyolult.
          https://itslinuxfoss.com/how-to-install-and-use-samba-on-ubuntu-20-04/

Szerk: Olvastam itt már hasonló témában olyan hozzászólást az értőktől, hogy nem biztos, hogy ehhez szervert kell csinálni a gépből és még soha nem jártam a végére, de sokat hallottam emlegetni az ssh-t, így mindig is érdekelt egy kicsit, egyszer bele kellene ugrani.
          Találtam egy videót, eszerint az openssh működhet ubuntus és windowsos gép között: https://youtu.be/Wlmne44M6fQ

KiralyMarta
            Jobb gomb a mappára -> Tulajdonságok -> Helyi Hálózati Megosztás fül -> pipa a "Mappa megosztása" négyzetbe.
            Lehet, hogy telepíteni kell a megosztásos cuccokat, de erről szól neked. Elméletileg.
            Ha telepíteni kell valamit, lehet érdemes egy ki-be jelentkezés csinálni, ne adj' Isten egy újraindítást.
            Ha a két gép között megfelelő a hálózati kapcsolat, akkor ennek működnie kell. Elméletileg.

sömike
              Nem kell sem ki-be jelentkezés vagy újraindítás.
              Ubuntuban a kényelem a legjobb, mindent is megcsinál a felhasználó helyett.
              Jelen esetben be konfigurálja a samba-t.
              Csak használni kell, a biztonságot a csomagkarbantartók biztosítják (😇).

sömike

Kúsznak elő az emlékek, már elfelejtettem, hogy miként kellett létrehozni, de tényleg ilyen egyszerű volt. Ki-bejelentkezés talán igen, de újraindítás szerintem nem kell, mert egyszer egy telepítés előtt live alól csináltam Samba megosztást és így mentettem le a gépben lévő lemez teljes tartalmát egy másik gépben lévő jóval nagyobb lemezre.

KiralyMarta
              Szia!
              Én első körben próbálnék verbose módban kapcsolódni a telepített és futó(?) ftp szerveredhez. Kb így:
              ftp <ftpuser>@192.168.0.29 -v
              Márha van ftp usered. Ha nincsen, és az anonimusz mód be van kapcsolva, akkor
              ftp 192.168.0.29 -v
              Aztán látod majd, hogy miért is hasal el a kapcsolat. Ha mégsem, vagy további részletekre lenne szükséged, akkor kliens oldalról léphetsz tovább debug módban (-d kapcsoló)
              Általában tűzfal problem szokott lenni a leggyakoribb hiba. ill hogy a passzív portoknak (általában tcp 5000:10000-et szoktak megadni) nincsen kinyitva/megadva egy tcp range. Gondolom TLS-el nem cifráztad, szóval a tcp 990 nem lesz releváns neked.
              Ha nagyon alapos akarsz lenni, akkor megnézed szervereden, hogy az ftp szervered hol listenel
              netstat -tuplan | grep ftp
              Ezekből elvileg látnod kellene már a körvonalat, hogy hol lehet a hiba.

• klt kedveli ezt.

sömike
              Ezt láttam a legegyszerűbbnek ezzel kezdtem. De nem tudok kapcsolódni. IP-31gép itt volt smb letöltés mappát akartam igy megosztani. A tulajdonságoknál bepipáltam a "Mappa megosztása" lehetőséget és a "Mások is....." módosítottam, kiléptem a fájlkezelőből, kijelentkeztem. IP-29 gép itt nem volt telepített kijelentkeztem módosítottam a hálózati beállításokat mint előbb.
              Egyébhelyek, megjelenik a megosztott gép neve rákatt és ott a letöltésék erre kat hitelesítés. kiválasztom a Regisztrált felhasználót(bár a másik lehetőséggel se működik) marta; WORKGROUP; jelszó. Kapcsolódás és vissza adja a hitelesítés szükséges ablakot. Ez se könnyű.

KiralyMarta Ez se könnyű.

😀
                Hát az élet nem egy habos torta!

Amikor az IP-29-es gépről meg akarod nyitni az IP-31-es gépen megosztott "Letöltések" mappát, akkor az azonosításkor az IP-31-es géphez tartozó felhasználónevet és jelszót kell megadni.

sömike
                  Azért sima torta lehetne!
                  Ezt gondoltam én is. Egyébként ha össze keverem is nagy baj nem lehet mert mind a két gépen ua. a felhasználónév és a hozzá tartozó jelszó is. Nem bonyolítom túl az itthoni gépeimet.

KiralyMarta
                    Az az érzésem, az ftp telepítéssel lehet gond. A NAS felé engedélyezés, beállítás után filezillával mind a IP-29 mind a IP-31 tudtam csatlakozni. Tehát a NAS felé működik. Lehet e probléma 2 ubuntu között hogy nem hoztam létre kifejezetten FTP usert hanem arra gondolva a megosztani kívánt könyvtárra van jogom teheát mehet. Mindegy ezt és a smb is próbálgatom ez a kettő működik a NASSAL sőt itt NAS-os segítséget kaptam vissza olvasom azt is. Köszönöm.

lala2
                      Köszönöm megnéztem, de az Ubuntu alatt nem része, se a szoftver központban se a synaotic-ban nincs flatpak ami nekem nincs és fel kéne tenni nem tudom gondolkodok.

csuhas32

A Warpinator a mintes gépen rendben, de a Xubuntun az .amd64-ből telepített kifagyott, az AppImage elindult, látták is egymást a gépek, de a fájlküldés nem sikerült.

Már tegnap is próbálgattam az ssh-t, de akkor nem jött össze, a Warpinator kudarca után újra nekiugrottam.
                      Nos, lehet, hogy ez nem lesz a te utad, de nekem sikerült ssh-n bejelentkeznem az egyik itthoni gépből a másika és látom is összes fájlt! :-)
                      Azt hiszem, ez volt az a két oldal, amit használtam:
                      https://www.ionos.com/digitalguide/server/configuration/ubuntu-ssh/
                      https://linuxize.com/post/how-to-enable-ssh-on-ubuntu-20-04/
                      Még két dolgot nem tudok:
                      – Látom a másik gép teljes tartalmát, de fogalmam sincs, hogyan tudom másolni a bármit erre gépre. (Valami kis nevetnivaló kell a fórumtársaknak is így hétvégére!)
                      – Vajon egy távoli helyről hogyan tudnék bejelentkezni?
                      Ez már így is egy óriási sikerélmény nekem, köszönöm, hogy megnyitottad ezt a témát!
                      Szerk: Az scp paranccsal sikerült egyik gépről a másikra másolnom!
                      https://unix.stackexchange.com/a/106482

csuhas32
                        Felteteleztem hogy az Ubuntu taroloiban is bent van a Warpinator - de valoban nincs bent. 🙁
                        A neten keresgelve talaltam ezt: Fuggosegek telepitese:
                        sudo apt install python3-grpc-tools python3-grpcio
                        Majd ezutan innen: http://packages.linuxmint.com/pool/backport/w/warpinator/
                        letoltottem a "warpinator_1.4.5+victoria_all.deb" fajt es a Gdebi-vel telepitettem.
                        Az inditoikonjara kattintva indult - tovabb nem foglalkoztam vele.
                        Mindezt egy live Ubuntu 22.04.2-n

lala2

Én délelőtt egy másik csomagot telepítettem a valahonnan a Launchpadről szedtem le és warpinator_1.2.9+klbkfocal1_all.deb a neve, ez fagyott ki, warpinator_1.4.5+victoria_all.deb-et én is GDebivel tettem fel és tökéletesen megy a Xubuntu 22.04-en, úgyhogy sikeresen küldtem igen gyorsan keresztbe-kasul fájlokat a Mint-Xubuntu-Android között.
                          Ez jó alternatíva lehet anyukámnak is, ha egyszer a Dropbox helyett valami mással szeretne a telefonjáról fájlokat küldeni a számítógépre.
                          Köszönöm szépen!

csuhas32
                          Mindenkinek köszönöm a segítséget, én is keresgéltem a megoldást.
                          https://linuxconfig.org/how-to-setup-sftp-server-on-ubuntu-22-04-jammy-jellyfish-linux oldal alapján feltettem az ssh-t és úgy konfiguráltam hogy létrehoztam az sftp csoportot, és abba tettem magamat (bár azt hiszem szólt már vagyok)

marta@marta-B250-HD3P:~$ sudo useradd -m marta -g sftp
                          useradd: user 'marta' already exists

Megadtam ide is a jelszavamat. Mert azt írta hogy minden sftp felhasználónak létrehozza a könyvtárat és ahhoz csak Ö fér hozzá tehet ha más nevet adok hiába másolok tehát nem mindegy vagy a config fájl írást át kell néznem.
                          Köszönök mindent.