Nagy Gyula A Flex hivatalosan nem támogatja a dual boot-ot, ennek ellenére, rákeresve sok ilyen videó van a neten, érdemes kipróbálni.
A partíciókra a pendrájvon is láttam érdekességet. Volt partícionáló program, amelyik egyáltalán nem látta, volt amelyik 8-10 minimális méretű partíciót is látott a lemez elején, volt amelyik csak egyet. Ez utóbbival, azt az egyet megszüntetve, már a többi sem hozta azt a 8-10-et.
Mivel gondot nem okozott, nem foglalkoztam vele. (egyébként a fő partíciót egyik sem tudta átméretezni.)
Chrome OS Flex, mert igazából ez is egy linux!
tenkes Nagy vicc, a GParted látszólag törölte a HDD-t, de nem.
Bekapcsoltam a gépet és elindult a Chrome OS.
A keresésben, tanulásban erősen akadályoz az angol tudásom hiánya.
Nagy Gyula "GParted látszólag törölte a HDD"
Messziről jött ember azt mond, amit akar.
Számodra úgy tűnt, hogy törölte. Mert azt akartad hinni, hogy törölte. De hogy mi történt valójában, mire pipáltál, mire kattintottál, mit okéztál le, nem tudhatjuk.
Úgy tűnik, a Gparted egymást átfedőnek érzékelte (látta) azt amit a Chrome csinált.
A pendrájvnál az Ubi 22-tes Gpartedje (verziója) kiakadt, de törölte.
Ha egy bináris állomány sima felírásával létre lehet ezt hozni, akkor talán ezen a módon törölni is lehet.
Nagy Gyula
Alapesetben a lemez kezelése kétlépcsős folyamat:
- Egy particionáló programmal létrehozod a partíciókat. Mented a módosított partíciós táblát.
- Formázó programmal létrehozol filerendszereket a partíciókon.
Ezek után lesz(nek) használható meghajtó(i)d.
A poén a dologban, hogy egy belakott lemezen a partíciós tábla törlése nem töröl adatot. Ha van mentésed (leírtad papírra) a partíciós tábláról, akkor azokat az adatokat visszaírva ugyanúgy használható tovább a lemez. Minta mise történt volna, pedig imádkozni se kellett.
A partíciós tábla csak egy excel-tábla: számokat írsz rublikákba. Szerencsés esetben odafigyelsz, milyen számokat irkálsz. Ha random dobálózol, lyukak vagy átfedések is lehetnek. Igen.
Nagy Gyula "Ha egy bináris állomány sima felírásával létre lehet ezt hozni, "
Ha jól emlékszem, dd-vel kefélted felül a lemez tartalmát. 0-tól, tehát a partíciós táblát is.
És nem sima felírás volt, hanem sudo. A rendszegazda pedig mindig tudja, mit csinál
Így megfogalmazva az elmúlt 23 évben még nem írtam le:
A rendszertelepítés haladó feladat.
- Szerkesztve
a mester Megint megszólalt bennem a kisördög.
Hol, mikor, miben ki valójában a rendszergazda. Nem csupán az ámítástechnikában.
A középfokú szoftver üzemeltető tanfolyáson úgy nagy vonalakban elmondták, hogy az első fiókban található, hogy adott recept szerint honnan kezdjen tovább olvasni és végrehajtani. Aztán a DOS-ban a partíciók nagy betűkkel jelzett meghajtók. Ezekben vannak a formattálással létrehozottak. A fájl allokációs táblázat amelyben megvannak a fájl nevek és az, hogy hol kezdődnek, melyik szektorban van a következő darabka és így tovább.
Részletesebben már nem. A többi már segédprogramok használata volt.
A direkt címre írásba sem mélyedtek bele.
A dd-nél is (gondolom) meg lehet adni, hogy honnan kezdje.
A saját gépeden a rendszergazda te vagy.
Az enyémen én.
Aki Windowst használ, annak ott megoszlik, mert van egy majdnem rendszergazda, meg az MS.
Nagy Gyula A dd-nél is (gondolom) meg lehet adni, hogy honnan kezdje.
Sosem volt rá szükségem, de azt hiszem, jól gondolod.
man dd
Kimenetéből részlet:
seek=N skip N obs-sized blocks at start of output
skip=N skip N ibs-sized blocks at start of input
klt Nem ennyire egyszerű.
Szerintem annyira amennyire képes vagyok formálni és használni a rendszert.
Még a grafikus felületeket sem ismerem közel sem teljesen.
A terminálos lehetőségeket mégkevésbé.
Arró pedig csak nagyon ködös fogalmaim vannak, hogy mi mehet a felszínek mögött. Hogy mit mivel és hogyan csinál.
Visszatérve a Chromehoz. Megnéztem, filmet hogy játszik le.
Iso fájlt nem kezel az amit a chrome áruházból le tudtam tölteni. A .avi-t szaggatottan (ugrálva) játssza.
Valóban a flex, mert az OS áruházból nem enged telepíteni. Legalábbis, a nagy gépre nem.
Valószínűleg nem fogok tovább erőlködni vele.
Ha másképp nem megy, mit írjak a terminálba, hogy lenullázza az Mbr-t és a partíciós táblát?
Van egy sanda gyanúm, hogy kicseszésből csinálták ilyenre. Gondolom sokan fennakadtak rajta. Ezért is csináltak videót a telepítő (pen) újra használhatóvá való tételéről.
Nagy Gyula A GPartedben, ha új partíciós táblát csinálsz, az nem nullázza le?!
csuhas32 Csak üres helyre csinál partíciót.
A partíció törlés a gond.
- Szerkesztve
Ez bizony PEBKAC-nak tűnik.
dd
- Szerkesztve
Nagy Gyula Ha másképp nem megy, mit írjak a terminálba, hogy lenullázza az Mbr-t és a partíciós táblát?
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=4096 count=4096
sudo, ha nem vagy root...
/dev/sdX annak a meghajtónak az azonosítója, amit le akarsz nullázni.
Ez a parancs a nullákat olvas a /dev/zero -ból, és írja a /dev/sdX-re (sdX behelyettesítendő).
Egyszerre 4096 byte-ot, és ezt megcsinálja 4096-szor.
Kevesebb is elég lehet, de ebben tutira benne lesz az MBR, meg a GPT-s cuccok is, szóval ez szépen ledaráálja a lemez elejét.
Nem lettünk nagy barátok. A főgépemen virtuálisba, a főgépemen és az ASUS laptopon direktben nem bootol be. A HP notin és a mini PC-n sikerült csak a bootolás. Ez annyira rossz arány, hogy nem állok neki lemezt ki-beszerelni, hogy megnézzem, mit tud telepítve.
a mester Eddig tiszta. De mit tegyek a fájl helyébe?
sudo dd if=chromeos_15393.58.0_reven_recovery_stable-channel_mp-v2.bin of=/dev/sdb bs=4M status=progress
7071596544 bájt (7,1 GB, 6,6 GiB) másolva, 551 s, 12,8 MB/s
megnéztem a helpjét, de az is kínai számomra.
csuhas32 Működött. A partíciós tábla felülírásával eltűntek a partíciók.
- Szerkesztve
Nagy Gyula
Nem tudom, nálam a Sandisken szerintem simán megcsinálta. Volt a kismillió partíció között kettő, ami fel volt csatolva, azokat természetesen leválasztottam, aztán létrehoztam az új partíciós táblát, utána azon meg egy új partíciót.
Leválasztottam a pendrive-ot, kihúztam, visszadugtam a gépbe, minden rendben.
Szerk: Most látom, közben neked is sikerült...
- Szerkesztve
csuhas32 Amit észrevettem Windows alatt: Ha a rendszeren belüli újraindítást használom (helyreállítási mód) nem talál indítható rendszert a pendrájvon. Rendes kikapcsolás-bekapcsolás-boot menü után indul gond nélkül.
Rátettem egy USB 2-es penre kipróbálni (először USB 3.0-al teszteltem). Hát az USB 2 nem a kedvence, nagyon lassú és hibára is futott.
Úgy néz ki, hogy tesztelni vagy USB3 penről (és persze csatlakozóról), vagy telepítve érdemes.