klt Ezzel így gyakorlatilag modellezted, hogy kipurcan a rendszermeghajtód, és a belakott rendszerrel "költözöl" egy teljesen újra. 🙂
Gondolhatják egyesek, hogy ez amolyan fantomfájdalom, nem nagy kaland egy rendszert feltenni egy lemezre. Ez igaz is, ha magamnak teszek fel egy rendszert, ha hiányzik valami azt ráérek szépen egyesével akkor pótolni, amikor kiderül. Azonban vannak általam felügyelt gépek, melyek tőlem viszonylag messze vannak, úgy kell őket otthagynom, hogy passzoljanak a felhasználóhoz, mert nem tudok percenként odaugrani. Én vagyok a mindent is tudó, ezért ezek a beszélgetések szoktak lezajlani:
A felhasználó kérésére a fiókba automatikusan bejelentkező rendszer, vagy olyan rendszer esetén melyen van egy admin fiók és a felhasználó kérésére egy jelszót nem kérő korlátozott fiók:
– Mi a jelszó?
– Én azt nem tudom, te telepítetted.
(Mindig a felhasználó határozza meg a jelszót én igyekszem nem nézni ahogy beüti, vagy ha én gépelem be, akkor, nem megjegyezni. Volt már, hogy ezért „fel kellett törnöm” a rendszert. Azóta, ha úgy látom, csinálok magamnak egy admin fiókot, aminek megjegyzem a jelszavát...)
– Mi a Skype felhasználónév és jelszó?
– Várjál!
– Mi a Facebook-hoz a jelszó?
– Az úgy van, hogy a Chrome-ban rámész a Facebookra, ott van az én fényképem meg az asszonyé, amelyiket kiválasztod, az nyílik meg. Nem kell jelszó.
– Mi a Gmail-hez a jelszó?
– Az a Chrome-ban van (volt).
– Hol vannak a könyvjelzőim?
– Milyen könyvjelzők?
– Itt voltak a Chrome tetején. Azokat vissza tudnád tenni?
– Egy frissen telepített rendszerre milyen alkalmazásokat telepítsünk pluszban, mit használsz?
– Ami rajta volt. Te telepítetted.
De hát, nem is kell nekik többet tudniuk, ők használják, amit kapnak és kész. Nagyon helyes!
Mindig készítek Systembackkel vagy systemback.sh-val mentést, ha nem azon a lemezen van a mentés, ami feladta a küzdelmet, akkor nekem nagyon jól jön, ha vissza tudom pont azt a rendszert tenni, ami fent volt, de aranyat ért már a felhasználó könyvtárában lévő rejtett Skype vagy Chrome beállító fájlt is. Ebből a módszerből még azt is kinézem, hogy a panel beállításai is öröklődnek.
Ami a fantomfájdalom részt illeti: Ha valahol nincs net, akkor oda akár így is lehet vinni egy rakat alkalmazással feltelepített rendszert, nem kell ehhez más, mint az egy Mint Xfce live illetve a hozzá tartozó mc és annak függőségei egy könyvtárba lementve. A systemback.sh és a mentési pont, valamint a picike fájl, ami ennek a témának a leírását tartalmazza.
(Még azért ehhez azt nem ártana tudni, hogy a kiindulási rendszer Legacy-ban vagy UEFI-ben legyen telepítve. Ha nem tudjuk, akkor jó lesz, ilyet is, olyat is vinni.)