lala2 Általában csak a tűzróka (tartalmának) futása áll meg. Más futása tovább folytatódik. A tűzróka a bezárási kérelemre kiírja, hogy az ablak foglat, bezárja-e. Igenre kilép.
Most melyik live teszt rendszer a favorit? Akár feltehetném a multiboot pendrájvra.

Nagy Gyula Köszönöm.
    Értetlenül állok a tény előtt, hogy nem látok / csatolási pontot.
    Ez annyira meglep, hogy nem is tudok továbbgondolkodni.
    Mint mond a mount ?

Van-e a BIOS beállításai közt valami, ami a meghajtó(k) SMART képességére vonatkozik?
    Esetleg ki van-e kapcsolva a SMART a meghajtón?

klt Mint mond a mount ?

big@big-TECRA-A10:~$ mount
      sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
      proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
      udev on /dev type devtmpfs (rw,nosuid,relatime,size=1861968k,nr_inodes=465492,mode=755,inode64)
      devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
      tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=380036k,mode=755,inode64)
      /dev/sda3 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro)
      securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
      tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev,inode64)
      tmpfs on /run/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=5120k,inode64)
      cgroup2 on /sys/fs/cgroup type cgroup2 (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,nsdelegate,memory_recursiveprot)
      pstore on /sys/fs/pstore type pstore (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
      bpf on /sys/fs/bpf type bpf (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,mode=700)
      systemd-1 on /proc/sys/fs/binfmt_misc type autofs (rw,relatime,fd=29,pgrp=1,timeout=0,minproto=5,maxproto=5,direct,pipe_ino=1688)
      hugetlbfs on /dev/hugepages type hugetlbfs (rw,relatime,pagesize=2M)
      mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
      debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
      tracefs on /sys/kernel/tracing type tracefs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
      configfs on /sys/kernel/config type configfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
      fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
      ramfs on /run/credentials/systemd-sysusers.service type ramfs (ro,nosuid,nodev,noexec,relatime,mode=700)
      /var/lib/snapd/snaps/bare_5.snap on /snap/bare/5 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/core18_2790.snap on /snap/core18/2790 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/core18_2796.snap on /snap/core18/2796 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/core20_1822.snap on /snap/core20/1822 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/core20_2015.snap on /snap/core20/2015 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/filefly_2.snap on /snap/filefly/2 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/core22_864.snap on /snap/core22/864 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/firefox_3290.snap on /snap/firefox/3290 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/firefox_3358.snap on /snap/firefox/3358 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/gnome-3-28-1804_198.snap on /snap/gnome-3-28-1804/198 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/gnome-3-38-2004_143.snap on /snap/gnome-3-38-2004/143 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/gnome-42-2204_132.snap on /snap/gnome-42-2204/132 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/gnome-42-2204_141.snap on /snap/gnome-42-2204/141 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/gnome-mahjongg_170.snap on /snap/gnome-mahjongg/170 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/gnome-3-38-2004_119.snap on /snap/gnome-3-38-2004/119 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/gnome-mahjongg_172.snap on /snap/gnome-mahjongg/172 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/gtk-common-themes_1535.snap on /snap/gtk-common-themes/1535 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/mahjong-game_2.snap on /snap/mahjong-game/2 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/qt515-core20_28.snap on /snap/qt515-core20/28 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/smplayer_76.snap on /snap/smplayer/76 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/snapd_20290.snap on /snap/snapd/20290 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/snapd_20092.snap on /snap/snapd/20092 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /dev/sda3 on /var/snap/firefox/common/host-hunspell type ext4 (ro,noexec,noatime,errors=remount-ro)
      /var/lib/snapd/snaps/stellarium-daily_1578.snap on /snap/stellarium-daily/1578 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /var/lib/snapd/snaps/whatsie_146.snap on /snap/whatsie/146 type squashfs (ro,nodev,relatime,errors=continue,threads=single,x-gdu.hide)
      /dev/sda2 on /boot/efi type vfat (rw,relatime,fmask=0077,dmask=0077,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro)
      binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
      tmpfs on /run/user/1000 type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,size=380032k,nr_inodes=95008,mode=700,uid=1000,gid=1000,inode64)
      gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)
      portal on /run/user/1000/doc type fuse.portal (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)
      tmpfs on /run/snapd/ns type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=380036k,mode=755,inode64)
      nsfs on /run/snapd/ns/firefox.mnt type nsfs (rw)
      /dev/sda3 on /run/timeshift/backup type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro)

Mostanában nem néztem a biost. Alapon ez egy Wines gép ehez szabott biossal.

• klt válaszolt erre.

Aha, jó. Itt megvan:

Nagy Gyula /dev/sda3 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro)

A frász jött rám, hogy nincs gyökér 🙂
        SMART cuccal mi a helyzet a BIOSban?

Ideje lenne kipróbálni egy másik böngészőt is, lehetőlg NEM snap telepítéssel.

Nagy Gyula Mostanában nem néztem a biost. Alapon ez egy Wines gép ehez szabott biossal.

Azért nézz körül benne!

klt Ideje lenne kipróbálni egy másik böngészőt is, lehetőlg NEM snap telepítéssel.

Egyre gondoltunk, csak lassan gépelek. :-)

• klt kedveli ezt.

klt
          Nekem az is furcsa hogy egy ilyen regi gep UEFI-s lenne?
          ├─sda2 part 0 vfat /boot/efi

lala2 Én úgy emlékszem, hogy az Ubuntu telepítőjének automatizmusa újabban simán csinál Legacy boot esetén is MSDOS táblára bios_grub és EFI System partíciót is.

lala2 Akkor probald meg a Shift nyomogatasaval.

Ez a tipp bejött. A memória vizsgálat már a második körben 30% fölött tart. Eddig hibátlant mutat.

csuhas32 Én kipróbálnám a hagyományos csomagban érkező Firefoxot. (Vigyázat, emlékeim szerint a beállítások, könyvjelzők elvesznek! Ha szükséges, le kell menteni, esetleg átmásolni őket [, ha lehet].)

Volt szó róla, hogy korábban működött a régi .mozilla könyvtár átmásolása. az új (snapos) verzió telepítésekor nem.
            De működik a Firefox (felhő) fiókon keresztül. Csak élesíteni kell az új telepítésben is a fiókot.

Megnéztem a Biost. nem találtam benne Smart beállítást.
            USB legacy emulation engedélyezést igen.
            Nem tudom mi lehet az Intel AMT MEBx Setup. Ez nincs engedélyezve.

Nagy Gyula De működik a Firefox (felhő) fiókon keresztül. Csak élesíteni kell az új telepítésben is a fiókot.

Nekem nem kell felhő. A könyvjelzőket le lehet menteni a snap verzióból is, szerintem az simán lehet gépen belül importálni debian csomagos verzióba. A felhasználóneveket és jelszavakat máshol tárolom. A többi pár kattintással beállítható.

Nagy Gyula
                Azt szokjak ajanlani hogy este inditsd a memtestet, es hagyd reggelig futni.

Nagy Gyula Volt szó róla, hogy korábban működött a régi .mozilla könyvtár átmásolása. az új (snapos) verzió telepítésekor nem.

Mielőtt nagy kínlódásba kezdenél a profil másolására, csak tesztelném. Lehet, hogy ez is vak vágány.

klt Mielőtt nagy kínlódásba kezdenél a profil másolására, csak tesztelném. Lehet, hogy ez is vak vágány.

Ez saját meglepődésem és egyben tapasztalatom volt.
                  Korábban gépek között is gond nélkül áthurcibáltam a könyvtárat. Emiatt a gebasz miatt csináltam meg a fiókot.

csuhas32 Nekem nem kell felhő.

Rájöttem, a főnökség a kapcsolt adatbázisok és adatgyüjtő botok korában mindent lát amit akar.
                  Persze én sem mindent töltök fel a felhőbe.
                  A snaptalanításhoz a tűzrókát simán leinstallálhatom a szoftverek alkalmazáson keresztül? Mit érdemes tenni ha általános snaptalanítást akarok csinálni?

Nagy Gyula" Az Ubi lap nem tölt be teljesen. A jelzés x-en áll és a fülen is a betöltést jelzi."
                    Ezt a két mondatot nem tudom értelmezni.

a mester Ezt a két mondatot nem tudom értelmezni.

Nem tudom, milyen böngészőt használsz. A tűzróka úgy jelzi, hogy tölt, ahogy írtam.
                      Amikor betöltötte a lapot, megváltozik a jelzés.
                      Most megint kértem egy lap frissítést. Most végig csinálta. Akkor szokott ilyen hiba történni ha valami lassúbb, mint a beállított időzítések (valamelyik fél lekésik egy csatlakozást).

Június 11-én Ubuntu volt a gépen. Még most is?