• Egyéb
  • Hogyan lehet egy laptop + egy USB Wifi fej segítségével net átjátszót csinálni?

csuhas32 Átnéztem. Wifi hálózat AP-t csinál, de ebben sem találtam, hogy a hálózatba becsatolná a netet.

• klt válaszolt erre.

csuhas32 Ezek azért nem olyan drágák.

Na szépen vagyunk! Generálod itt a piacot.... 😆

Nagy Gyula Wifi hálózat AP-t csinál, de ebben sem találtam, hogy a hálózatba becsatolná a netet.

Valamiért az az érzésem, hogy bridzselni kéne a két wifit.
    https://www.baeldung.com/linux/bridging-network-interfaces

Persze, lehet, hogy tévedek, nem csináltam még ilyet.

csuhas32 Ha van elfekvőben egy router, akkor pedig 20 méter szerelt LAN kábel nagyságrendileg 1.000.- Ft.

Én ezt az utat választanám....

klt Valamiért az az érzésem, hogy bridzselni kéne a két wifit.
      Igen. Ha létrehozom az AP-t akkor két különálló hálózat van a gépen.
      A routerről annyi, hogy Wifiről van netem. A mobilóm pedig nem elég érzékeny, hogy elérjen a netemig.
      Tehát Wifivel kell vegyem és továbbítanom is.
      Vagy legrosszabb esetben össze kell madzagolnom a lapossal és valahogy az USB-re kell kicsatolnom a netet.
      A Bluetooth kapcsolat kevésbé jó lehetőség.
      Régi emlékem gépek össze és hálózatba kapcsolása. Még soros porton keresztül is.

• klt válaszolt erre.
      • klt kedveli ezt.

Nagy Gyula Még soros porton keresztül is.

Én is használtam Lantastic-ot 😃
        De az már történelem.

klt De az már történelem.

Az USB is soros port.
          És nagyon úgy néz ki, még a gépek belsejében is a soros átvitelre álltak rá (többszörös kódolással).

OFF
          Egy olyan jel, ami egy telefonnak is kevés, az már tényleg nagyon gyenge. Ha egy ilyen gyenge wifi kapcsolatot szeretnél tovább osztani, annak nem sok értelme van. Így a "jelerősítés" csak nevében az, hiszen max. csak az eredeti sebességet továbbíthatja.
          Lehet, hogy célravezetőbb lenne a fő routert áthelyezni, vagy arról kábellel tovább indulni.
          ON

tenkes Lehet, hogy célravezetőbb lenne a fő routert áthelyezni, vagy arról kábellel tovább indulni.

Szerintem @csuhas32 kolléga is erre utalt, és akkor már hárman gondoljuk így.
            Ujjgyakorlatnak mindenképpen jó dolog összelegózni egy ilyen átjátszót, és érdekes mókának ígérkezik, de a használati értéke mindenképp alacsonyabb lesz, mint egy megfelelően elhelyezett router, esetleg plusz egy kikábelezett további AP.

klt A sebessége elég filmnézésre. Fórumozáshoz is.
              Ezen túl még komolyabb sebesség igénye nálam a letöltéseknek lehet. De ez nem jellemző.
              Tehát, a célnak megfelelő kategóriában van.
              És igen intellektuális kihívás is. Legalábbis számomra.

Off. Az Ubuntun találtam egy olyant, hogy felhő tároló csatlakoztatása és meg is jelent a Google drájvom a fájlkezelőben. Hogy megy ugyanez a Xubuntun?

Nagy Gyula

Nagy Gyula Tehát, a célnak megfelelő kategóriában van.

Céleszköz fogyasztása biztosan megáll 10W körül. Az öreg laptopé mennyi?
                Csak azért, mert ez olyasmi, ami nagyon sokat lesz bekapcsolva...
                Nehogy villanyszámlában fizesd ki az új eszköz árát esetleg többször is...

Nagy Gyula Nyilván a te döntésed, de még egy kicsit győzködnélek.
                Szerintem ezzel a módszerrel, kvázi "jelismétlő" módban, eleve felezed a meglévő sebességedet. (a hozzáértők majd javítanak, ha mégsem)

• +ott van még klt kolléga felvetése
                • klt válaszolt erre.
                • klt kedveli ezt.

tenkes Szerintem érdemes megcsinálni, utána kicsit örülni neki, hogy milyen ügyes az ember, hogy össze tudta rakni, aztán megvenni a tényleg hozzávaló cuccot, vagy a kiépítést megfelelően módosítani. Én legalábbis így csinálnám 🙂

klt Ó, én már megelégszem azzal, hogy "meg tudnám csinálni", és egyből váltanék a második verzióra. 🙂

tenkes Abban semmi móka-kacagás. Lehet, hogy vennék egy Raspberryt a célra, a 3B+ akár önállóan is jó lehet AP-ként, mert van benne Wifi. Cat5-öt kihúzni, szórja a Wifit, és nem is fogyaszt sokat....

klt Egy lapkás számítógép?
                        Akkor is kell egy wifi vevő és egy adó. Esetleg egy, kettős üzemmódban ami tényleg felezi a sebességet.
                        És persze, a vezérlő szoftver.

A fritzboxról tudtok valamit?

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula

Nagy Gyula fritzboxról tudtok valamit?

-negatív

Nagy Gyula Akkor is kell egy wifi vevő és egy adó.

Kihúzva hozzá a cat5-öt, nem.
                          De van rajta 4 USB, lehet dugdozni rá eszközöket...

Nagy Gyula És persze, a vezérlő szoftver.

Az ugyanaz lesz, mint amit a lapitopin összehebrákolsz. Csak az armhf portja, nem az intelre szánt...

klt
                          Én azt saccolom, hogy egy céleszköz beszerzése és üzemeltetése összességében kevesebbe kerülne, mint az amúgy „szakmailag” kihívást jelentő eszköz (beszerzése) + beállítása + üzemeltetése.
                          Megértem, ha az agytorna okán valaki meg óhajtja ezt csinálni, ez helyes, de anyagilag vélhetően nem éri meg, így mint általánosságban használatos megoldási formula halálra van ítélve.
                          A beszerzést ezért én zárójelbe is tettem, erre nem áldoznék, ha van amúgy egy eszköz, amire fel tudok dobni, külön erre beállítani egy Ubuntut, hát legyen. Az élmény megvan, aztán lehet megnézni, hogy át lehet-e helyezni jobb helyre a jelenlegi routert, vagy hová kell még egyet szolgálatba állítani.

csuhas32 Ha pusztán pénzben nézzük, általában igaz.
                            Egy amúgy is futó gépről pedig gazdaságosabb áramot venni, mint egy töltőt bedugni a konnektorba.
                            Tudom egyéni coc probléma, de nekem rosszul esik szoftver miatt gépet kukázni.

Ennyivel később: 12 nap

A nagy internet megosztás téma cikk alapján elkezdtem a konfigurálást.
                            Így valami felderengett a régi Wines és router beállítási ismereteimből.
                            A cikkből nem egyértelmű számomra, mit csinált. Tippem, hogy vezetékes netet osztott meg mobil telók felé.
                            Ha így van, akkor a bemenetet kell a LAN-ról WLAN-ra irányítanom.
                            Most látom, hiba üzenet van a végén. Úgy tűnik, nem tudta elindítani a programot és nem hozta létre a dsnmasq.conf állományt.

big@big-TECRA-A10:~$ ifconfig
                            „ifconfig” parancs nem található, de telepíthető így:
                            sudo apt install net-tools
                            big@big-TECRA-A10:~$ sudo apt install net-tools
                            [sudo] big jelszava: 
                            Csomaglisták olvasása... Kész
                            Függőségi fa építése... Kész
                            Állapotinformációk olvasása... Kész
                            Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
                              net-tools
                            0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
                            Letöltendő adatmennyiség: 204 kB.
                            A művelet után 819 kB lemezterület kerül felhasználásra.
                            Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu jammy/main amd64 net-tools amd64 1.60+git20181103.0eebece-1ubuntu5 [204 kB]
                            Letöltve 204 kB 0mp alatt (939 kB/s)
                            A korábban ki nem választott net-tools csomag kiválasztása.
                            (Adatbázis olvasása ... 208579 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
                            Kibontás előkészítése: .../net-tools_1.60+git20181103.0eebece-1ubuntu5_amd64.deb ...
                            Kibontás: net-tools (1.60+git20181103.0eebece-1ubuntu5) ...
                            Beállítás: net-tools (1.60+git20181103.0eebece-1ubuntu5) ...
                            Aktiválók feldolgozása: man-db (2.10.2-1) ...
                            big@big-TECRA-A10:~$ ifconfig
                            enp0s25: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
                                    ether 00:1c:7e:b3:2b:bd  txqueuelen 1000  (Ethernet)
                                    RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
                                    RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
                                    TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
                                    TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
                                    device interrupt 20  memory 0xffcc0000-ffce0000  

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
                                    inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
                                    inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
                                    loop  txqueuelen 1000  (Local Loopback)
                                    RX packets 8506  bytes 870681 (870.6 KB)
                                    TX packets 8506  bytes 870681 (870.6 KB)

wlp1s0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
                                    inet 192.168.1.183  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.1.255
                                    inet6 fe80::2e27:faf:a475:e4e  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
                                    inet6 2001:4c4d:29c6:7800:d0e:6aa9:fceb:a022  prefixlen 64  scopeid 0x0<global>
                                    inet6 2001:4c4d:29c6:7800:537b:2985:612a:e6ec  prefixlen 64  scopeid 0x0<global>
                                    ether 00:22:fa:3b:98:3e  txqueuelen 1000  (Ethernet)
                                    RX packets 32856  bytes 17592334 (17.5 MB)
                                    RX errors 0  dropped 4259  overruns 0  frame 0
                                    TX packets 25765  bytes 6731124 (6.7 MB)

wlx00147851f16f: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
                                    ether 00:14:78:51:f1:6f  txqueuelen 1000  (Ethernet)
                                    RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
                                    TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
                            big@big-TECRA-A10:~$ sudo apt-get install dnsmasq
                            Csomaglisták olvasása... Kész
                            Függőségi fa építése... Kész
                            Állapotinformációk olvasása... Kész
                            Javasolt csomagok:
                              resolvconf
                            Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
                              dnsmasq
                            0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
                            Letöltendő adatmennyiség: 19,2 kB.
                            A művelet után 95,2 kB lemezterület kerül felhasználásra.
                            Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates/universe amd64 dnsmasq all 2.86-1.1ubuntu0.3 [19,2 kB]
                            Letöltve 19,2 kB 0mp alatt (120 kB/s)
                            A korábban ki nem választott dnsmasq csomag kiválasztása.
                            (Adatbázis olvasása ... 208628 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
                            Kibontás előkészítése: .../dnsmasq_2.86-1.1ubuntu0.3_all.deb ...
                            Kibontás: dnsmasq (2.86-1.1ubuntu0.3) ...
                            Beállítás: dnsmasq (2.86-1.1ubuntu0.3) ...
                            Created symlink /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/dnsmasq.service → /lib/systemd/system/dnsmasq.service.
                            Job for dnsmasq.service failed because the control process exited with error code.
                            See "systemctl status dnsmasq.service" and "journalctl -xeu dnsmasq.service" for details.
                            invoke-rc.d: initscript dnsmasq, action "start" failed.
                            × dnsmasq.service - dnsmasq - A lightweight DHCP and caching DNS server
                                 Loaded: loaded (/lib/systemd/system/dnsmasq.service; enabled; vendor preset: enabled)
                                 Active: failed (Result: exit-code) since Sun 2023-09-24 08:38:52 CEST; 10ms ago
                                Process: 6850 ExecStartPre=/etc/init.d/dnsmasq checkconfig (code=exited, status=0/SUCCESS)
                                Process: 6858 ExecStart=/etc/init.d/dnsmasq systemd-exec (code=exited, status=2)
                                    CPU: 44ms

szept 24 08:38:52 big-TECRA-A10 systemd[1]: Starting dnsmasq - A lightweight DHCP and caching DNS server...
                            szept 24 08:38:52 big-TECRA-A10 dnsmasq[6858]: dnsmasq: failed to create listening socket for port 53: A cím már használatban van
                            szept 24 08:38:52 big-TECRA-A10 dnsmasq[6858]: failed to create listening socket for port 53: A cím már használatban van
                            szept 24 08:38:52 big-TECRA-A10 dnsmasq[6858]: FAILED to start up
                            szept 24 08:38:52 big-TECRA-A10 systemd[1]: dnsmasq.service: Control process exited, code=exited, status=2/INVALIDARGUMENT
                            szept 24 08:38:52 big-TECRA-A10 systemd[1]: dnsmasq.service: Failed with result 'exit-code'.
                            szept 24 08:38:52 big-TECRA-A10 systemd[1]: Failed to start dnsmasq - A lightweight DHCP and caching DNS server.
                            big@big-TECRA-A10:~$ 

Azért nem indul el, mert már más figyel azon a porton, a sytemd-resolved, ami a DNS-feloldásért felelős.

De kettőt hátralépve, elég bizarr az egész irány. Neked egy AP-módban működő routerre volna szükséged (de ezt már látom mindenki leírta egyszer 😃).

Nekem amúgy volt egy ilyenem még régebben, egy régi TP-Link routerrel. Gyárilag sajnos nem tudta, de OpenWRT-vel pöccre ment, annyit kellett összesen csinálnom, hogy a WAN port helyett az egyik LAN portba dugtam a másik routerből jövő UTP kábelt. (Elvileg tudja ugyanezt Wi-Fin is, csak ahhoz konfigurálni kell.)