Nálam a 1060-nal az X.Org X server illesztőprogrammal gond nélkül megy a 1920X1080 felbontás.

csuhas32 Hát igen,mint kezdő nem tudom hogyan telepítsem,mivel az Nvidia oldaláról
letöltőt Ubuntu illesztőprogram kiterjesztése run és nem deb....

Levi63
    Ne onnan telepítsd! A Szoftverek és frissítések További illesztöprogramok fülét keresd!

Levi63 "Hát igen,mint kezdő"
    Kezdő?

A fórummotor azt mondja, '14-ben csatlakoztál. Akkor voltál kezdő.
    Azóta majd' tíz év eltelt. Jó kifogás a tanulás ellen, a "kezdő" kifejezés.

A " További illesztöprogramok " telepítése évente többször előkerül a fórumban. Ha én ubuntut használnék, automatikusan fordulnék abba az irányba.

a mester
      OFF
      Én valamiért azt gondolom, ha neked lassú lenne a géped a Win 10-zel nem tennél fel helyette egy alapértelmezett Ubuntut, hanem valamilyen könnyebb környezetet választanál vagy, ha merevlemez ad otthont a rendszernek, akkor tudnád, hogy elsődlegesen az SSD irányába történő sasszézás a legnagyobb előrelépést hozó cselekedet, és ekkor kissé mindegy is, milyen rendszer fut a gépen. Szarvasból nem lesz szalonna.
      :-)

csuhas32 Lehet, hogy lassú lenne a gépem Win10-zel. Nem tudhatom, senki sem próbálta ki rajta. És nem is fogja.

De mi köze ennek a további illesztőprogramok megtalálásához?

a mester
          Nem ahhoz van köze. A regisztráció óta eltelt időtől magában senki nem lesz haladó(bb) felhasználó, az számít, hogy mennyi témát olvasott el és azokból mennyit tanult.
          Szerintem @Levi63 kiindulási feltételezése magában is kissé téves, így viszont az önmagát kezdő kategóriába soroló értékelése helytálló.
          Szubjektív megítélésem szerint a haladó hozzáállás első lépése azt meghatározni, hogy a jelenleg lassúnak tartott rendszer milyen hardverkörnyezetben fut és azon esetleg mit érdemes fejleszteni. Ha például a jelenlegi rendszer merevlemezről fut, akkor erősen ajánlott helyette vagy mellé egy SSD beszerzése, arról bármely rendszer sokkal gyorsabban futna.
          Ha nincs lehetőség a hardver értelmes fejlesztésére, és már a Win 10-zel is lassú a gép, akkor én semmiképp nem tettem volna fel helyette az alapértelmezett Ubuntut, hanem a Xubuntu letöltésének linkjén köröztem volna az egérrel. Talán a könnyebb környezet hoz némi előrelépést a felhasználói élményben, de szignifikáns különbséget várni szerintem ekkor is csacskaság.
          És csak ezután következik az, hogy nem tudja a fórumtársunk, hogy merre találja a további illesztőprogramokat.
          Majd megtalálja, talán fel is teszi a megfelelő meghajtót és megkapja az általa kívánt képernyőfelbontást, de én inkább arra fogadnék, hogy az eredeti cél, a gyorsabb gép, ebben az esetben sem fog igazából teljesülni.

csuhas32 Ami a tanulásomat,pontosabban az Ubuntu iránti vonzódásomat illeti azt
            Sólyom Jöranak köszönhetem.A mybuntu.okis.hu oldal oktató leckéit használva sikerült egy Laptopra
            feltelepíteni az Ubuntu 20.4-et.Jelenleg is ezen íróm ez a bejegyzést,az Ubuntu.hu figyelem és
            reméltem,hogy választ kapok egy kérdésemre,illesztő programokkal kapcsolatosan.Jelenleg nem
            a gép lassúsága a gond,hanem a képfelbontás.A Szoftverek és frissítéseknél,csak egy menü él,A
            Kézi telepítésű illesztőprogram használatának folytatása.A sudo lshw-el megállapítóttam,hogy
            egyáltalán felismerte a videokártyát telepítés közben.Nvidia nem egy Linux barát,erről már több
            helyen is olvastam.A Synaptic-al kihalásztam,hogy mi is lehet a gond:A linux modules nvidia 390 generic
            metacsomagok egyikét ajánlja telepítésre.Most erre kell ráakadjak...

Levi63 Ubuntu 20.4

A témaindítóban ezt írtad: „Ubuntu 22.04.3 LTS”
              A mybuntu.okis.hu oldalt én eddig nem ismertem. Én ott most 32 bites Xubuntukról találtam bemutatóvideót, persze ezeket felhasználva simán fel lehet pakolni egy mostani Ubuntut.
              A „Szoftverek és frissítések”-ről esetleg majd mutathatnál egy képernyőképet, ha a linux modules nvidia 390 generic telepítése magában nem hozza meg a megoldást, de bízom benne, hogy jó a meglátásod és hamarosan csak annyit írsz, sikerrel jártál!

Levi63 Nvidia nem egy Linux barát,erről már több helyen is olvastam

Az én gépemben is NVIDIA videokártya van, nincs vele gondom.

csuhas32 Így igaz,az asztali gépre az Ubuntu 22.04.3 LTS akarom telepíteni.
                Az Ubuntu 20.04 Focal Fossat egy Laptopra(Dell Latitude D630)telepítettem,amin úgyszintén
                egy lelassult Win.Vista volt gyárilag.A már említett mybuntu.okis.hu oktatócsomagot használva.
                Nemcsak 32 bites Xubuntu van az oldalon(bár azt is használtam egy"öregebb"Laptopra)Az oldalon
                a rendszer menüben,részletes útmutató van a Focal Fossa telepítésére,mit előszeretettel ajánlok
                megnézésre minden Ubuntu kedvelőnek.
                Itt az asztali gépről a képernyőkép:

Levi63
                  A képernyőkép szerint az NVIDIA kártya jelenleg kézi telepítésű illesztőprogramot használ, ha nem változtatsz semmit, akkor marad így, ám de tudtommal most nem kedved szerint való a felbontás.
                  Teheted a pöttyöt az
                  „NVIDIA driver metapackage használata innen: nvidia-driver-390 (zárt, tesztelt)”
                  vagy az
                  „X.Org X server – Nouveau display driver használata innen: xserver-xorg-video-nouveau (nyílt forrású)
                  elé, aztán a „Változtatás...” feliratú gombot megnyomva, majd a folyamat lezajlását türelmesen megvárva és mindennek tetejébe a rendszert újraindítva vélhetően bekövetkezne a kedvező változás.

[Amit én csinálnék: Rendszer-visszaállítási pont készítése után a Szoftverek és frissítések További illesztőprogramok fülén az X.Org X server – Nouveau... drivert választanám, majd megnyomnám a „Változtatás...” gombot, kivárnám a folyamat végét és újraindítanám a gépet.
                  Ha rendben, ami azért elég valószínű, akkor örömködés, ha valamiért nem vált be, akkor próba az
                  nvidia-driver-390 zárt meghajtóval.
                  Amennyiben, igen meglepő módon, ez sem jött be, akkor marad az xrandr.]

csuhas32
                    A pöttyöt nem engedi változtatni a Kézi telepítésű illesztőprogram használatának folytatásáról.
                    Ami az xrandr illeti nem biztat nagy lehetőségekről:

Levi63
                      Akkor ezt próbáld: https://askubuntu.com/a/1298990

sudo dpkg -P $(dpkg -l | grep nvidia-driver | awk '{print $2}')
                      sudo apt autoremove
                      sudo apt install xserver-xorg-video-nouveau

Ha rendben lefutott, akkor a rendszer újraindítása.
                      (Sikeres újraindítás esetén elképzelhető, hogy máris fogsz tudni felbontást beállítani, illetve a További illesztőprogramoknál választhatsz magadnak zárt meghajtót, ha úgy akarod.)
                      A sudo ubuntu-drivers autoinstall azt hiszem a legutolsó zárt meghajtót teszi fel.

Ennyivel később: egy év