Szervusztok,
Ubuntu 22.04 LTS op. rendszerem van, amit flathub-ról és apt-get-tel rendszeresen frissítek.
Bootoláskor ez a hibaüzenet jelenik meg a kepernyőn:

Failed to start Dispatcher daemon for systemd-networkd

illetve emellett nem tudok sehogy sem (CTRL +ALT + T, Applications menüből sem ) terminált nyitni. Nem mennek a terminálból futtatható appok sem, egyik pillanatról a másikra. Kizárólag a CTRL + ALT +F3 működik, ami pedig direktben egy karakteres képernyő, nem grafikus. Kb. 2 órája jelent meg a hiba.
Előtte pár órával a Python alapértelmezett 3.10 mellett a 3.11 környezetet tettem fel és ezek most egymás alternatíváiként vannak beállítva.
Ez meg is jelenik hibaüzenetben
/usr/lib/python3/dist-packages/CommandNoFound file-ban az
import apt_pkg
sorral nem tud mit kezdeni
Segítséget kérek, mert szemem-szám elámult, ileyn problémával még nem találkoztam. Angol oldalakon a nyelvi beállítás változtatásával javasolják megoldani a terminál problémát, ami természetesen nem segít.

csuhas32 a Synaptic pedig a python 3.11-levételnél ezt a hibát adja:

E: Problem executing scripts APT::Update::Post-Invoke-Success 'if /usr/bin/test -w /var/lib/command-not-found/ -a -e /usr/lib/cnf-update-db; then /usr/lib/cnf-update-db > /dev/null; fi'
    E: Sub-process returned an error code

ami egyébként épp az
    import apt_pkg

laszlo.a.toth@googlemail.com

laszlo.a.toth@googlemail.com Előtte pár órával a Python alapértelmezett 3.10 mellett a 3.11 környezetet tettem fel és ezek most egymás alternatíváiként vannak beállítva.

Szerintem itt varázsoltál valamit félre, ha van rendszer-visszaállítási pontod, akkor tekerd vissza az idő kerekét ezen szeánsz kezdete elé.

az idő kerekét visszatekerni nem lehet
        ellenben ha a deadsnakes-t felrakod, tetszőleges python verzió fel tud kúszni a gépedre
        pár óra alatt megvan
        de hogy a nyomorult python verziók miatt hogy tűnhet el a gnome-terminal grafikus felületen, azt most sem értem, de simán megteszi

Ennyivel később: egy év