meskobalazs
Köszönöm a válaszokat de tegnap abba kellett hagyni a számítógépet. Tehát gondoltam felrakom a filezillát ez telepítésközben minden beállítást elvégez és használom. (ez használhatnám a windowsos gépről is) Alap feltevésem volt ha megy a filezilla megy az ftp is. Hogy nézzem meg hogy fut-e? miért ez mert ezt gondoltam egyszerűnek, és a win-en is megy.

sömike
Nem minden áron, de ubuntu alatt nem ismerem a hálózati megosztást. Utána nézek. Köszönöm.

Én nem vagyok egy nagy szaki, lehet van jobb megoldás is, például a rumba, de a kezdetekkor csináltam néha szambázást a linuxos és windowsos gépek között. Nem volt túl bonyolult.
    https://itslinuxfoss.com/how-to-install-and-use-samba-on-ubuntu-20-04/

Szerk: Olvastam itt már hasonló témában olyan hozzászólást az értőktől, hogy nem biztos, hogy ehhez szervert kell csinálni a gépből és még soha nem jártam a végére, de sokat hallottam emlegetni az ssh-t, így mindig is érdekelt egy kicsit, egyszer bele kellene ugrani.
    Találtam egy videót, eszerint az openssh működhet ubuntus és windowsos gép között: https://youtu.be/Wlmne44M6fQ

KiralyMarta
      Jobb gomb a mappára -> Tulajdonságok -> Helyi Hálózati Megosztás fül -> pipa a "Mappa megosztása" négyzetbe.
      Lehet, hogy telepíteni kell a megosztásos cuccokat, de erről szól neked. Elméletileg.
      Ha telepíteni kell valamit, lehet érdemes egy ki-be jelentkezés csinálni, ne adj' Isten egy újraindítást.
      Ha a két gép között megfelelő a hálózati kapcsolat, akkor ennek működnie kell. Elméletileg.

sömike
        Nem kell sem ki-be jelentkezés vagy újraindítás.
        Ubuntuban a kényelem a legjobb, mindent is megcsinál a felhasználó helyett.
        Jelen esetben be konfigurálja a samba-t.
        Csak használni kell, a biztonságot a csomagkarbantartók biztosítják (😇).

sömike

Kúsznak elő az emlékek, már elfelejtettem, hogy miként kellett létrehozni, de tényleg ilyen egyszerű volt. Ki-bejelentkezés talán igen, de újraindítás szerintem nem kell, mert egyszer egy telepítés előtt live alól csináltam Samba megosztást és így mentettem le a gépben lévő lemez teljes tartalmát egy másik gépben lévő jóval nagyobb lemezre.

KiralyMarta
        Szia!
        Én első körben próbálnék verbose módban kapcsolódni a telepített és futó(?) ftp szerveredhez. Kb így:
        ftp <ftpuser>@192.168.0.29 -v
        Márha van ftp usered. Ha nincsen, és az anonimusz mód be van kapcsolva, akkor
        ftp 192.168.0.29 -v
        Aztán látod majd, hogy miért is hasal el a kapcsolat. Ha mégsem, vagy további részletekre lenne szükséged, akkor kliens oldalról léphetsz tovább debug módban (-d kapcsoló)
        Általában tűzfal problem szokott lenni a leggyakoribb hiba. ill hogy a passzív portoknak (általában tcp 5000:10000-et szoktak megadni) nincsen kinyitva/megadva egy tcp range. Gondolom TLS-el nem cifráztad, szóval a tcp 990 nem lesz releváns neked.
        Ha nagyon alapos akarsz lenni, akkor megnézed szervereden, hogy az ftp szervered hol listenel
        netstat -tuplan | grep ftp
        Ezekből elvileg látnod kellene már a körvonalat, hogy hol lehet a hiba.

• klt kedveli ezt.

sömike
        Ezt láttam a legegyszerűbbnek ezzel kezdtem. De nem tudok kapcsolódni. IP-31gép itt volt smb letöltés mappát akartam igy megosztani. A tulajdonságoknál bepipáltam a "Mappa megosztása" lehetőséget és a "Mások is....." módosítottam, kiléptem a fájlkezelőből, kijelentkeztem. IP-29 gép itt nem volt telepített kijelentkeztem módosítottam a hálózati beállításokat mint előbb.
        Egyébhelyek, megjelenik a megosztott gép neve rákatt és ott a letöltésék erre kat hitelesítés. kiválasztom a Regisztrált felhasználót(bár a másik lehetőséggel se működik) marta; WORKGROUP; jelszó. Kapcsolódás és vissza adja a hitelesítés szükséges ablakot. Ez se könnyű.

KiralyMarta Ez se könnyű.

😀
          Hát az élet nem egy habos torta!

Amikor az IP-29-es gépről meg akarod nyitni az IP-31-es gépen megosztott "Letöltések" mappát, akkor az azonosításkor az IP-31-es géphez tartozó felhasználónevet és jelszót kell megadni.

sömike
            Azért sima torta lehetne!
            Ezt gondoltam én is. Egyébként ha össze keverem is nagy baj nem lehet mert mind a két gépen ua. a felhasználónév és a hozzá tartozó jelszó is. Nem bonyolítom túl az itthoni gépeimet.

KiralyMarta
              Az az érzésem, az ftp telepítéssel lehet gond. A NAS felé engedélyezés, beállítás után filezillával mind a IP-29 mind a IP-31 tudtam csatlakozni. Tehát a NAS felé működik. Lehet e probléma 2 ubuntu között hogy nem hoztam létre kifejezetten FTP usert hanem arra gondolva a megosztani kívánt könyvtárra van jogom teheát mehet. Mindegy ezt és a smb is próbálgatom ez a kettő működik a NASSAL sőt itt NAS-os segítséget kaptam vissza olvasom azt is. Köszönöm.

lala2
                Köszönöm megnéztem, de az Ubuntu alatt nem része, se a szoftver központban se a synaotic-ban nincs flatpak ami nekem nincs és fel kéne tenni nem tudom gondolkodok.

csuhas32

A Warpinator a mintes gépen rendben, de a Xubuntun az .amd64-ből telepített kifagyott, az AppImage elindult, látták is egymást a gépek, de a fájlküldés nem sikerült.

Már tegnap is próbálgattam az ssh-t, de akkor nem jött össze, a Warpinator kudarca után újra nekiugrottam.
                Nos, lehet, hogy ez nem lesz a te utad, de nekem sikerült ssh-n bejelentkeznem az egyik itthoni gépből a másika és látom is összes fájlt! :-)
                Azt hiszem, ez volt az a két oldal, amit használtam:
                https://www.ionos.com/digitalguide/server/configuration/ubuntu-ssh/
                https://linuxize.com/post/how-to-enable-ssh-on-ubuntu-20-04/
                Még két dolgot nem tudok:
                – Látom a másik gép teljes tartalmát, de fogalmam sincs, hogyan tudom másolni a bármit erre gépre. (Valami kis nevetnivaló kell a fórumtársaknak is így hétvégére!)
                – Vajon egy távoli helyről hogyan tudnék bejelentkezni?
                Ez már így is egy óriási sikerélmény nekem, köszönöm, hogy megnyitottad ezt a témát!
                Szerk: Az scp paranccsal sikerült egyik gépről a másikra másolnom!
                https://unix.stackexchange.com/a/106482

csuhas32
                  Felteteleztem hogy az Ubuntu taroloiban is bent van a Warpinator - de valoban nincs bent. 🙁
                  A neten keresgelve talaltam ezt: Fuggosegek telepitese:
                  sudo apt install python3-grpc-tools python3-grpcio
                  Majd ezutan innen: http://packages.linuxmint.com/pool/backport/w/warpinator/
                  letoltottem a "warpinator_1.4.5+victoria_all.deb" fajt es a Gdebi-vel telepitettem.
                  Az inditoikonjara kattintva indult - tovabb nem foglalkoztam vele.
                  Mindezt egy live Ubuntu 22.04.2-n

lala2

Én délelőtt egy másik csomagot telepítettem a valahonnan a Launchpadről szedtem le és warpinator_1.2.9+klbkfocal1_all.deb a neve, ez fagyott ki, warpinator_1.4.5+victoria_all.deb-et én is GDebivel tettem fel és tökéletesen megy a Xubuntu 22.04-en, úgyhogy sikeresen küldtem igen gyorsan keresztbe-kasul fájlokat a Mint-Xubuntu-Android között.
                    Ez jó alternatíva lehet anyukámnak is, ha egyszer a Dropbox helyett valami mással szeretne a telefonjáról fájlokat küldeni a számítógépre.
                    Köszönöm szépen!

csuhas32
                    Mindenkinek köszönöm a segítséget, én is keresgéltem a megoldást.
                    https://linuxconfig.org/how-to-setup-sftp-server-on-ubuntu-22-04-jammy-jellyfish-linux oldal alapján feltettem az ssh-t és úgy konfiguráltam hogy létrehoztam az sftp csoportot, és abba tettem magamat (bár azt hiszem szólt már vagyok)

marta@marta-B250-HD3P:~$ sudo useradd -m marta -g sftp
                    useradd: user 'marta' already exists

Megadtam ide is a jelszavamat. Mert azt írta hogy minden sftp felhasználónak létrehozza a könyvtárat és ahhoz csak Ö fér hozzá tehet ha más nevet adok hiába másolok tehát nem mindegy vagy a config fájl írást át kell néznem.
                    Köszönök mindent.

csuhas32
                    Igen ha parancs sorozni akarok, de ha már belőttem az ssh-t ment a teszt akkor a filezillával simán áthútom a fájlt.
                    Jó a parancs sor de ha van egyszerűbb megoldás miért ne.

KiralyMarta
                      Még eszembe jutott láttam a fájl kezelőben az egyéb helyek alatt a kapcsolódás a kiszolgálóhoz. Ez is jó.

KiralyMarta

Akar a fenyő parancssorozni! Feltettem én is a FileZilla-t és gyönyörűen kapcsolódtam vele. Szuper! Nagyon szépen köszönöm! Lassan kiválaszthatsz egy hozzászólást legjobbként, azt hiszem ez a kérdés megválaszolva.