sömike nem mindenhol lehet megfelelő méretű HDD-t kapni azonnali elvitelre.
Épp a múlt héten vettem egy ilyet: https://www.pcx.hu//conceptronic-atalakito-abby01b-usb-a-3-0-to-sata-kompatibilis-2-5-sata-hdd-ssd--832197
Nem olyan stabil cucc, mint egy (fém)tokos társa, de nem túl drága és szerintem nem csak 2,5-es, hanem 3,5-es SATA-s lemezhez is tudom csatlakoztatni, hisz nincs doboza, a SATA az meg SATA. Gondolom én.
A gyengélkedő adatlemezem tartalmát másoltam át vele SSD-re.
Én gyáva vagyok, nem merném használni azt a lemezt, a home tartalmát átmásolnám bármilyen másik a fiókban heverő lemezre és amíg meg nem érkezik a megfelelő méretű HDD, ezt csatlakoztatnám a géphez (legfeljebb az fstab-ban kellene csak átírni a home sorát, bár, ha partíciót másolsz egészében, és UUID alapján szerepel a fájlban, akkor azt sem).
Még nem feledtem el a kedvességedet, hogy elfuvaroztál volna Xplosive kollégához, szóval most nekem illik felajánlást tennem. Szívesen kölcsön adom neked akár ezt, akár a másik variációt (van egy másik ilyesmi átalakítóm is, de az műanyag dobozos, abba csak 2,5-es lemezt lehet tenni. Egy 320 GB-os HDD van benne jelenleg Ventoy-jal megáldva, ezt is örömmel odaadom, így egyben, nyugodtan szanáld, másold rá a home-od [már ha ráfér, ha nagyobb, szerintem akkor is meg tudod oldani, hogy a 320 GB-ba beleférjen az elengedhetetlenül szükséges rész] és használd, amíg kell.) Csak jelezd, hogy melyiket szeretnéd és gyere el érte. Vagy írj egy privit, hogy hová kellene vinnem, hátha erőt veszek magamon...
Érdemben a SMART-ról én sajnos nem tudok nyilatkozni.