Egy régi lezárt net megosztásos lapot találtam ami nem igazán az én problémámmal foglalkozik.
Van egy gyenge wifi állomás amit egy érzékeny usb-s wifi fejjel el tudok érni. A lakásom nagyrészén és normál vevővel már nem. Hogyan tudok a laptopomban levő wifivel jelerősítőt, átjátszót csinálni?
Hogyan lehet egy laptop + egy USB Wifi fej segítségével net átjátszót csinálni?
- Szerkesztve
Nagy Gyula https://www.omgubuntu.co.uk/2023/05/create-wifi-hotspot-on-ubuntu
Azt nem tudom, hogy mennyire érdemes ezért egy laptopot járatni. Ha rákeresel a repeater kifejezésre rengeteg eszközt ki fog dobni a kereső. Ezek azért nem olyan drágák.
Extrém esetre pedig a „hálózati jeltovábbító” volna a javaslatom. Ez már borsosabb, de ha jól tudom gyakorlatilag két eszközből áll, melyeknek azonos áramkörön kell lennie és így akár egy hosszabbítóval a kert végébe is ki lehet vinni a jelet.
Ha van elfekvőben egy router, akkor pedig 20 méter szerelt LAN kábel nagyságrendileg 1.000.- Ft.
Most nem abban a lakásban és gépnél vagyok.
Az USB-s fejen keresztül jött a net. A gépben levő fejre pedig az új wifi hálózat létrehozása pont alatt létrehoztam a hotspotot.
Aztán amikor ehhez akartam csatlakozni a telefonommal, kiírta, hogy ezen a hálózaton nincs net, akkor is csatlakozni akarok?
Azt nem tudom, ha vezetékes net megy be, akkor automatikusan osztja-e.
Még W98 alatt csináltam megosztást madzagos hálózatra. Ott volt erre egy menüpont.
- Szerkesztve
Nagy Gyula
Annyira ezzel még nem foglalkoztam.
Itt egy másik találat: https://askubuntu.com/questions/180733/how-to-create-a-wi-fi-hotspot-in-access-point-mode
csuhas32 Átnéztem. Wifi hálózat AP-t csinál, de ebben sem találtam, hogy a hálózatba becsatolná a netet.
csuhas32 Ezek azért nem olyan drágák.
Na szépen vagyunk! Generálod itt a piacot....
Nagy Gyula Wifi hálózat AP-t csinál, de ebben sem találtam, hogy a hálózatba becsatolná a netet.
Valamiért az az érzésem, hogy bridzselni kéne a két wifit.
https://www.baeldung.com/linux/bridging-network-interfaces
Persze, lehet, hogy tévedek, nem csináltam még ilyet.
csuhas32 Ha van elfekvőben egy router, akkor pedig 20 méter szerelt LAN kábel nagyságrendileg 1.000.- Ft.
Én ezt az utat választanám....
klt Valamiért az az érzésem, hogy bridzselni kéne a két wifit.
Igen. Ha létrehozom az AP-t akkor két különálló hálózat van a gépen.
A routerről annyi, hogy Wifiről van netem. A mobilóm pedig nem elég érzékeny, hogy elérjen a netemig.
Tehát Wifivel kell vegyem és továbbítanom is.
Vagy legrosszabb esetben össze kell madzagolnom a lapossal és valahogy az USB-re kell kicsatolnom a netet.
A Bluetooth kapcsolat kevésbé jó lehetőség.
Régi emlékem gépek össze és hálózatba kapcsolása. Még soros porton keresztül is.
Nagy Gyula Még soros porton keresztül is.
Én is használtam Lantastic-ot
De az már történelem.
klt De az már történelem.
Az USB is soros port.
És nagyon úgy néz ki, még a gépek belsejében is a soros átvitelre álltak rá (többszörös kódolással).
OFF
Egy olyan jel, ami egy telefonnak is kevés, az már tényleg nagyon gyenge. Ha egy ilyen gyenge wifi kapcsolatot szeretnél tovább osztani, annak nem sok értelme van. Így a "jelerősítés" csak nevében az, hiszen max. csak az eredeti sebességet továbbíthatja.
Lehet, hogy célravezetőbb lenne a fő routert áthelyezni, vagy arról kábellel tovább indulni.
ON
tenkes Lehet, hogy célravezetőbb lenne a fő routert áthelyezni, vagy arról kábellel tovább indulni.
Szerintem @csuhas32 kolléga is erre utalt, és akkor már hárman gondoljuk így.
Ujjgyakorlatnak mindenképpen jó dolog összelegózni egy ilyen átjátszót, és érdekes mókának ígérkezik, de a használati értéke mindenképp alacsonyabb lesz, mint egy megfelelően elhelyezett router, esetleg plusz egy kikábelezett további AP.
klt A sebessége elég filmnézésre. Fórumozáshoz is.
Ezen túl még komolyabb sebesség igénye nálam a letöltéseknek lehet. De ez nem jellemző.
Tehát, a célnak megfelelő kategóriában van.
És igen intellektuális kihívás is. Legalábbis számomra.
Off. Az Ubuntun találtam egy olyant, hogy felhő tároló csatlakoztatása és meg is jelent a Google drájvom a fájlkezelőben. Hogy megy ugyanez a Xubuntun?
Nagy Gyula Tehát, a célnak megfelelő kategóriában van.
Céleszköz fogyasztása biztosan megáll 10W körül. Az öreg laptopé mennyi?
Csak azért, mert ez olyasmi, ami nagyon sokat lesz bekapcsolva...
Nehogy villanyszámlában fizesd ki az új eszköz árát esetleg többször is...
- Szerkesztve
Nagy Gyula Nyilván a te döntésed, de még egy kicsit győzködnélek.
Szerintem ezzel a módszerrel, kvázi "jelismétlő" módban, eleve felezed a meglévő sebességedet. (a hozzáértők majd javítanak, ha mégsem)
- +ott van még klt kolléga felvetése
klt Egy lapkás számítógép?
Akkor is kell egy wifi vevő és egy adó. Esetleg egy, kettős üzemmódban ami tényleg felezi a sebességet.
És persze, a vezérlő szoftver.
A fritzboxról tudtok valamit?
Nagy Gyula fritzboxról tudtok valamit?
-negatív
Nagy Gyula Akkor is kell egy wifi vevő és egy adó.
Kihúzva hozzá a cat5-öt, nem.
De van rajta 4 USB, lehet dugdozni rá eszközöket...
Nagy Gyula És persze, a vezérlő szoftver.
Az ugyanaz lesz, mint amit a lapitopin összehebrákolsz. Csak az armhf portja, nem az intelre szánt...
klt
Én azt saccolom, hogy egy céleszköz beszerzése és üzemeltetése összességében kevesebbe kerülne, mint az amúgy „szakmailag” kihívást jelentő eszköz (beszerzése) + beállítása + üzemeltetése.
Megértem, ha az agytorna okán valaki meg óhajtja ezt csinálni, ez helyes, de anyagilag vélhetően nem éri meg, így mint általánosságban használatos megoldási formula halálra van ítélve.
A beszerzést ezért én zárójelbe is tettem, erre nem áldoznék, ha van amúgy egy eszköz, amire fel tudok dobni, külön erre beállítani egy Ubuntut, hát legyen. Az élmény megvan, aztán lehet megnézni, hogy át lehet-e helyezni jobb helyre a jelenlegi routert, vagy hová kell még egyet szolgálatba állítani.