lala2 Ha ezt megcsinálják, azzal végleg kicsavarják az emberek kezéből a gépeiket. Iszonyatos kiszolgáltatottság felé megy ez a dolog... a felhasználó kiszolgáltatottsága felé.

klt
    De ez egy GNU/Linux felhasználót pont nem érdekel.
    Meg más rendszerek felhasználóit sem.
    Lehet lesz hivatalos port archicad-ből linuxra?

• klt válaszolt erre.
    • klt kedveli ezt.

d.r.i. 12-re én is váltok majd egy kicsit később. Csak az Debian lesz 😃
      Egyébként igazad van, annyiban nem érdekel, hogy engem nem érint. Viszont a folyamat iránya nem nagyon tetszik akkor sem, ha most nem érint.

klt
        Lecseréltem a vésztartalék ubuntut a laposon Debian testingre.
        Minden ok, illetve valami nyűgje van az nvidia karival, de napi használatban nem zavar, majd rá nézek ha szükséges lesz.
        A 12 meg tényleg stabil, ott nem tapasztaltam semmi hibát (felraktam a szükséges programokat, majd átírtam testing-re az /etc/apt/sources.list fájlt, frissítés és örül).

tenkes
        Nekem is vannak kétségeim de már a 11-el is és a windowsal is. Amikor leginkább töllem véd, minden kiadásnál újra kell tanulni mi hol van,ahova idáig írhattam most nem engedi

tenkes és ha ott az AI én nem is kellek. majd Ő kitalálja én mit csinánék csak sok embert kell megkérdezni.

klt Igen, vállalati szinten ez már valóság.
        https://www.microsoft.com/hu-hu/windows-365
        Magánfelhasználói szinten csak egy elképzelés a sok közül. A Windows használati, és a stabil, gyors internet szolgáltatási terület halmazainak metszete meglehetősen kicsi. Az eloszlás egyenetlen, sokszor pontszerű. (épp ezért logikus a vállalti felhasználás, sok felhasználó viszonylag kis területen)
        Csak ilyen megoldás jelenleg igazából elképzelhetetlen.
        Pedig lennének előnyei is.

• Gyakorlatilag megszűnnének a millió féle hardverből származó problémák, a frissítések utáni hibák.
        • Ismét elegendő lenne a végfelhasználónak egy szinte akármilyen vas, ami lehetne telefon, lapi, TV, bármi.
        • Mindenki olyan OS-t használna, amilyet szeretne, egy feladat miatt nem lenne a Windows-hoz kötve, ha arra van szüksége előfizet rá egy hónapra 10 dodóért és kész.

Nem gondolom, hogy ez a közeli jövő, de egy felhasználói rétegnél lenne rá igény.

tenkes
          Nekem inkább negativ véleményem van arról hogy miért is használnának AI-t.
          "Ismét elegendő lenne a végfelhasználónak egy szinte akármilyen vas, ami lehetne telefon, lapi, TV, bármi." ez a végfelhasználón kivűl kinek érdeke? Kinek érdeke az hogy olyan rendszert használjak amilyet szeretnék főleg az egyik fizetős keményen a másik ingyenes (bár látható a fizetős felé elindulás az ubuntunál is a pro kiadással). Sajnos a dodó nem mindenkinek érhető el. Én T-nél vagyok bevezette a okos settopboxot. Katasztrófa, borzalom mi teszteljük vissza jelzünk ha Vanda is úgy akarja. Vandát is mi próbáljuk okosítani csakhogy én egy szolgáltatást fizetek és semmi kedvem munkába állni a T-nél mint Vanda és box tesztelő.

tenkes előfizet rá egy hónapra

Ez elvileg jól hangzik. Azonban látom, mekkora szívás ez azoknak, akik hasonló koncepcióban az Adobe csapdájába estek.

klt Ebbe az irányba megy minden. Az előfizetéses koncepciónál a gyártó szempontjából nincs tervezhetőbb és kontrollálhatóbb bevételi forrás. Nem véletlen, hogy a drágább szoftverek esetén egyre kevesebb az örökliszensz. Ott persze a vevői oldal is támogató ebben, hiszen olyanok is hozzájuthatnak így top szoftverekhez, pl. projekt alapon, akik egyébként nem tehetnék.
              Egy jóval olcsóbb Windows esetén ez az érv már kevésbé fontos, viszont ahogy írtam, a jelenlegi infrastruktúra nem is teszi lehetővé, hogy ne maradjon meg legalább részben a jelenlegi üzleti modell.

KiralyMarta Az AI gyakorlatilag mindenbe bekerül, jelenleg nem azért mert annyira szuper, hanem mert az eddigi fejlettségi szint nem növelhető az így nyert minták nélkül.
                Kíváncsi leszek, mikor lesz egy linux disztro szerves része.
                Ez van.

tenkes
                  Tehát: Mivel a Windows olcsó ezért, nem feltétlenül vonzó a havidíjas megoldás. Amit ugye ésszerűen felhőszolgáltatással lehet biztostani. Viszont ennek - a felhőszolgáltatáson keresztüli oprendszernek - van egy nagyon nagy előnye. Így már legálisan kerül hozzájuk mindenféle felhasználói tevékenység.

tenkes olyanok is hozzájuthatnak így top szoftverekhez, pl. projekt alapon, akik egyébként nem tehetnék.

Ez fél igazság. Az ilyen top-szoftver olyan tanulást igényel (pilótavizsga), amit nem lehet 1 hét alatt letudni, hogy a hónap hátralévő 3 hetében megcsinálják vele a munkát. Aki rendszeresen és folyamatosan használja, az tudja megtanulni a csínját-bínját.
                  Tehát az örökliszensz átment örökös előfizetésbe.
                  És itt jön a képbe a fő igazság:

tenkes előfizetéses koncepciónál a gyártó szempontjából nincs tervezhetőbb és kontrollálhatóbb bevételi forrás.

Pontosan erről van szó. Minden más mellékes.

Nekem a W10 tényleg az utolsó Windowsom lesz. 2024-től nyugdíj, nem kell a céges gép marhaságaival törődni, a saját gépre pedig sem megvásárolt, sem előfizetéses Windows nem kell.

klt Az ilyen top-szoftver olyan tanulást igényel (pilótavizsga), amit nem lehet 1 hét alatt letudni, hogy a hónap hátralévő 3 hetében megcsinálják vele a munkát.

Igazából nem 1 hónapos projektekre gondoltam, ott a havidíj is nagyobb költség lehet, mint maga a projekt, és nem is biztos, hogy top szoftver kell. Ez a forma inkább nagyobb volumenű munkáknál, vagy több liszensz esetén lehet hasznos, ahol így később a felesleges plusz liszenszek lemondhatóak.
                    Aki erre van ráállva, ott a képzés is megoldott, pl. új, vagy megújult szoftverek próbaváltozatával. Ezeket a gyártó készséggel rendelkezésre bocsátja.

klt
                    "Pontosan erről van szó. Minden más mellékes."
                    Azaz mi a másik oldal. Minden örökös előfizetés méreg drága. (pl.: settopbox). legtöbb esetben 1-2 év alatt kifizeti az ember előfizetés címszó alatt a szolgáltatás (eszköz) teljes értékét onnantól meg ráfizetés és nincs vissza út.
                    Pl Bank. Annó betettem a pénzt a bankba kaptam utána kamatot. Azóta van kártya, biztonság (én adjat extra jelszót, qrcodot mobillal használjak, smsen vissza írnak lassan olyan hosszú a procedura egyszerübb nem használni) van kötelező munkabér nyugdíj utalás mindezért cserébe Nem kapok kamatot viszont fizetek számlavezetést, tranzakciós díjat kp felvételi díjat baromi sokat.
                    Nagyon is félek a Minden más mellékes től

tenkes
                    Nem lesz. Az hogy a stanfordon egy szofoso pocs miket irkal ossze vissza az nem azt jelenti hogy holnaputan a debianban ott figyel a taskbaron 'Debian Siri' aki majd segit neked legepelni harom sort az isten tudja hogyan...

bartaszili

bartaszili miket irkal ossze vissza az nem azt jelenti

Szerintem linux esetén pont azt jelenti. Nem az a linux lényege, hogy bárki bármilyen irányban fejleszthet rajta, kedve szerint megváltoztathatja? A nagyérdemű public meg majd eldönti tetszik-e neki, vagy nem.
                      Csodálkoznék, ha egy éven belül ne lenne a legtöbb ismert disztrónak, MI-vel ellátott változata.
                      https://ubuntu.com/ai

tenkes
                        Hát, hogy a Microsoft behatású Canonical mit művel, az egy dolog. Nem hiszem, hogy ez az ChatGPT pl. egy Gentoo vagy Debian alap felszereltsége lesz az elkövetkező 4 évben. Úgy, hogy neked kelljen kikapcsolni telepítés után. Hasonló lesz egy Apache2 szerverhez. Ha kell, telepíted és használod. Én speciel utálom ha egy gép Pistike logikája alapján akarja kitalálni helyettem mit is akarok. Majd, ha ott fog tartani, hogy 3 másodperc várakozási idő után szkennelte a teljes Internetet és úgy dobja a legjobb találatokat, akkor lesz penge a dolog. De ez sok idő még és iszonyat technológiai előrelépés kell.