Silent_Bob Hát kérem, itt jönne az hogy forkolni kell a Chromium-ot úgy ahogy van, és önállóan fejleszteni tovább...
Amúgy meg az, hogy az összes bővítményt tönkretegye, az nem érdeke a Chrome-nak és szerintem nincs is tervben. Ellenben az egyre népszerűbb reklámblokkolók igencsak szúrhatják a szemüket, és a Manifest V3 célzottan ezeknek tenne be többé-kevésbé azzal, hogy lekorlátozná a szabályok számát amit egy bővítmény alkalmazhat (ezt én így értem, de laikus vagyok szóval tévedhetek), vagyis a követők és reklámszerverek listáját.
Na most, ha ez megtörténik, esetleg a felhasználók egy nem elhanyagolható része válthat teljesen más böngészőre, akár Firefox és társaira, akár Brave-re vagy másra. Ezt szerintem mérlegelték a Google-nél, és úgy jött ki hogy egyelőre hanyagolják a dolgot (egyészen pontosan a régi szabvány támogatásának megszüntetése el van napolva egy nem meghatározott jövőbeli időpontra).

andy2.0 Amúgy meg az, hogy az összes bővítményt tönkretegye, az nem érdeke a Chrome-nak és szerintem nincs is tervben.

vs

andy2.0 Ellenben az egyre népszerűbb reklámblokkolók igencsak szúrhatják a szemüket

Nem ülök ott az igazgatótanácsban, tehát nyilván nem tudom, hogy mi a tervük. Viszont a Google gigantikus bevételeket zsebel be abból, hogy reklámfelületet ad el. Szerinted fogja hagyni, hogy átlépd, ha megszűnik az alternetíva?

andy2.0 Hát kérem, itt jönne az hogy forkolni kell a Chromium-ot úgy ahogy van, és önállóan fejleszteni tovább...

Mondani én is tudom, megcsinálni nem menne. Bocsánat, de ezt sokszor olyanok mondják fennhangon, akik egy forráskódot nem tudnak lefordítani. Félre ne érts az én tudásom is baromi távol áll ettől, de arra azért rá akartam világítani, hogy egy feljesztőcsapatot el és fent is kell tartani. Egy webes sztenderdekkel lépést tartani tudó böngészőt életben tartani nem kis meló ám. + A forráskódot se biztos hogy ilyen lelkesen ki fogja tolni puszira, hogy a forkok konkurenciát jelentsenek. Ez addig kell lepkehálónak, amig a többi nyílt projektet el nem sorvasztja, és nem is áll vele rosszul.

Silent_Bob Nyilván nem szeretné a Google hogy az emberek kikerüljék a reklámokat, de ez - legrosszabb esetben is - egy macska-egér játék lesz. Mindig lesz egy módja a dolognak...

Persze, ez nyilvánvaló. Egy böngészőt fenntartani nem egy hobbiprojekt-kaliberű dolog. De csak össze lehetne rántani egy csapat jó fejlesztőt, a megfelelő tőke bevonásával persze. Kérdés hogy reklámok, követés és adatbányászat nélkül mi lesz az üzleti modell, nos a Brave-nek van egy sajátos, nem feltétlenül etikus koncepciója - a saját hirdetéseire cseréli a Google-éit. Ki lehet kapcsolni amúgy.

andy2.0 Ha a működő rendszer ledől, akkor nehezen vagyok meggyőzhető, hogy egy feszített, és monopolizált rendszerben több esélye lesz egy nyílt projektnek. Más világban jött létre anno a FF, mint a mai. Nem vagyok meggyőződve, hogy ma ez menne nekik. Nem állítom, hogy kizárt, de nem jók az esélyek. Persze van macska-egér játék, lásd YouTube-dl, de ott is rendszeresen nem működik. Ez a macska-egér szitu nem egy Tom és Jerry házban való fogócska lesz, hanem egy szabályos téglalap alakú, egérlyuk nélküli egy helyiségben való kergetőzés egy sokkal lomhább, enerváltabb Jerry és egy sokkal ravaszabb, agyafúrtabb, fürgébb Tom között, A'la Orvell. Ebben nem lesz köszönet, hidd el.
        Nyilván lesz nyílt megoldás, de nem mindegy, hogy milyen fokozaton fog ez menni. Lassan lejár a szerződésük a Googlelel, kíváncsi vagyok, mi lesz ezután. A Google pénz elfogadásával kb a selyemzsinórt vették át.

Ightorn PC -n én nem érzek különbséget, kivéve 1-2 nagyon specifikus oldalon. Telefonon érezni valami különbséget, pedig a benchmarkok ugyanakkora % -os lemaradást mutatnak a Chromiumhoz képest. Tény, hogy lassabb, de PC -n ezt nem érezni, Androidon meg alig-alig.

Ennyivel később: egy év