sziget Például, Debian 11 nincs benne Boot usb készítő. Nem gond, a szoftverközpontban sincs... nem gond, deb. Unetbotim letölt, és soha semmikor semmilyen varázslattal sem lehet munkára bírni... ez már gond.
Az UNetbootint én sem tudom már egy jó ideje életre kelteni, de talán azért sem mert meg sem próbálom. :-)
Ezen a linken mindig megtalálom az összes verzióját a mintsticknek.
Az utolsót, ami most a mintstick_1.5.6_all.deb, letöltöm és GDebivel felteszem Debianra, Ubuntura (a Minten talán alapból is fent van, de ha nem, akkor a tárolókban). Végeredményül kapok egy Pendrive formázó és egy Pedrive lemezkép-író nevű alkalmazást.
Mostanság ami még nagyon divatba jött, az a Ventoy. Ezen az oldalon megtalálod mindig a legutolsót. Két kattintással letöltöd a .tar.gz-re végződőt, kicsomagolod.
(Ha nincs a Debianodon grafikus felületen futó archívumkezelő, akkor csinálhatod parancssorból is. A jelenlegi Ventoy a az 1.0.95-linux.tar.gz, ennek kicsomagolása:
tar -xf ventoy-1.0.95-linux.tar.gz
)
Aztán belépsz a kicsomagolás eredményéül kapott könyvtárba (jelenleg ez a ventoy-1.0.95) és futtatod a VentoyGUI.x86_64 fájlt. (Én most én Xubuntu alól vagyok, ott ez úgy néz ki, hogy kettőt rákattintok. Ha esetleg Debianon előtte futtathatóvá kell tenni, akkor ezt lehet a fájlkezelőben a fájl tulajdonságainál, de egyszerűbb egy
chmod +x VentoyGUI.x86_64
-t kiadni. Ha kattintással nem indul, akkor a
./VentoyGUI.x86_64
-et próbálnám...)
Ezt telepíteni sem kell csak kicsomagolod és futtatod... Egyszer elkészíted vele a pendrive-ot, aztán csak másolgatod rá (cserélgeted rajta) a lemezképeket, vagyis nem kell utána egyszer Ubuntu másszor Debian harmadszor meg Linux Mint lemezképet kiírnod, rámásolhatod mind a hármat és arról bootolsz, amelyikről éppen akarsz. A pendrive egy részét elkészítheted adattárolónak, tehát azon felül, hogy telepítőnek használod, párhuzamosan maradhat adathúrcibáló is. Ez nagyon hasznos. Én a pendrive adattároló részére oda szoktam tenni például az összes linuxos jegyzetemet tartalmazó könyvtárat, de ráteheted például magát a Ventoy könyvtárát...