mzoli57
2 dologra gondolok hogy nem tudod telepiteni a tarolokbol a clamav-t, clamtk-t.
1: A beallitott tukorkiszolgalo jelenleg valami miatt gyengelkedik.
2: Ha jol tudom, Ubuntu telepitese utan "illik" hozzaadni a tarolokhoz a partner tarolot - kulonben
lehetnek olyan alkalmazasok melyeket nem talal a csomagkezelo.
Szerk.:
sudo apt update
parancs hibauzenet nelkul lefut?

Üdv csuhas 32 már párszor segítettél rajtam, de most megvagyok zuhanva töröltem a clamav-t és most nem tudom telepíteni sehogyan se. Nekem az ubuntu 18.04-es van fenn ami linkeket küldtél az mind frisebb ennél. A synaptic -al van telepítve a clamav , meg a clamav-freshclam és van egy ilyen, hogy clamav-docs de az nincs telepítve. Még sem működik. Pedíg idáig jó volt . Csal dobott egy hibát és azért töröltem mondom majd újra vagy frissebre telepítem.

mzoli57 Nekem az ubuntu 18.04-es van fenn ami linkeket küldtél az mind frisebb ennél

A linken a támogatott rendszerek szerepelnek, jobb lenne, ha te is ilyet használnál.

mzoli57

Feltettem virtuálisba egy Ubuntu 18.04-et. Még frissültek a csomagjai, felraktam rá a calmav-t.

teszt@teszt-VirtualBox:~$ sudo clamscan --infected --remove --recursive /home/teszt/Asztal/

----------- SCAN SUMMARY -----------
      Known viruses: 8666137
      Engine version: 0.103.8
      Scanned directories: 1
      Scanned files: 0
      Infected files: 0
      Data scanned: 0.00 MB
      Data read: 0.00 MB (ratio 0.00:1)
      Time: 21.643 sec (0 m 21 s)
      Start Date: 2023:05:08 22:25:25
      End Date:   2023:05:08 22:25:46
      teszt@teszt-VirtualBox:~$

Nem volt igazából mit vizsgálnia, de lefutott.
      Aztán feltettem a clamtk-t is.

teszt@teszt-VirtualBox:~$ apt search clamtk
      Rendezés... Kész
      Keresés a teljes szövegben... Kész
      clamtk/bionic,bionic,now 5.25-1 all [telepítve]
        grafikus előtétprogram a ClamAV vírusírtóhoz

clamtk-gnome/bionic,bionic 5.25-1 all
        GNOME (Nautilus) MenuProvider extension for ClamTk

clamtk-nautilus/bionic,bionic 5.25-1 all
        Nautilus MenuProvider extension for ClamTk
      teszt@teszt-VirtualBox:~$ 

Ez is felment, el is tudom indítani.
      Te jössz.
      Mutass terminálból mondjuk egy telepítési kísérletet, de legalább a parancskimenetet, amit @klt kért.

csuhas32 Hát itt küldöm atelepítési kisérletet ! Ami azt írja, hogy a /var/log/clamav/freshclam.log elérése sikertelen mert nincs ilyen fájl vagy könyvtár. De feltelepíteni már sikerült elíndítani is csak egy pillanat alatt végez.Tehát nem fut végig a program amit ír is, hogy átvizsgált csomag 0.stb.stb.

mzoli57 Több ötletem is van.
          Kezdjük azzal, hogy
          sudo mkdir -p /var/log/clamav
          És ezután próbáld újra a telepítést!
          Nem tudom, ez lesz-e a megoldás?

A másik ötletem:

sudo su
          apt purge clam*
          apt autoremove --purge

És ezután próbáld újra a telepítést.
          Megjegyzés: terminálból jobb, ha a szöveget hozod ide, nekünk is könnyebb emészteni, és nem vagy korlátozva képernyőnyi szövegre.

mzoli57 sikerült elíndítani is csak egy pillanat alatt végez.Tehát nem fut végig a program amit ír is, hogy átvizsgált csomag 0.stb.stb.

A mentolos Ubuntu fórumán tegnap valami olyasmit olvastam, hogy a clamtk akkor csinál ilyet, ha nincs bejelölve, hogy a mappákat rekurzívan vizsgálja. Nem látjuk, a folyamatot, pedig jó lenne.
          https://linuxmint.hu/forum/megoldva-clamav-nem-vizsgal-semmit

csuhas32

root@molnar-H110M-S2H:~# sudo clamscan --infected --recursive --remove /home/molnar/Asztal/

Known viruses: 8666225
            Scanned directories: 5
            Scanned files: 424
            Data scanned: 151.84 MB
            Data read: 4028.71 MB (ratio 0.04:1)
            Time: 29.881 sec (0 m 29 s)
            Start Date: 2023:05:10 15:31:38
            End Date:   2023:05:10 15:32:08

Na hála istennek sikerült! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki próbált segíteni! Na ami a lényeg telepíteni települt csak nem működött. Mint írja a clamav oldala, hogy ez nem hoz létre bizonyos fájlokat és beállításokat, így is volt pl.: hiányzott a freshclam.conf, és a clamd.conf is. Ezeket létrehoztam de valami jogosultság miatt így sem működött. A frissítést még nem próbáltam, remélem az is működik. Nem tudom már az elsőt hogyan telepítettem de az nem volt ennyire küzdelmes, valószínű a Synaptic-kal.

root@molnar-H110M-S2H:~# sudo clamscan --infected --recursive --remove /home/molnar/Asztal/

Known viruses: 8666225
            Scanned directories: 5
            Scanned files: 424
            Data scanned: 151.84 MB
            Data read: 4028.71 MB (ratio 0.04:1)
            Time: 29.881 sec (0 m 29 s)
            Start Date: 2023:05:10 15:31:38
            End Date:   2023:05:10 15:32:08
            root@molnar-H110M-S2H:~# 

csuhas32 Üdv! csuhás! Végre sikerült! Ha a sudo clamscan --infected --remove --recursive / így adtam ki mindig a terminálba a parancsot. Ha erre gondoltál.

mzoli57
              Fú az durva. Ki mutatott neked ekkora merészséget? Sürgősen szokjál le az ilyesmiről ha jót akarsz magadnak. Vírust a saját szemétdombodon keress, meg pendriveokon. Nem pedig a gyökér mappában rekurzívan törlés joggal! Ha pld. vírusnak néz valamit a /boot alatt, és törli, akkor nem indítod el a gépet ezután. /home/pistike mappa a tied, oda gyűlik a sok szar, meg pld. a /tmp alá. /mnt ill /media/pistike alá csatolgatod be általában a pendriveot. Alap esetben 99,9999999999% nem kell neked ilyen program. Pár topikkal lejjebb van fullos mail server telepítésről szó, na ott kell vírust keresni.

Ennyivel később: egy év