lala2 Terminálban bekérte a jelszót és gond nélkül lefutottak.
A táskának megfelelő programban írta ki, hogy nem telepíthetek.
Komoly név megjegyzési gondjaim vannak. A táska program neve sem jön elő.

Nagy Gyula Gondolom, nem telepítesz percenként, arra az időre esetleg át is jelentkezhetsz a másik felületre, vagy használhatnád erre a célra az Xfce alól a Synapticot. Táska nekem a szemem alatt van a fáradságtól, hogy a te rendszereden ez mi lehet, az nekem nem világos. Képernyőkép?

Nagy Gyula Az Xfce súgó része pedig angol. Szinte semmire sem jutottam vele.

Segítségnek tudom ajánlani a következő két progit:

• Ha a weboldalak minél egyszerűbb és automatikus fordításáról van szó, akkor Microsoft Edge. Ma már nem meglepő, de ennek is van linuxos változata, itt tölthető le:
        https://www.microsoft.com/hu-hu/edge/download?form=MA13FJ
        A weboldalakat egy kattintással lehet fordítani (általában azonnal fel is ajánlja) és az eredmény nagyon jó.
      • Ha szövegeket kell beilleszteni fordításra, akkor:
        https://www.deepl.com/translator
        Ez szintén használhatóbb fordítást ad, mint a versenytársai.

lala2 Szerintem az Ubuntu Software Center, bár én inkább szatyornak látom az ikonját 😉

tenkes +1 a DeepL-nek, tényleg a legjobban fordít magyarra.

csuhas32 Úgy tűnik, az Xfce-ben az a rendszer, hogy az alkalmazások beállításait segédprogramokkal lehet megcsinálni. Egyszer kell, de ezekhez telepíteni kell a beállító segédprogramokat.
          Találkoztam (a felhasználó kezelésnél) azzal, hogy egy lakatot ki kellett nyitni ahhoz, hogy használati jogosultságom legyen. Valószínűleg itt is ez a rendszer.
          A táska az alap Ubuntuban a net programtárolóhoz való hozzáférést biztosító alkalmazás ikonja. A telepítő élből kiteszi a kedvencek közé (az indítósávba).
          A Synpaticot is meg kell tanulnom kezelni. Korlát, hogy ebben nem lehet a lehetőségekből böngészni, keresgélni.

• klt válaszolt erre.

tenkes Köszönöm, hasznos lesz.
            Egyben megtanulhatok Debian csomagot telepíteni.

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula A próba, amit végzel jó teszt arra, hogy a könnyeb felülettel mennyivel lesz gördülékenyebb a géped működése. Én szívesen javasolnám Linux Mint újabb változatát, szintén XFCE-vel. Esetleg Debian XFCE-vel. Van még lehetőség ezeken kívül is persze.
              Synapticban nem az alkalmazásokat látod, hanem a csomagokat.
              Azok közt tudsz keresni, név(töredék) alapján, illetve van opció, hogy leírásban keress, ha jól emlékszem. Illetve bal oldalt tudsz kategóriákra szűrni, pl. játékok.

Nagy Gyula Már megtanultad 🙂
              Amikor beírtad, hogy apt install izébizé, pontosan azt csináltad!

klt Megtaláltam.
              Itt a rendszer menüben a szoftverek névre hallgat.
              Azt írja, nem telepíthető, hitelesítés szükséges.
              A hangszórót érő kérdés, hogy hol.
              Az alap Ubuntunál ha telepíteni akarok, megkérdi a jelszót.

csuhas32 Köszönöm.
                Futtattam, ezt kaptam vissza:

[sudo] big jelszava: 
                Csomaglisták olvasása... Kész
                Függőségi fa építése       
                Állapotinformációk olvasása... Kész
                Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
                egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
                használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
                lett mozdítva az Incoming-ból.
                Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
                Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
                 xubuntu-desktop : Függ ettől: xorg de az nincs telepítésre megjelölve
                                   Függ ettől: xubuntu-core de az nincs telepítésre megjelölve
                                   Ajánlja: xserver-xorg-input-synaptics
                E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.

OFF
                  Továbbra is erősködöm.

• Azért mert a gép még nincs belakva, így szabadon lehet garázdálkodni rajta.
                  • Pl. az Ubuntu+XFCE nem teljesen egyenlő a Xubuntu-val
                  • vannak az Ubuntu alapú disztrók, amelyek valakinek jobban kézreállnak, mint az eredeti (pl. Mint)
                    Ezért újra javasolnám a többiek által fentebb leírt kis rendszerigényű disztrókat, ill. az általam javasoltat:
                    https://blog.zorin.com/2021/12/08/zorin-os-16-lite-is-here/
                    A gépigény tényleg minimális:
                    CPU: 1 GHz Single Core – Intel/AMD 64-bit processor
                    RAM: 1 GB
                    Storage: 10 GB (Lite)
                    Display: 800 × 600 resolution
                    Eleve XFCE környezettel települ, és a magyarítás is elég jó szintű.
                    LIVE rendszerként kipróbálva nem okoz változást a gépen, és a sebessége ad támpontot, ha tényleg telepítve lesz, csak gyorsabb lehet mint a LIVE.
                    Egy próbát megér, legfeljebb max. elmegy vele egy nap......

Nagy Gyula
                  Ilyenkor én a hibaüzenet alapján megyek tovább, ha akarok.
                  Sérült csomagokat fogott vissza.
                  sudo dpkg --configure -a

xubuntu-desktop : Függ ettől: xorg de az nincs telepítésre megjelölve
                  Függ ettől: xubuntu-core de az nincs telepítésre megjelölve

Akkor megjelölöm.
                  sudo apt install xorg xubuntu-core xubuntu-desktop
                  Aztán majd válaszol rá valamit.

csuhas32 Ezzel zárt miután letöltött és installált egy csomót.
                    A display manager is a program that provides graphical login │
                    │ capabilities for the X Window System. │
                    │ │
                    │ Only one display manager can manage a given X server, but multiple │
                    │ display manager packages are installed. Please select which display │
                    │ manager should run by default. │
                    │ │
                    │ Multiple display managers can run simultaneously if they are configured │
                    │ to manage different servers; to achieve this, configure the display │
                    │ managers accordingly, edit each of their init scripts in /etc/init.d, │
                    │ and disable the check for a default display manager.

Amikor be akartam zárni, azt mondta még van futó folyamat a terminálban, de nem látom.
                    újra futtattam:
                    sudo apt install xubuntu-desktop
                    A korábbi hibaüzenetet kaptam.