Nagy Gyula A Flex hivatalosan nem támogatja a dual boot-ot, ennek ellenére, rákeresve sok ilyen videó van a neten, érdemes kipróbálni.
A partíciókra a pendrájvon is láttam érdekességet. Volt partícionáló program, amelyik egyáltalán nem látta, volt amelyik 8-10 minimális méretű partíciót is látott a lemez elején, volt amelyik csak egyet. Ez utóbbival, azt az egyet megszüntetve, már a többi sem hozta azt a 8-10-et.
Mivel gondot nem okozott, nem foglalkoztam vele. (egyébként a fő partíciót egyik sem tudta átméretezni.)

tenkes Nagy vicc, a GParted látszólag törölte a HDD-t, de nem.
    Bekapcsoltam a gépet és elindult a Chrome OS.
    A keresésben, tanulásban erősen akadályoz az angol tudásom hiánya.

tenkes Nehéz kenyér ez.

A virtuális gépen a dd-zett (virtuális)merevlemezről elakad a boot legacyban és UEFI-ben is.
      Kiírtam a lemezképet dd-vel egy Sandisk pendrive-ra, aztán néztem néhány percig a Plymouth-ot.
      Találtam egy 16 GB-os Kingston pendrive-ot, ezt még megpróbálom...

Nagy Gyula "GParted látszólag törölte a HDD"
      Messziről jött ember azt mond, amit akar. 🙂

Számodra úgy tűnt, hogy törölte. Mert azt akartad hinni, hogy törölte. De hogy mi történt valójában, mire pipáltál, mire kattintottál, mit okéztál le, nem tudhatjuk.

Úgy tűnik, a Gparted egymást átfedőnek érzékelte (látta) azt amit a Chrome csinált.
      A pendrájvnál az Ubi 22-tes Gpartedje (verziója) kiakadt, de törölte.
      Ha egy bináris állomány sima felírásával létre lehet ezt hozni, akkor talán ezen a módon törölni is lehet.

Nagy Gyula
        Alapesetben a lemez kezelése kétlépcsős folyamat:

• Egy particionáló programmal létrehozod a partíciókat. Mented a módosított partíciós táblát.
        • Formázó programmal létrehozol filerendszereket a partíciókon.
          Ezek után lesz(nek) használható meghajtó(i)d.

A poén a dologban, hogy egy belakott lemezen a partíciós tábla törlése nem töröl adatot. Ha van mentésed (leírtad papírra) a partíciós tábláról, akkor azokat az adatokat visszaírva ugyanúgy használható tovább a lemez. Minta mise történt volna, pedig imádkozni se kellett.

A partíciós tábla csak egy excel-tábla: számokat írsz rublikákba. Szerencsés esetben odafigyelsz, milyen számokat irkálsz. Ha random dobálózol, lyukak vagy átfedések is lehetnek. Igen.

Nagy Gyula "Ha egy bináris állomány sima felírásával létre lehet ezt hozni, "
        Ha jól emlékszem, dd-vel kefélted felül a lemez tartalmát. 0-tól, tehát a partíciós táblát is.
        És nem sima felírás volt, hanem sudo. A rendszegazda pedig mindig tudja, mit csinál 🙂

Így megfogalmazva az elmúlt 23 évben még nem írtam le:
          A rendszertelepítés haladó feladat.

No kérem, pici sikerélmény a Kingstonról sikerült a mini PC-men bebootolnom. Ez a masina csak legacyt tud, mindenesetre Chrome OS Flex live alól küldöm ezt az üzenetet.

a mester Megint megszólalt bennem a kisördög.
          Hol, mikor, miben ki valójában a rendszergazda. Nem csupán az ámítástechnikában.
          A középfokú szoftver üzemeltető tanfolyáson úgy nagy vonalakban elmondták, hogy az első fiókban található, hogy adott recept szerint honnan kezdjen tovább olvasni és végrehajtani. Aztán a DOS-ban a partíciók nagy betűkkel jelzett meghajtók. Ezekben vannak a formattálással létrehozottak. A fájl allokációs táblázat amelyben megvannak a fájl nevek és az, hogy hol kezdődnek, melyik szektorban van a következő darabka és így tovább.
          Részletesebben már nem. A többi már segédprogramok használata volt.
          A direkt címre írásba sem mélyedtek bele.
          A dd-nél is (gondolom) meg lehet adni, hogy honnan kezdje.

• klt válaszolt erre.

Nagy Gyula

A saját gépeden a rendszergazda te vagy.
            Az enyémen én.
            Aki Windowst használ, annak ott megoszlik, mert van egy majdnem rendszergazda, meg az MS.

Nagy Gyula A dd-nél is (gondolom) meg lehet adni, hogy honnan kezdje.

Sosem volt rá szükségem, de azt hiszem, jól gondolod.
            man dd

Kimenetéből részlet:

seek=N skip N obs-sized blocks at start of output
             skip=N skip N ibs-sized blocks at start of input

klt Nem ennyire egyszerű.
              Szerintem annyira amennyire képes vagyok formálni és használni a rendszert.
              Még a grafikus felületeket sem ismerem közel sem teljesen.
              A terminálos lehetőségeket mégkevésbé.
              Arró pedig csak nagyon ködös fogalmaim vannak, hogy mi mehet a felszínek mögött. Hogy mit mivel és hogyan csinál.
              Visszatérve a Chromehoz. Megnéztem, filmet hogy játszik le.
              Iso fájlt nem kezel az amit a chrome áruházból le tudtam tölteni. A .avi-t szaggatottan (ugrálva) játssza.
              Valóban a flex, mert az OS áruházból nem enged telepíteni. Legalábbis, a nagy gépre nem.
              Valószínűleg nem fogok tovább erőlködni vele.
              Ha másképp nem megy, mit írjak a terminálba, hogy lenullázza az Mbr-t és a partíciós táblát?
              Van egy sanda gyanúm, hogy kicseszésből csinálták ilyenre. Gondolom sokan fennakadtak rajta. Ezért is csináltak videót a telepítő (pen) újra használhatóvá való tételéről.

Nagy Gyula Ha másképp nem megy, mit írjak a terminálba, hogy lenullázza az Mbr-t és a partíciós táblát?

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=4096 count=4096
                sudo, ha nem vagy root...
                /dev/sdX annak a meghajtónak az azonosítója, amit le akarsz nullázni.

Ez a parancs a nullákat olvas a /dev/zero -ból, és írja a /dev/sdX-re (sdX behelyettesítendő).
                Egyszerre 4096 byte-ot, és ezt megcsinálja 4096-szor.
                Kevesebb is elég lehet, de ebben tutira benne lesz az MBR, meg a GPT-s cuccok is, szóval ez szépen ledaráálja a lemez elejét.

Nem lettünk nagy barátok. A főgépemen virtuálisba, a főgépemen és az ASUS laptopon direktben nem bootol be. A HP notin és a mini PC-n sikerült csak a bootolás. Ez annyira rossz arány, hogy nem állok neki lemezt ki-beszerelni, hogy megnézzem, mit tud telepítve.

a mester Eddig tiszta. De mit tegyek a fájl helyébe?
                  sudo dd if=chromeos_15393.58.0_reven_recovery_stable-channel_mp-v2.bin of=/dev/sdb bs=4M status=progress
                  7071596544 bájt (7,1 GB, 6,6 GiB) másolva, 551 s, 12,8 MB/s
                  megnéztem a helpjét, de az is kínai számomra.

csuhas32 Működött. A partíciós tábla felülírásával eltűntek a partíciók.

Nagy Gyula
                  Nem tudom, nálam a Sandisken szerintem simán megcsinálta. Volt a kismillió partíció között kettő, ami fel volt csatolva, azokat természetesen leválasztottam, aztán létrehoztam az új partíciós táblát, utána azon meg egy új partíciót.

Leválasztottam a pendrive-ot, kihúztam, visszadugtam a gépbe, minden rendben.
                  Szerk: Most látom, közben neked is sikerült...

csuhas32 Amit észrevettem Windows alatt: Ha a rendszeren belüli újraindítást használom (helyreállítási mód) nem talál indítható rendszert a pendrájvon. Rendes kikapcsolás-bekapcsolás-boot menü után indul gond nélkül.
                  Rátettem egy USB 2-es penre kipróbálni (először USB 3.0-al teszteltem). Hát az USB 2 nem a kedvence, nagyon lassú és hibára is futott.
                  Úgy néz ki, hogy tesztelni vagy USB3 penről (és persze csatlakozóról), vagy telepítve érdemes.