Nagy Gyula Amikor be akartam zárni, azt mondta még van futó folyamat a terminálban

Bizony van! Ilyenkor a terminált nem zárjuk be, vagy aztán nem csodálkozunk, ha sikerült agyonvágni az általunk adminisztrált rendszert!

Van ilyen kép a neten.
Ez egy tájékoztatóüzenet, el kell fogadni.
Az „OK” gondolom alapból ki van jelölve és csak egy entert kell nyomni. (Ha nincs kijelölve, akkor feltételezésem szerint ezen a szóközzel lehet változtatni és utána lehet entert nyomni.)

Bizonyára arra megy ki (majd) a játék, hogy kiválaszd, az eddig is használt GDM3 legyen a DisplayManager vagy térjen át a rendszer a most települő Xubuntu desktop-pal érkező LightDM-re.

lala2 Igazad van, jó eséllyel ez lesz a vége.
Vagy legalábbis egy próba pendrájvról.
Egyelőre elvagyok, nem fagy.
Talán képes leszek pár varázsszót is megtanulni.
Az biztos, hogy akár gyenge, akár erős géppel egy fajtát fogok választani.
Nem egyszerű számomra egyikről másikra áttérni. Vagy váltogatni.
A Windowsos tudásom is lassan eltűnik a feledés homályában.
Érdekes dolgokat produkál a tudat. Sokat foglalkoztam vele.

Nagy Gyula
    Igen, egyet kellene választani. Gyenge gépre a gyenge géphez valót, erős géphez mindegy milyet. Itt most azon birkózunk, mert a gyenge gépre egy erős gépre valót tettél és próbáljuk elérni, hogy legalább kipróbálj egy valamennyire gyengébb géphez valót.
    Az, hogy ez a jelenlegi rendszerre telepített Xubuntu desktop, vagy telepítőről kipróbált Xubuntu, Mint Xfce, vagy más még inkább kevesebb étvágyú ajánlott rendszer (Zorin lite, Q4OS, Sparky) kicsit mindegy.

Idáig nagy nehezen elverekedtük magunkat:

Nagy Gyula Egyelőre elvagyok, nem fagy.

Akkor most már tudod, valamilyen kis étvágyú, de jelenleg is támogatott rendszert kellene telepíteni erre a koros vasra.
    Ez nem a már igazából nem támogatott Ubuntu 18.04 az alapértelmezett GNOME alapú felülettel.
    Hurrá!
    Akkor most live alól próbáld ki az ajánlott rendszereket, válaszd ki közülük melyik illik a gépedhez és hozzád, azt telepítsd fel és állítsd be (vagy valaki csinálja ezt meg neked helyetted).

Vagy cseréld le ezt a koros vasat egy modernre és akkor használj rajta, amit csak akarsz.

csuhas32 Feltettem a Xubuntu22-tőt.
      Eddig működött, hogy átmásoltam a .Mozilla könyvtárat. Most nem.
      Majd kiderül, milyen probléma jön még elő.
      Úgy látom, valahol át kell állítanom a helyesírás ellenőrzőt.

Nagy Gyula
        A fentebb linkelt Mint 21.2 Xfce-ben levo Firefox snap mentes!

Mi az a snap?
        Egy másik telepítésről indítottam egy szinkronizálást.
        Így úgy tűnik, csak az aktuális nyitott lapok vesztek el.

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula

Nagy Gyula Mi az a snap?

Az lényegében egy olyan csomagféle, amiben az adott program minden függősége is benne van, ami működik függetlenül attól, hogy az alaprendszer amúgy miket adna. Ez elsőre jól hangzik, ám a snap csomagok lényegesen jobban terhelik a gépet, mint a "natív" csomagok.
          Én ezért haragszom az Ubuntura, mert a snap-ot erőlteti ott is, ahol nem kellene (ha van natív csomag -márpedig Firefoxból van- akkor miért a snapot telepíti alapból??? Egy gyengébb gépre szánt disztróban miért kell snapolni, ha elkerülhető lenne, ezzel lényegesen takarékosabban bánna a szűkös erőforrásokkal, de nem, neki a snapos verziót kell erőltetni mindenből....)
          Szóval, részemről morr-morr a snap miatt.
          Körbeolvashatsz itt a fórumon is, emlékszem, hogy @Htibi megküzdött azzal, hogy a snapot-ot kipuculja végleg.
          Belemehetsz ebbe a harcba, vagy választhatsz az Ubuntu helyett értelmesebb takarékosabb disztrót, pl. Debian, vagy Linux Mint XFCE, esetleg LMDE, amin lecseréled az alap Cinnamont XFCE-re (csináltam ilyet, nem bonyolult)

klt Köszönöm.
            Tehát annak egy gyöngyszeme ami miatt itt is busongtam. Itt is elsősorban a nyomakodást, a választási lehetőség hiányát kifogásolom elsősorban. Ide sorolom azt is, ha folyamatos (rendszeres) figyelmet, munkát (időt) igényel valaminek az elhessegetése.
            Gyanús amikor erősen nyomatják a biztonságot. Minden központi kezelés rontja a biztonságot és a rendszergazdáknak adat kiszolgálást jelent.
            Láttam egy aranyos filmecskét a témában. Itt a teljesen nyitott, megfigyelhető élet volt a téma. A slusszpoen pedig az, hogy az egyik rendszergazdára is nyilvánosan rátették a kép és hangtovábbítós jelvényt. Úgy nyilvánosan, hogy nem térhetett ki előle.
            Oda jutottam, hogy nem a nyitottsággal van a gond, hanem a visszaélés lehetőségével. Ezt pedig a többnormájúság teszi lehetővé.
            Mikor lehet a grafikus felület kezelőjét gond nélkül lecserélni és mikor nem?
            Met ugyi, az előző próbálkozás az alap ubuntu felület Xfc-re való lecserélése volt (erősen felemás eredménnyel).
            Hol lehet a helyesírás ellenőrzőt átállítani magyarra (vagy kikapcsolni)?
            Azt hittem, sikerült kikapcsolnom, hogy a képernyővédő után jelszót kérjen. De nem.

Nagy Gyula Azért van itt egyéb szempont is.
              A korábbiakból kiindulva, neked egyelőre inkább egy "kész", kifejezetten kezdő felhasználóknak összeállított disztró lenne megfelelő, ahol nem kell felületet váltogatni, beállításokkal küzdeni, stb.
              Igen, ez a szabad kattintgatás látszólagos feladásával jár, de igazából nem, hiszen linuxról beszélünk és azt úgy változtatod, ahogy csak akarod és legfőképpen, ahogy tudod.
              Ebből a szempontból a snap (vagy épp a flatpak) igazából előnyt jelent, hiszen nem kell külön megküzdeni a hiányzó függőségekkel, minden ott van egy telepítő csomagban. A gyakorlott felhasználóknak erre nincs szüksége, egy kezdőnek viszont segítség.
              Továbbra is az a javaslat, hogy végre próbáld ki az ajánlott disztrókat és ne elképzelések alapján, hanem a próbák tapasztalatai szerint válaszd ki a neked megfelelőt.

tenkes
                Szerintem alapvetően egyelőre jó neki ez a Xubuntu, nem fagy, a Snap Firefox igazából nem gond, a szinkronizálással importálta a hozzá tartozó beállításokat egy másik telepítésből. A helyesírás-ellenőrző meg a képernyővédő után ne kérjen jelszót jellegű apróság bármelyik rendszeren előjöhet.

Nagy Gyula Azt hittem, sikerült kikapcsolnom, hogy a képernyővédő után jelszót kérjen. De nem.

Energiagazdáklodás, képernyővédő, ZÁROLÁS.
                  Ilyesmit keress!
                  Szerk.
                  Éppenséggel van Xubuntu 22.04-em, ezért megnéztem neked.
                  Ha jól emlékszem, nálam Whisker menü van. A Beállítások/ Képernyővédő ami kell neked.

A Képernyővédő beállítás Képernyővédő fülén „A képernyővédő aktiválása, ha a számítógép tétlen” be van kapcsolva, az hogy mit jelenít meg és mennyi idő után, kicsit mindegy.

A lényeg a másik, a Képernyő zárolása fül. Ha itt a „Képernyőzár engedélyezése” ki van kapcsolva, akkor nem fog jelszót kérni, ha megmozgatod az egeret, vagy lenyomsz valamilyen gombot a billentyűzeten.

csuhas32 Köszönöm a segítségeteket.
                  Valószínűleg marad a Xubuntu.
                  A helyesírás ellenőrző szépen átállt.
                  A beállítások menüben van egy energia kezelő. Abban állítottam, remélem bejön.
                  A Lubuntu mire optimalizált?

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula

Nagy Gyula A Lubuntu mire optimalizált?

Az még könnyebb felületet használ, azt hiszem a 20.04-ig LXDE volt (nem vagyok biztos benne, mikor váltottak Qt-ra), mostanában meg LXQt.
                    Ezért a "L" az elején.
                    Ha van kedved nézd meg! Én egy 32 bites 2GB RAM-os gépen valószínűleg az LXDE-t próbálnám használni (Debian-nál még van ilyen 🙂 )

Az LXQt-t elvileg az utódja az LXDE-nek, csak Qt alapon. Régebben megnéztem, de akkor még erősen a fejlesztés elején volt, és így engem nem győzött meg, nagyon hibás volt még.
                    Próbáld ki, hátha neked bejön a mostani! (Nekem most nincs kedvem tesztelni).

klt Én azért ajánlottam az Xfce-t, mert az közismert és -kedvelt. Én még nem találkoztam senkivel, aki az LXQt-t használta, szükség esetén azzal kapcsolatban nehezebben fog segítséget kapni. Ő tudja.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Szerintem is az XFCE a logikus választás használatra.

Az egyéb változatoknál van jópár.
                        Van valahol magyar leírás a különbségekről?

Nagy Gyula
                          Én nem tudok róla, de ha van is, mindig jól jön egy hozzáértőtől egy még jobb! Becsüllek, hogy egy ekkora feladatot bevállalsz. Jó munkát!

• klt kedveli ezt.