https://www.computerworld.com/article/3628338/as-mozilla-talks-up-firefoxs-future-the-present-is-killing-it.html
Sajnos hiába írtam be a keresőbe, magyarul nem találtam hasonló cikket, de hát az informatika nyelve az angol, úgyhogy itt a többségnek ez nem lesz akadály, jól rosszul majdnem mindenki beszéli (Esetemben az utóbbi)
Anno IE -ről váltottam Firefoxra, akkor ez természetes választás volt. Az IE rosszul használható volt, és ott volt az alternatíva. Linux disztribek alatt (Anno Mandriva, majd Ubuntu) Alapértelmezett volt. Mivel meg voltam elégedve, nem is foglalkoztam komolyabban az alternatívák keresésével, csak kipróbáltam, és le is töröltem őket. Telefonon is természetes volt, hogy a Chrome helyett a Firefox fork Fennecet teszem fel. Mivel soha nem nézegettem, hogy ki milyen böngészőt használ, most meglepődve olvastam ezt a 2019 -ben született cikket, aminek a zanzásított lényege, hogy a FF kb. kis túlzással haldoklik.
Értem, hogy az okostelefonok térnyerése a felhasználók arányát átrendezi, mivel ott alapértelmezett a Chrome, de a Firefox akkor is elvesztett 50 millió felhasználót. A Quantum miatt inkompatibilissé váló bővítmények? Nem tudom, egyet se használok.
Adtam egy kb. 1 hetes próbaidőt a Chromium -nak. Teljesen meg voltam vele elégedve. A Benchmarkokon jobban teljesített(De autót se úgy vesz az ember, hogy milyik gyorsabb 50 Km/h -val) 1-2 Weboldal töltött be jobban, egyébként előnyt/hátrányt nem tapasztaltam.
Szóval minden jó, és a felhasználók mégis potyognak, mint a pattogatott kukorica. Valami elromlott volna? Vagy Google -ék csinálják túl jól a dolgukat?

Silent_Bob Én is az FF-ot használom, szinte a megjelenése óta. Egyszerűen a Chrome térnyerése akkora, hogy a többi böngésző labdába sem rúghat, lemarad a rétegszoftverek szintjére, vagy eleve ott volt. A Safari is csak azért hoz látható számokat, mert egy olyan rendszerrel együtt érkezik, ahol kevésbé szokás a rendszerprogramokat lecserélni.

tenkes Na igen, a Chrome tényleg nagyot ment. Túl nagyot. Az Apple termékek meg valóban más tészta.
      Mondjuk kíváncsi leszek a monopolhelyzet veszélyére legyintők arcára, mikor a konkurancia kinyírása után majd a Google kinyírja a bővítményeket, mert sokukban ellenérdekelt(AdBlock, Downloadhelper, stb.). Amig van Firefox, és társai, addig nem meri megcsinálni, mert tömegével váltani fognak. Ha már nem lesz alternatíva, a kialakuló kvázi-monopolhelyzet új felállást teremt. Nekem nem érvágás, nem használok egy bővítményt se, de a Firefoxot sajnálnám.

tenkes De szépen mondod, hogy iOS-en nem is lehet egyáltalán mást használni a motorháztető alatt, mint a Safarit 🙂

Böngészőt kb. háromféle módon “választ“ az ember. Kapja a vashoz és nem néz se jobbra se balra, elvi alapon és/vagy egyéni preferenciái vannak.

Nagyjából 7 éve tértem át desktopon és mobilon is FF-ra, kb. amikor az open source téma elkezdett egyre jobban bevonzani, mintegy első lépésként. Évet nem tudok mondani de valahogy akkor kezdett beakadni hogy nem használok többet olyan SW-t ami nem cross platform. Edge még sehol, Google adatszivattyúja is piszkálta a csőröm...

Jelenleg mobilon ami nálam deal breaker az pont a bővítmények elérhetősége, az address bar ott van ahol a hüvelykujjaim, a reader mode pedig 1-2 kivételtől eltekintve minden oldalon elérhető. Alapból a tracking protection strict módban több dolgot megfog, mint a többi browseré. Desktopon a lista jóval hosszabb lenne, miért vált be jobban az FF. Sebességben nem tudom mit mondanak a benchmarkok, de nem érzem hogy elvenne az életemből bármit is az FF.

Kvázi supportként fizettem éveken át a Pocketért (használtam is) , de tolok donationt a Mozillának is. Időről időre telepítek Edge-et mobilon, ránézek desktopon a többi böngészőre, de egyre inkább azt érzem hogy tökéletesen jó helyen vagyok a FF-al. Ameddig nem kapcsolják rájuk a villanyt addig meg nem idegeskedek miattuk,ennél többet nem tudok tenni értük.

Bitmill "Ameddig nem kapcsolják rájuk a villanyt addig meg nem idegeskedek miattuk"

Jó kérdés, remélem, ha ez megtörténik(Ne adja Isten), forkolják, vagy mind kiszorulunk a gnome-web -re, akiket zavar a Google orwellizmusa.

Silent_Bob
          Opera, Vivaldi, Brave, etc. nem tudom ezekből ki marad talpon, de egyre több alternatíva van. Nekem jelenleg egyik sem jön be, de remélem valami választás mindig lesz majd.

Bitmill Kísérletezgettem majd minden elérhető böngészővel. A FF és a Chromium mutatkozott életképesnek. Még a Gnome-Web -et is próbálgattam. Telefonon még a DuckDuckGo böngésző volt ígéretes(De az is Chromium alapú).
            200 millió felhasználó, azért még nem a világ vége, csak a dicső múlt áldozott le. Hogy egy párhuzammal éljek: a Brit Birodalom is összeomlott, mégis maradt az Egyesült Királyság, mint nemzetállam.
            Kérdés, hogy a kvázi szabványként átnyomott webes sztenderdekkel mennyire tud lépést tartani egy hobbi projectté visszanyomott feljesztőcsapat.

Bitmill Ja, alternatíva van, de ezek is mind Chromiumra épülnek, és a Brave-et leszámítva zártak is.

meskobalazs
                A Chromium is nyílt és elvileg forkolható, kérdés lesz e rá apparátus. A felhasználókra lehet, rá is fér egy kis hidegzuhany, hogy hová vezet, ha a Google-medve egy kicsit szorosabban megölelgeti őket. Kíváncsi lennék, a felhasználók hány % -ának mond bármit, hogy mit jelent egy monopólium rá nézve.

Az eredeti cikk egy fabatkat sem er. Eleve 2 eves, ja es arrol szol hogy ki mit kommentelgetett. Nem egy mervado weboldal amugy sem ahol talaltad. En ugy kodolok, hogy ha nem megy FFban, akkor az szar. Nem ugy mint az ujjonc pisisek, akik csak Chromra irnak kodot, azt is szarul. A FF jo hogy van, eleg nehez mas konkurens bongeszot talalni, ami hasznalatban is lenne valamilyen csoda folytan. Mindenki webkitezik...

bartaszili
                  Ezért is dobtam be, hogy ki hogy látja. A felvetés, és a FF jövője nem arról szól, hogy te, vagy 2-3 másik ember mire ír kódot. A kvázi szabvánnyá és egyeduralkodóvá válás, amit itt feszegettem, nem az, hogy vannak igényes kóderek, és vannak "pisisek, akik Chromera írnak" Én nem kódolok, tehát lehet, ezért látom más szemszögből.

Silent_Bob
                    en sose fejlesztettem azelott kozep europai piacra. Az oskorban van a magyar es a szlovak net jokora resze. A vezeto oldalak is. Ha magyar forrasbol kaptunk anyagot abban nem volt koszonet, a szabvanyokra magasrol tettek. A szlovak detto, cseh is ilyen. Hala a jo istennek hogy mar nem kell frontendeznem, csak minimalisan. Most nem azt mondom hogy a komplett felhozatal szar, de erosen 65-75% körül van. És a lerosszabb az hogy mindig tetves Chromban tesztelnek csak ezek az uj generacios fejlesztok... Innen uzenem szinten ha magadra ismersz, hogy a tetves ChatGPT nem fogja helyetted megirni azt a kodot, amire szukseg lenne! Az agyadat kellene hasznalni csoppet. Nem mindig, csak neha... Uzenet vege. 🙂

bartaszili
                      Nem vagyok szakmabeli, csak érdeklődő hobbista, de: Nincs ebben benne, hogy Európa gyakorlatilag kimaradt a techcégek létrejöttéből? Nagyjából hasonló GDP mellett össze nem mérhető az európai IT ipar az Egyesül Államokéval. Namost Kelet-Európa halmozottan szenved ettől a rákfenétől. Sokkal provinciálisabb szemlélete van egy kelet-európai alkalmazottnak/középvezetőnek, sokkal inkább a szent origo felé fog tekinteni. "Úgy is ez a jövő" stb. A cégnél, ahol vagyok, kb a full IT -t kiszervezték a Google -nak(Mail, tárhely, sheet, stb.). A pluralizmus és a verseny nem ott kezdődik, hogy Google és a tech cégek különböző testtájait körbecsóklásszák. Csakhogy az itt tevékenykedő multiknál mást se tanulnak, mint ezt.

• klt kedveli ezt.

Ha vállalati szinten nézzük, akkor nem csupán a neten a gugli diktál.
                      A többiek vagy alkalmazkodók, vagy alvállalkozók.
                      Én is a tűzrókát használom. Vagy Ő használ engem?

Firefoxot használtam kb a 2010-es évek közepéig, de volt egy időszak, amikor iszonyúan lassú lett, rengeteg memóriát fogyasztott (kiegészítők nélkül is).
                      Akkor több böngészőtis kipróbáltam és a Chrome lett a nyerő.
                      ~2017-ben vettem egy Chromebookot (ma is azt használom), ott egyértelmű volt a Chrome.
                      Emellett van Firefox és Brave is telepítve a munkahely és a ChromeOS Flex laptopomon, de az esetek ~90%-ában Chromeot használok.

Silent_Bob Az a baj, hogy a Firefox mobilon érezhetően lassabb mint a chromium-alapú böngészők. Egyébként mobilra van a Kiwi Browser, chromium alapú és open source, ami tud bővítményeket telepíteni. uBlock Origin pl. illetve a Brave is elég jó beépített blokkolóval rendelkezik ami teljesen független attól a módtól ahogy a blokkoló bővítmények működnek, ami azért jó, mert ha a Google tényleg kvázi kinyírja azt a technológiát, ahogy a Manifest V3-mal tervezi, akkor a Brave lesz az egyetlen chromium-alapú böngésző amely hatékonyan fog továbbra is blokkolni.
                        Szerk.: Amúgy a Brave története elég érdekes, az alapítója Brendan Eich, akiről azt kell tudni hogy egyrészt a JavaScript atyja (a Wikipédia szerint), másrészt a Mozilla projekt társalapítója, valamilyen főnök is volt ott, akkor távozott amikor kiderült hogy nem támogatja az azonos neműek házasságát (tehát ideológiai alapon nemkívánatos lett). És ekkor csinálta meg a Brave-et, amit nyíltan úgy marketingel, mint az "Igazi Privát Böngésző", magyarán "az aminek a Firefox mondja magát".

andy2.0

andy2.0 chromium alapú és open source, ami tud bővítményeket telepíteni. uBlock Origin pl. illetve a Brave is elég jó beépített blokkolóval rendelkezik ami teljesen független attól a módtól ahogy a blokkoló bővítmények működnek

Kérdés, hogy mivel a Chromium google cucc, mennyire tudja lehetetlenné tenni hogy a már meglévő tekintélyes mennyiségű bővítmény működjön.