Köszönöm. Sikerült átírnom. Az újraindítás után aktualizálta.
Majd kiderül, így mit csinál. Valószínűsítem, ez nem befolyásolja a teljes ledöbbenést.

Nagy Gyula Valószínűsítem, ez nem befolyásolja a teljes ledöbbenést.

Nagy Gyula A gépem (a Firefox, YouTube, Face) állásban is képes lefagyni.
    Az egér mutató a felső sávban megjelenik és képes vagyok a böngészőre leállítást kérni. Ekkor azt mondja, az oldal elfoglalt és mindenképp le akarom-e állítani. Az igen válaszra leállítja.
    Ugyanezt munka/használat közben is megteszi.
    Azért az állást írtam, mert a rendszer az inaktív időben elvileg a gyorsító tárazásban rendbe teszi magát. Kidobja gyorsító tárból a régebben használtakat, a gyorsítóban feleslegesnek itélteket. Munka közbeni belassulásnál is elvileg ezt teszi és visszagyorsul.
    Időnként álló helyzetben is felszalad a processzor használat. turbó módba megy a hűtőventillátor.

A Firefox+YouTube esetén az általad közölt eredmény szerint a memóriaigény 2080+263,5 MiB volt. A „(a Firefox, YouTube, Face) állásban” ettől egy Face-szel gondolom, hogy több, legyen összesen 2800 MiB.
    A 60 swapiness értéknél 1600 körül eddig bekapcsolt a swap, dolgoztatta pluszban az alapból 64 ˚C-os processzort, ami aztán így tovább melegedett, ettől csökkent az amúgy sem izmos teljesítménye és a rendszer megmerevedett.
    Most a 2800 MiB memóriaigénynél marad minden a RAM-ban, a swapeléssel nem terheled ilyenkor (még) a processzort.
    Amíg 3600 MiB alatt marad az összes memóriaigény, addig jó eséllyel gördülékenyen használható a rendszer.
    Elő lehet hozni a teljes ledöbbenést, de talán jobban meg kell érte küzdeni.
    Ebben a konfigurációban a leggyengébb láncszem a processzor, ezért azt kell a legjobban kímélni, nem túlnyomni munkával.
    Én azt mondom, ha kitakaríttatod a gépet és újrapasztáztatod a processzort, akkor mindent megtettél, az SSD-vel, a 4 GB RAM-mal, az Xfce környezettel és a 10-re beállított swapinness értékkel ez egy viszonylag jó kis egyalkalmazásos gép lehet. Túl sok folyamatot egyszerre futtatni badarság, de amíg 3600 MiB alatt van az összes memóriaigény addig egyenletesen fog futni, ha ezen érték fölé kúszik, akkor megkezdi a swap használatát és a gyenge proci miatt arra számolok, hogy ilyenkor érezhető lassulás fog bekövetkezni, de azért talán nem fog ennyire lemerevedni. A hűtés nagyon sokat számít, de műszaki ember lévén ezt te is biztosan látod. Ha most alapjáraton 64 ˚C-os a processzorod, az szerintem nagyon sok. Gondold el, ha megfelelő lesz a hűtése és ez lejjebb megy mondjuk 10 ˚C-szal az is rengeteg. Nyáron milyen sok panasz van, hogy melegszenek a gépek. A szoba mennyivel melegebb nyáron mint most?
    Én azt gondolom, hogy egy elégtelen hűtés esetén eleve magasabb a processzor hőmérséklete és ha meg van dolgoztatva, akkor erről a magas értékről rossz hőelvezetés miatt nem is ugyanannyit melegszik, hanem többet. Ha meg még a ventilátor sem dolgozik jól és onnan sem kap hűtést, akkor hatványozottan összeadódnak a dolgok.
    Én valahogy így tudom elképzelni:
    Kitakarított, jól pasztázott gép: alapjárat 50 ˚C, terhelésnél 65 ˚C.
    Kitakarított, de elöregedett pasztájú gép: alapjárat 64 ˚C, terhelésnél 85 ˚C.
    Eltömődött szellőzőnyílások, poros ventilátor, elöregedett paszta: alapjárat 67 ˚C, terhelésnél 92 ˚C.
    És itt az utolsó esetnél sokkal többször tartózkodik a gép a terhelt állapot stádiumában mert kisebb valós terhelésre is jobban melegszik.
    Persze ez csak az én képzelgésem.

Nagy Gyula Valószínűsítem, ez nem befolyásolja a teljes ledöbbenést.

A mi kis laposunk első generációs i5-ös processzorral ketyeg. Piszkosan, elöregedett pasztával voltak hasonló akadások, sőt olykor más annyira túl is melegedett, hogy lekapcsolta magát.
      Kitakarítva, újrapasztázva megy mint a kis angyal. Döbbenetes a különbség.
      Sajnos az előző állapotról nem tudok neked értékeket mondani, most ezt adja azon a gépen a sensors alapjáraton egy YouTube videóval.

coretemp-isa-0000
      Adapter: ISA adapter
      Core 0:       +46.0°C  (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)
      Core 2:       +44.0°C  (high = +95.0°C, crit = +105.0°C)

nouveau-pci-0100
      Adapter: PCI adapter
      GPU core:    850.00 mV (min =  +0.80 V, max =  +1.00 V)
      temp1:        +55.0°C  (high = +95.0°C, hyst =  +3.0°C)
                             (crit = +105.0°C, hyst =  +5.0°C)
                             (emerg = +135.0°C, hyst =  +5.0°C)

acpitz-acpi-0
      Adapter: ACPI interface
      temp1:        +51.0°C  (crit = +127.0°C)
      temp2:        +27.0°C  (crit = +127.0°C)
      temp3:        +10.0°C  (crit = +128.0°C)
      temp4:        +36.0°C  (crit = +127.0°C)
      temp5:         +0.0°C  (crit = +115.0°C)
      temp6:        +20.0°C  (crit = +128.0°C)
      temp7:        +55.0°C  (crit = +128.0°C)
      temp8:        +46.0°C  (crit = +128.0°C)
      temp9:        +44.0°C  (crit = +128.0°C)
      temp10:       +59.0°C  (crit = +128.0°C)

BAT0-acpi-0
      Adapter: ACPI interface
      in0:          12.29 V  
      curr1:         0.00 A  

Kíváncsi lennék, mit ad nálad egy esetleges takarítás, pasztázás előtt és után azonos cselekedet végezve, így lenne egy valós adatunk.

csuhas32 A nyári csúcs egy kicsivel 30 fok alatt volt. Most 21-22 fokot tartunk. Nálam reggelre lement 18 és félre. Nyilván annál jobb, minél jobb a proci hűtése. De.
      65 fokkal nincs az önkorlátozás, ezzel a teljesítmény csökkentés közelében. Nem tudom mikor indítja, de 105 fokra írja a kritikus hőmérsékletet.
      A pasztázással valószínűleg nincs (nagy) gond. Ha lenne akkor nagy mag hőmérséklet mellett is hűvös levegőt fújna.
      Bár igaz, nagy munka szétbontani a gépet. Ekkor érdemes már a nem sürgetőket is megcsinálni.
      A gyorsító tárazás nem lehet nagy proci igényű. Azt írtad, a kiíratásnál már csinálta, tehát az értők kiböngészhetik, mennyi az annyi.
      Régen olvastam a pufferelésről, hogy hol milyen filozófia alkalmazásával csinálják. Az elő olvasást és a memóriából való kiíratást is. Úgy is, hogy az MS-nél azonnal mindent kiírnak, ezért darál állandóan a HDD (háttértár). Az Unix (Linux) filozófiánál akkor írnak ki amikor már szükséges. Ebből adódóan megtorpanások lehetnek. DE CSAK MEGTORPANÁSOK.
      Ha nem rontották el (nagyon) a gyorsítótárazást akkor nálam más lehet a háttérben. Esélyes, hogy valami olyan folyamat indul be időnként ami elkezdi tölteni a memóriát. Ilyenkor jelentkezik de nem mindig a proci (hő) megfutás is.
      Az is mutat valamit, hogy a probléma a böngésző ablakán belül jelentkezik. Az ablakon kívül megjelenik az egér mutató és (mást eddig nem próbáltam) működik a böngésző leállítása. Gyakran megjavul akkor is ha csak a böngészőt indítom újra. Jut eszembe, volt amikor a ki-bekapcsoló gombot voltam kénytelen használni. Van amikor még az sem kizárt, hogy a feladat ütemező egyszerűen csak elveszi (lecsökkenti) az adott ablaktól, vagy a böngészőtől az erőforrásokat. Aztán nem adja vissza amikor elkezdeném használni.
      Van amikor a hiba a felfüggesztésből való ébredés után jelentkezik. A hiba hullámokban szokott jelentkezni úgy, hogy vélelmezhető a frissítésekkel való összefüggősége is.
      Számomra ez olyan homályos, mint az, hogy ha a macska farkára lépek, a nyomásból hogyan lesz a másik oldalon nyávogás. Az sem segít, hogy nem következetesen csinálja a műsort.

a mester Attól függ, mihez képest határozzuk meg. A normál könyvtár rendszerhez képest nézve az.
        Hogy mégszebb legyen a helyzet, a mostani gépekben jópár lépcsős rendszer van. A processzoron belül is. A proci számára az operatív memória is csupán egy háttértár.
        A régi szép idők amikor a memóriából meghajtót (ramdiszket) definiáltunk, így gyorsítottunk.

Nagy Gyula A pasztázással valószínűleg nincs (nagy) gond.

Ha csak úgy bekapcsolod a gépet, hány fokos a processzor? 64? Szerintem akkor nem jó a hőelvezetés. Amit mutattál top kimenetet, ott a %Cpu(s): mellett 4,9 us szerepel. Én azt gondolom, lehet rosszul, hogy ez azt jelenti, 4,9%-os processzorhasználat volt ekkor. Nos, ha ekkor 64 ˚C-os a processzorod, az szerintem azt jelenti, hogy rossz a processzor hőelvezetése.

csuhas32 Igazad van, csak az sem mindegy, hol van a szűk keresztmetszet. Ha jó meleg levegőt fúj az azt jelenti, a meleg eljut a hűtőbordára. Innen pedig kicsi a légáramlás. Ha megvan a ventillátor fordulatszáma, akkor nagy az áramlási ellenállás. El van rakódva (koszosodva) a rendszer.

Nagy Gyula
              Én egyszerű emberként azt is kinézem abból, ha forró levegőt fúj, hogy rossz a processzor hőelvezetése és el van tömődve (részben vagy egészben) a nyílás, ahol beszívná a ventilátor a hidegebb levegőt, így a belső forró levegőt fújja csak ki. Lehet elmélkedni, de abban szerintem megállapodhatnánk (akár a keresési találatok alapján), hogy az alapjáraton 64 ˚C az sok. Ha ez ennyi, akkor érdemes volna ennek az okát feltárni és javítani a helyzeten, ezt az értéket lejjebb tornázni, amennyire csak lehet.
              A swappiness értékének csökkentése hozott valami számodra érzékelhető javulást?

Nagy Gyula Ez semmit nem változtat azon a tényen, hogy a SWAP terület nem gyorsítótár. Inkább lassítótár 🙂

• klt kedveli ezt.

Most lejátszás nélkül 59 fokos a proci.

big@big-TECRA-A10:~$ top

top - 12:56:42 up  7:29,  1 user,  load average: 0,19, 0,29, 0,38
              Tasks: 206 total,   1 running, 204 sleeping,   0 stopped,   1 zombie
              %Cpu(s):  7,2 us,  1,7 sy,  0,0 ni, 90,9 id,  0,0 wa,  0,0 hi,  0,2 si,  0,0 st
              MiB Mem :   3711,3 total,    123,7 free,   2795,4 used,    792,2 buff/cache
              MiB Swap:   4110,0 total,   4105,0 free,      5,0 used.    491,0 avail Mem 

PID USER      PR  NI    VIRT    RES    SHR S  %CPU  %MEM     TIME+ COMMAND  
                 1790 big       20   0 2583976 180932  52172 S   9,6   4,8   4:32.86 Isolate+ 
                 1420 big       20   0   11,9g 621112  99012 S   2,3  16,3  35:24.56 firefox  
                 5710 big       20   0 2508860 148320 125748 S   1,3   3,9   1:50.82 Isolate+ 
                  883 big        9 -11 1165948  23296  15744 S   1,0   0,6   4:00.20 pulseau+ 
                 8439 big       20   0  695832  53644  40192 S   1,0   1,4   0:02.71 xfce4-t+ 
                  760 root      20   0  561280  62436  28680 S   0,7   1,6   4:59.50 Xorg     
                 1898 big       20   0   11,2g 649584  54840 S   0,7  17,1  17:54.97 Isolate+ 
                 1194 big       20   0  556672  38276  17408 S   0,3   1,0   1:00.31 xfwm4    
                 1304 big       20   0  431016  23292  14848 S   0,3   0,6   0:59.46 nm-appl+ 
                 1686 big       20   0 2583028 226332  31964 S   0,3   6,0   0:30.73 WebExte+ 
                 5820 big       20   0 2394816  49280  34688 S   0,3   1,3   0:03.15 Isolate+ 
                 8491 big       20   0   15968   3968   3200 R   0,3   0,1   0:00.23 top      
                 8545 root      20   0       0      0      0 I   0,3   0,0   0:00.02 kworker+ 
                    1 root      20   0  166656  10988   7404 S   0,0   0,3   0:03.19 systemd  
                    2 root      20   0       0      0      0 S   0,0   0,0   0:00.04 kthreadd 
                    3 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_gp   
                    4 root       0 -20       0      0      0 I   0,0   0,0   0:00.00 rcu_par+ 

Nagy Gyula Most lejátszás nélkül 59 fokos a proci.

És így is sikerült több mint 3600 MiB memóriahasználatot elérned. Ide a rozsdás bökőt, hogy nem egyetlen Firefox fut mindössze és abban nem kizárólag az ubuntu.hu vagy valamilyen 2012-es honlap van nyitva!

Remélem sikerült annyit javítani a konfiguráción, hogy megelégedéssel tudd használni, ha ez nem így van (továbbra is „akad”, nem igazodik a felhasználói szokásaidhoz [több alkalmazást futtatsz egyszerre, a Firefoxban a Facebook számítógépekre szánt oldalát nézegeted, nem tudsz megbarátkozni a m.facebook.com oldallal, a YouTube-ot szintén a böngészőben látogatnád, nem mondjuk valami takarékos alkalmazásban, mint a MiniTube...]), akkor lehet hogy jobban járnál egy mai korhoz és jelenlegi szokásaidhoz jobban illő, modernebb gép (sok RAM, izmos processzor) beszerzésével.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Mondjuk, fészbúkom nincs. De megnyitottam pár lapot, tecső háttérben lejátszik az egyik lapon, egy csomó háttér-biz-basz működik, hogy kiszolgáljon: Seafile kliens, Mega kliens, Element, Caprine (Messenger), és még így sem ment 3GB fölé, pedig ezen a gépen megtehetné.

Az is igaz, hogy egyetlen darab snap csomagom sincs.
                  Nincs előttem a Xubuntu, az is annyira imádja a snap csomagokat erőltetni, mint az Ubuntu?
                  Mert ha igen, XFCE ide, vagy oda, nem gyenge gépre való...

csuhas32 mellett 4,9 us szerepel. Én azt gondolom, lehet rosszul, hogy ez azt jelenti, 4,9%-os processzorhasználat volt ekkor.

Igen, user-space-ben, szóval add hozzá a rendszerét is: 4,9 + 3,5
                    Azt hiszem, ez a teljes procira vonatkozik.
                    Viszont lejjebb a folyamatoknál már CPU magokra vetítve mutatja a %-ot.
                    Szóval, ha 1 magos, akkor ugyanaz, de ha valami görögdinnye jellegű (sosem tudni, mennyi mag van benne) AMD -mondjuk- 16 maggal, akkor az akár 1600% is lehet...

klt A mini PC-men (4 GiB RAM, i3-as processzor, 120 GB SSD) Xubuntu 22.04 van, melynek a minimális telepítését választottam, abból építkeztem. Azt remélem, hogy Snap-et nagyjából levakartam róla, a Firefox amd64 csomagból frissül. Amire szántam azt tudja. Elsősorban internetrádióként üzemel (remekül), de ha úgy hozza kedvem, a monitort is bekapcsolom és simán tudok vele böngészni is. Egyszer valamilyen focimeccsből is néztem rajta valamennyit teljes képernyőn 1080P-ben, azt is gond nélkül vitte.
                    USB-SATA adapterrel ehhez a géphez dugtam hozzá merevlemezt, amire a systemback.sh-val másolgatós blogban a gazdarendszert tettem és aztán a VirtualBoxban ebből a 4 GiB-ból kapott majdnem 2-t a Win 7.

csuhas32 A Toshibán Xubuntu 22.04 van normál telepítéssel, snappal.
                      Feltelepítettem rá a virtuál boxot, majd miután nem volt hajlandó egy virtual XP -t éleszteni, leinstalláltam.
                      A gépen fut egy terminál, egy fájlkezelő és egy mousepad amibe bemásoltam a terminál tartalmát, hogy be tudjam tenni ide a fórumba. Emellett a tűzróka, benne a face lappal, a YouTubevel (most inaktív) és az Ubi fórummal.
                      Ennyi a felhasználói futtatás. Ezen felül van a rendszer.
                      Ennyi túl nagy elvárás egy ilyen masinkától?
                      Ok, ezt tudom karcsúsítani valamennyit, ha lesnapolom, esetleg csinálok egy diétás újra telepítést és az uni böngésző helyett kisebb étvágyú cél lap használókat telepítek.
                      Ezek mellett kell még megfejtenem, mit önállósodik akkor amikor átmegy helybenjáróba.
                      Kérlek benneteket, mondjátok meg, a snap mennyivel teszi felhasználó/háziasszony barátabbá a rendszert.
                      Azt sem látom még, mennyi erőforrást használ a barátságosabbá tételhez.

Nagy Gyula Ennyi túl nagy elvárás egy ilyen masinkától?

Ezt igazából te tudod megmondani, most hogy SSD került a gépbe, bővítettél RAM-ot, és a swappiness-t beállítottad, hogy használja is ki, hogy tapasztalod, ezen alkalmazásokat futtatva meg vagy elégedve a konfigurációval? Tapasztalod még a rendszer „megmerevedését” vagy tudod szépen, egyenletesen használni?
                        Ha még mindig nem jó, figyelheted a sensors meg a free -m parancsok kimeneteit és megpróbálhatsz rájönni, van-e komolyabb melegedés, illetve a 3600 MiB memóriaigényt átlépve tapasztalsz-e negatív folyamatot.
                        Ha utóbbi, akkor kevesebb RAM-ot használhatsz esetleg még könnyebb rendszerrel (ebben a témában már ajánlotta neked az AntiX-ot és Sparkyt @lala2 ), illetve a szokásaid átalakításával. Egyszerre csak egy alkalmazást futtatsz, beéred a számítógépekre szánt Facebook oldal helyett a mobileszközökre készülttel... Látod, tapasztalod, mikor vagy 3600 MiB alatt.
                        Ha jól működik, akkor jó, ha nem jól működik, akkor valamin változtatni kell(ene).

Nagy Gyula Ezek mellett kell még megfejtenem, mit önállósodik akkor amikor átmegy helybenjáróba.

Ezt futtasd:
                          ps -au --sort=-pcpu | head -n 10
                          A 10 legjobban terhelő folyamatot fogja kiírni.
                          Ez akkor lesz érdekes, amikor éppen csinálja azt a mókát.
                          Aztán lehet gondolkodni, hogy amik ilyenkor erőteljesen dolgoznak, azok vajon miért?

Nagy Gyula Ennyi túl nagy elvárás egy ilyen masinkától?

(Szerintem itt többünknek az a véleménye, hogy mai használatra a minimum nagyjából az i-s proci és a 8 GiB RAM és természetesen SSD, azzal ilyen alaphasználati dolgok biztosan jól futnak még. Ettől gyengébb konfiguráció még lehet használható, de egyre inkább jelentkeznek a kényszerű kompromisszumok, amit viszont a gyakorlatban nem szeretnek betartani, vagyis kiderül, hogy ezek valójában teljes-értékűen már nem használhatóak.)

csuhas32
                            Kb. 13 eves laptop Mint 21.2 Cinnamonal - amirol koztudott hogy nem a legkonyebb felulet.
                            https://termbin.com/ypp7
                            Nem egy versenyparipa, de azert viszonylag jol hasznalhato.